home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Új év, új kezdet!
Gyurkovics Virág
2017.01.04.
LXXII.. évf. 1. szám
Új év, új kezdet!

Ez az év is elröppent. Villámgyorsan, de nem nyomtalanul. A 2016. év számos fájó eseményre, tragédiára fog bennünket emlékeztetni.

És amikor a mindennapi csatározások már feledésbe merülnek, vagy átrendezi emlékeinket az előttünk álló időszak, a legkiábrándítóbb mégis az marad, hogy azok közül a hősök közül, akikre generációk tekintettek irányadóként, akik személyiségükkel, munkájukkal, tehetségükkel beírták magukat a tudatunkba, sokakat elragadott ez az esztendő. Ez volt az az időszak, amikor sokan a Facebookon fakadtak ki, és szólították fel a 2016. évet, hagyja már abba, ne vigye magával a legnagyobb legendákat. És nem ok nélkül.

Hogy csak néhány nevet említsünk a világhírű előadók közül: David Bowie, Prince, Leonard Cohen, Gábor Zsazsa és legutóbb Carrie Fisher távozott. Az egyetemes magyar kultúra nagyjainak sorából többek között Zsigmond Vilmos, Kertész Imre, Szipál Márton, Esterházy Péter, Somló Tamás, Csoóri Sándor, Márkus György és Józsa Imre további munkásságával leszünk szegényebbek. A vajdasági magyar közéletet sem kímélte ez az év: Kasza József, Bányai János, valamint Gerold László halála is a 2016. évvel forr össze immár. És még ki tudja, hány értékes és fontos emberé.

Rémisztő ez az elmúlás, melynek visszafordíthatatlanságára valahogy mindig későn döbbenünk rá.

Na de, most már nézzünk előre! Új év, új kezdet! A magas, kopár jegenyék — melyek most ezeket a mélabús gondolatokat ébresztik bennem — is kirügyeznek hamarosan, s akkor bizonyosan másképp fogok látni mindent. Addig is, és a következő napokban is, már a 2017. évi terveimet fogom szövögetni az ablakban ücsörögve egy bögre kávé és egy jegyzetfüzet társaságában.

Azelőtt sosem csináltam ilyet, de most hajtanak az új remények. Lezárni egy életszakaszt, talán megnyitni egy másikat, közben odafigyelni egy egészségesebb életmódra, lépésenként haladni a kitűzött célok irányába, és még egy nagyon fontos dolog, melyre sosem tudom eléggé emlékeztetni magam: szakítsak időt a számomra fontos emberekre. Mert akárhogy nézzük is, ez fogja a leginkább gazdagítani az új évünket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..