home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Új erőre kapott Fejértelepen a remény lángocskája
Martinek Imre
2008.12.10.
LXIII. évf. 50. szám
Új erőre kapott Fejértelepen a remény lángocskája

Pislákoló fehértemplomi reménysugárMottó: ''Miért fekszel jászolba', ég királya?” (Babits Mihály)Ezzel az idézettel rajtolt Fejértelepen immár tizenkettedik alkalommal a vándorjellegű dél-bánáti betlehemesek és karácsonyi szokások találkozója. Sajnos a bensőséges hangulat...

Pislákoló fehértemplomi reménysugár

Mottó: ''Miért fekszel jászolba', ég királya?” (Babits Mihály)
Ezzel az idézettel rajtolt Fejértelepen immár tizenkettedik alkalommal a vándorjellegű dél-bánáti betlehemesek és karácsonyi szokások találkozója. Sajnos a bensőséges hangulat ellenére az idei szemle szervezőiben is felötlött a hogyan tovább kérdése. Meglátásaiknak egy későbbi eszmecsere során mindenképpen napirendre kell kerülniük.
Arról viszont már most szabadon szólhatunk, hogy Fejértelep határozott léptekkel halad a fejlődés útján, és lelkiismeretes házigazdája lesz a huszadik Dél-bánáti Szemlének is 2009 tavaszán. Természeti adottságainak (is) köszönhetően a falu az öko-etno település címet is kiérdemelte, a soron következő esztendőre pedig újabb jelentős beruházásokat helyeztek kilátásba -- nyilatkozta Csányi László, a fejértelepi helyi közösség tanácsának elnöke. Természetesen ő is üdvözölte az esemény vendégeit, de előbb a fennállása óta számított ötvenkettedik fellépését jegyző Dél Pacsirtái Gyermekkórus válogatott néhány lélekemelő dalt, majd Ötvös Pintér Valéria, a helybeli Ady Endre Művelődési Egyesület elnök asszonya, valamint msgr. Fisher János esperesplébános és Halász Béla tiszteletes úr köszöntő gondolatai hangzottak el. A találkozót, melynek fővédnöke Versec község és a Szekeres László Alapítvány volt, Čedomir Živković községi elnök nyitotta meg.
A helybeli Ady Endre ME csapatán kívül további tizenhárom csoport mutatkozott be a felújított Nagyszállodaként is ismert művelődési ház színpadán. Fellépett a verseci Petőfi Sándor Kultúregyesület anyanyelvápoló csoportja, illetve a Hagyományápoló Kör, valamint a székelykevei Szalmaszál IME és a hittanosok, Keveváráról az anyanyelvápoló csoport, Ürményházáról a Petőfi Sándor ME, Udvarszállásról pedig a Petőfi Sándor MME gyermekei hoztak egy-egy karácsonyi/betlehemi játékot, szokást. Torontálvásárhelyről a József Attila MO énekkara, a Kéknefelejcs énekcsoport és a Református Egyházközség kórusa érkezett, a hertelendyfalvi Református Egyházközség pedig a Tamási Áron SZMME-vel együtt mutatkozott be. A ''megszokott” csoportokon kívül a rendezvényhez végre a fehértemplomiak is felzárkóztak. Király Tibor atya felkészítésében a város legidősebb és a legifjabb magyarjai képviselték az ottani Magyar Kultúrkört. Kíséretükben a sokkal népesebb, cseh ajkú katolikusok érkeztek, saját anyanyelvükön összeállított rövid, alkalmi műsorral. Reménykeltő jó érzés volt újra nagy családnak lenni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..