home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Új év, új tervek
Tóth Lívia
2015.01.21.
LXX. évf. 3. szám
Új év, új tervek

Balázs Ferenc, Csóka polgármestere a község gazdasági szférájában tevékenykedők számára nemrégiben fogadást tartott, melyre hivatalosak voltak a média képviselői is. Az összejövetel kiváló alkalom volt a tapasztalatcserére és arra, hogy az üzletemberek elbeszélgessenek az önkormányzat tagjaival, megosszák velük — a gondjaikon kívül — az ötleteiket is.

Balázs Ferenc, Csóka polgármestere a község gazdasági szférájában tevékenykedők számára nemrégiben fogadást tartott, melyre hivatalosak voltak a média képviselői is. Az összejövetel kiváló alkalom volt a tapasztalatcserére és arra, hogy az üzletemberek elbeszélgessenek az önkormányzat tagjaival, megosszák velük — a gondjaikon kívül — az ötleteiket is. 

Ebből az alkalomból felkértük Balázs Ferencet, összegezze a 2014. év legfontosabb történéseit, és ejtsen néhány szót az idei tervekről is.

— A 13 000 lakost számláló Csóka község a szegényebbek közé tartozik, mégis igyekeztünk a lehetőségeinkhez képest számos tevékenységet elvégezni. Úgy gondolom, nagy eredmény, hogy a 400 millió dináros községi költségvetésből 150 millió dinárt beruházásokra fordítottunk. Megelégedéssel tölt el az infrastruktúra fejlesztése. Szanádon, Hódegyházán, Padén aszfaltoztunk, Csókán megkezdődött a vízvezeték-hálózat felújítása, valamint renováltuk a községháza épületét, mely a szociális központnak és az asztaliteniszklubnak is helyet ad. Noha csak 10 millió dinárral vettünk részt a létrehozásában, mégis az Egyházaskér és Valkány közötti határátkelő megnyitását tartom az elmúlt év egyik legfontosabb történésének.

Befejeztünk több olyan projektumot is, amelynek a realizálása az előző időszaktól, 2007-2008-tól húzódott. Számos kisebb beruházásunk volt, melyeknek az értéke 5 millió dinár alatt van. Szinte mindegyik helyi közösségben történt valami: Feketetón az iskola és az óvoda, Egyházaskéren az ifjúsági otthon, Padén a tűzoltóotthon újult meg. Törődünk a falvakban élők életminőségének javításával is, mert szeretnénk elérni, hogy a fiatalok ne költözzenek el onnan.

2015-ben is legalább ilyen hatékonyak kívánunk lenni, hiszen tudjuk, hogy sok megoldásra váró gond van még. Foglalkozni kell a munkanélküliség felszámolásával, mert ez a legnagyobb bajunk, minden ötödik polgárunk ugyanis állástalan. A terveink szerint március folyamán megérkezik a községbe az első külföldi beruházás, és ez természetesen új munkahelyek nyitását is magával hozza.

A határátkelő működése is hozzájárulhat a munkanélküliség csökkentéséhez, az itteniek a szomszédos Romániában dolgozhatnának, de ez csak akkor valósulhat meg, ha bizonyos kérdéseket, mint például az egészségbiztosítás, állami szinten szabályoznának. 

Vannak ambiciózus elképzeléseink is, egy-egy újabb utca aszfaltozása Padén és Csókán, vagy a kerékpárút kiépítése Zenta és Csóka között, ám ehhez segítségre, támogatásra lesz szükségünk. Az utóbbi befektetésre egyébként nagy az igény, hiszen a csókaiak közül sokan két keréken teszik meg az öt kilométeres távot a Tisza túloldalán lévő városig, a két település közötti műúton azonban nagy a forgalom, főleg a nyári időszakban, amikor a hatalmas tehergépkocsik a cukorrépát szállítják a zentai gyárba. 

A községnek jelenleg nincs felvett kölcsöne, és terveinket a jövőben igyekszünk saját forrásból és pályázatok útján megvalósítani — nyilatkozta a polgármester.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..