home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Új elnök a MÚRE élén
Tóth Tibor
2013.09.25.
LXVIII. évf. 39. szám
Új elnök a MÚRE élén

Az erdélyi Gyergyószárhegyen tartották meg a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) évi közgyűlését, s ennek keretében Rácz Évát, a Kolozsvári Rádió szerkesztő-műsorvezetőjét választották meg új elnöknek. A gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központban megtartott kétnapos rendezvényen a közgyűlésen kívül érdekfeszítő előadásokat is hallhattak nemcsak az erdélyi magyar, hanem a találkozóra meghívott magyarországi, kárpátaljai és vajdasági újságírók is.

A résztvevők először megtekintették A Griff, a Dámvad és a Varjú című, Kós Károlyról, a Temesváron született és Kolozsváron elhunyt építészről, íróról, grafikusról, könyvtervezőről, szerkesztőről, könyvkiadóról, tanárról, politikusról szóló kisfilmet, majd Ambrus Attila, Szabó Zsolt, Bodolai Gyöngyi, Léphaft Pál, Gergely József, Klemm József és Tóth Lívia könyveinek bemutatójára került sor. Az előadások sorát Ambrus Attila, a Brassói Lapok hetilap főszerkesztője nyitotta meg. Az újságíró közéleti szerepvállalásáról beszélt az egybegyűlteknek, kiemelve, hogy az ún. régi típusú újságírás válságba került, s így felvetődik a kérdés, hogy milyen szerepet vállaljanak a régi típusú újságírók a mai modern technika világában.
— Az újságíró nem a magánbölcsességét osztja meg, a nyelv és a szaknyelv beható ismerete kötelező, a bonyolult folyamatok megértése elengedhetetlen. Hanyagolni kell az emocionális megnyilvánulást, mert az érzelmekkel sokkal könnyebb manipulálni — emelte ki a többi között.
Kisebbségpolitika és az Európai Unió címmel Vincze Lóránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) alelnöke tartott előadást, hangsúlyozva, hogy fel kell kelteni a közvélemény figyelmét az európai kisebbség témája iránt. Dr. Csermák Zoltán, az MTVA Sajtóirodájának kommunikációs főmunkatársa a Külhoni Magyar Sajtószolgálatot (KMS) mutatta be. Kiemelte, hogy a KMS a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civilszervezeteinek közleményeit, álláspontjait adja közre. Ezek a közlemények a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) gyártásában készülnek, annak érdekében, hogy létrejöjjön a magyarság közös információs tere, hogy a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek megoszthassák a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, álláspontjaikat a világ magyarságával — az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt.
A MÚRE közgyűlése hagyományosan díjátadással zárult a gyergyószárhegyi Lázár-kastély lovagtermében. A MÚRE leköszönő igazgatótanácsa a 2013. évi Nívódíjat Ujj Jánosnak, az aradi Nyugati Jelen nyugalmazott munkatársának — gazdag pályáját Kiss Károly, a lap munkatársa ismertette —, valamint televíziós tevékenysége elismeréseként Kacsó Editnek, a Román Televízió bukaresti magyar adása szerkesztőjének ítélte oda. Hargita Megye Tanácsa és a gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ a MÚRE grémiumának javaslatára az idén Bajna György gyergyószentmiklósi újságírót díjazta a kulturális értékek népszerűsítése érdekében végzett kimagasló újságírói tevékenységéért. A legjobb tényfeltáró riport kategóriájában Bodolai Gyöngyi marosvásárhelyi újságíró vehette át az Oltyán László-díjat.

A MÚRE új elnöke, Rácz Éva az utóbbi tíz évből mintegy nyolc évet töltött különféle megyei, illetve kormányhivatalokban. A RMDSZ színeiben Szatmár megye önkormányzati képviselője volt, majd dolgozott a kormány főtitkárságán, vezetett szenátori irodát, és tanácsos volt az egészségügyi tárcánál. A nagyváradi polgármesteri választási kampányt követően visszatért a sajtóhoz. Székfoglaló beszédében kijelentette, hogy eddigi politikai kötődései ellenére szervezeti elnökként és rádiós újságíróként is tárgyilagosan fog valamennyi erdélyi magyar politikai párthoz és sajtótermékhez viszonyulni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..