home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Új épületszárny a százéves iskolában
Tóth Lívia
2012.10.10.
LXVII. évf. 41. szám
Új épületszárny a százéves iskolában

Alkalmi ünnepségen adták át rendeltetésének a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola új épületszárnyát, amelynek kialakítását a Török Nemzetközi Együttműködési és Fejlesztési Ügynökségen (TIKA) keresztül a török állam támogatta. Mint ismeretes, az intézmény ebben a tanévben ünnepli fennállásának századik évfordulóját.

Az egybegyűlteket Sárosi Gabriella, a Stevan Sremac Általános Iskolaközpont igazgatónője köszöntötte, Ceglédi Rudolf polgármester pedig fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a politikai viharoktól függetlenül is lehet a közösség érdekében jót cselekedni. Annak a településnek, amely az oktatási intézményének újításán fáradozik, van jövőképe, hiszen elsődleges céljának a gyermekek iskoláztatását tartja. Főként azért, mert szeretné, ha a fiatalok itthon maradnának, és helyben találnák meg a boldogulásukat — mondta a polgármester.
Sárosi Gabriella igazgatónő kiemelte, olyan iskoláról van szó, ahol a tanulók létszáma évek óta nem csökken, szeptemberben 529-en kezdték meg a tanévet, közöttük ötven értelmileg akadályozott és sajátos nevelési igényű diák is.
— Mivel folyamatosan tanteremhiánnyal küszködtünk, 2008-ban tervezetet készítettünk, és bejelentettük igényünket az objektum bővítésére. Az ügyet Pék Zoltán, a város akkori polgármestere, és Kormányos Katona Gyöngyi oktatási ügyekkel megbízott tanácsos karolta fel, és találta meg donátorunkat, a török nagykövetséget, illetve a TIKA Alapítványt. Az új épületrészben hat tanterem kapott helyet, négyet a sajátos nevelési igényű tanulók vesznek birtokukba, egyből médiaterem lesz, ahol a prezentációval kísért órákat tartják a tanárok, a másikban pedig a fejlesztő foglalkozások zajlanak — számolt be az újságíróknak Sárosi Gabriella, s a terveikről is nyilatkozott. A legsürgetőbb feladatnak a gyakran beázó tető javítása számít, de szükség lenne az épület külső felújítására is. Mivel az egy évszázada működő iskola műemlékvédelem alatt áll, a régi szárnyat csakis az illetékes intézet engedélyével tudnák rendbe tenni.
A műsorban felléptek az iskola diákjai, Raffai Orsolya, Nagy Mélykúti Diana, Bálint Dániel, Ajándi Szabolcs és a Flamenco táncklub mazsorettjei, majd ft. Nagy József főesperes úr megáldotta az új épületszárnyat, a pedagógusokat, a diákokat, az adományozókat és az építőket.
Visszakerül Zentára az alapfokú bíróság
A szerbiai törvénykezés reformja során Zentán is megszűnt az alapfokú bíróság. A változások kiötlői ésszerűsítésre hivatkoztak, de az ügyvédek és a bírák, valamint azok a polgárok, akiknek az elmúlt időszakban a peres ügyeik intézése miatt Szabadkára kellett utazniuk, ezt egyáltalán nem találták jó megoldásnak. A zentai önkormányzat már korábban is kezdeményezte a bíróság visszaállítását, de érveik az illetékes minisztérium részéről nem találtak meghallgatásra. Most azonban kedvező előrelépés történt.  
— Az új köztársasági kormány felülvizsgálta a bíróságokkal kapcsolatos változtatásokat, és biztos ígéretünk van arra, hogy az alapfokú bíróság visszakerül Zentára, ami sok kellemetlenségtől menti meg a helybeli és a környékbeli lakosságot — jelentette be a legutóbbi sajtótájékoztatóján Ceglédi Rudolf, a község polgármestere.
A szerb sajtó szerint a visszaállításról szóló döntéseket decemberig kell meghozni, tehát januárban már akár működhet is a régi bírósági hálózat. Illetve nem egészen, hiszen 2010 elején 125 alapfokú bíróság létezett Szerbiában, egyelőre viszont tizenegynek az újraindításáról beszélnek. 
Batthyány Lajos gróf emlékezete
Október 6-a, a nemzeti gyásznap alkalmából a zentai városháza oszlopcsarnokában gróf Batthyány Lajosra, az első felelős magyar kormány mártírhalált halt miniszterelnökére és az aradi vértanúkra emlékeztek. Antóczi Dorottya, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanulója népdalt énekelt, Hugyik Richárd, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa történelmi ismertetőt mondott a korról, majd a jelenlévők megkoszorúzták Batthyány Lajos emléktábláját.  
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..