home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Új autók 2019-ben
Lábadi Loránd
2019.02.25.
LXXIV. évf. 8. szám
Új autók 2019-ben

Az idei esztendő, ugyanúgy, mint az elmúlt évek, gazdag kínálattal lepi meg a vásárlókat, újabbnál újabb autómodellekkel, és az elektromos változatok is piacképesen mutatkoznak be. A benzinmotorok még mindig vezető helyen vannak, majd a sűrítettföldgáz-üzeműek jönnek mint újdonság.

A Škoda is igyekszik nem kiesni az élvonalból, ezért piacra kerül a Scala, valamint a Kosmiq — a motorok 3 és 4 hengeres benzinüzeműek —, valamint egy hibrid változat. A Karoq és az Octavia combi — mely 300 lóerős lesz — esetében a beépített anyagok minősége már eléri a nagyon jó kategóriát.

A Škoda első teljesen elektromos modellje az eCitigo, a töltés akár 270 kilométer megtételére is elegendő lesz. Az Octavia már szinte állandó szereplő a gyár termékpalettáján, mivel 1959 óta folyamatosan újul, de mindig teljesíti a hozzá fűzött elvárásokat. Ha visszapillantunk a múltba, akkor a farmotoros 1000, illetve az 1100 MB-re gondolunk, és akkor még senki sem sejtette, hogy egyszer majd egy autógyár vezető modellje lesz, és harcba szállhat a többi nyugati autóval megbízhatóság és minőség terén.

Az egyik versenytárs, mely ott van a közvetlen közelben — de egyértelműen kimondani, hogy jobb vagy modernebb, senki sem meri, mivel nem is lehet —, bármelyik Dacia modell. Ezt a tábort a Duster képviseli és húzza előre. Ez is folyamatosan újul, szorgalmasan követi a fejlesztéseket, és azok könyörtelenül alkalmazásba is kerülnek. A motorok különbözőek, és a felszereltségtől függően sok változatuk van, mint a 130 vagy a 150 lóerős kivitel, melynek működését magas nyomatékleadás és csendes üzemmód jellemzi. A hatsebességes kézi váltóval választható Blue dCi 115 motor könnyű és kiegyensúlyozott vezetést nyújt. A gyár egy merész vállalkozásba is belevágott, mégpedig a pick-up gyártásba, ami nem rossz, sőt, határozottan jó üzleti lehetőség. Ha a modell beváltja a hozzá fűzött reményeket, szinte borítékolható a siker, mivel aránylag olcsón jó minőségű kis haszonjárművet vásárolhatunk. Az első tesztelésre az amerikai piacon kerül majd sor, mert ott nagyon kedvelik ezt a változatot, természetesen 4 x 4-es kivitelben. Ahhoz, hogy valóban betörjön ebbe a kategóriába, még számtalan változtatást kell rajta eszközölni, hogy kiállja a megpróbáltatásokat, ám mindennek ellenére a Dacia Duster pick-up nagy eséllyel indul a megmérettetésen. Kétféle erőforrást építenek bele, egy benzin- és egy dízelmotort. Az alapmotor az 1,6-os, szívó, benzines 114 lóerővel, valamint az 1,5 dCi 109 lóerős kivitelben.

Az újdonságok a Peugeot háza tájáról is folyamatosan érkeznek, ilyen például a 208-as, melyet átépítettek, és a hossza meghaladja a 4 métert. 2020-tól egy teljesen elektromos változata is megvásárolható lesz — egy 50 kWh-s lítiumion-akkumulátoros autó formájában —, mely 115 lóerős elektromos motort használ. A hatótávolsága töltésenként 350-400 kilométer között váltakozik. Ez már valóban nagy előrehaladás, mivel egy hosszabb út, például egy nyaralás során, csupán egyetlen töltés is elegendő lesz, melyet a táv felénél kell elvégeznünk. Az út, amelyet közülünk sokan megtesznek a tengerig, például a Szabadka—Makarska táv, belefér ebbe a példába. A töltés idején megpihenhetünk, ehetünk, kávézhatunk, és ezek után folytathatjuk az autózást. Az utazás költsége jóval kisebb, mint a benzin- vagy a dízelüzemű kocsik esetében.

Új modellek folyamatosan érkeznek a piacra a Volkswagentől, a BMW-től, a Hondától és a többi autógyárból. A fizetési feltételek is rohamosan változnak, természetesen jó irányba, hiszen minden cég el szeretné adni a portékáját, ezért a részletfizetés már alapfeltétel, és az ütemezés is elfogadható mértékű. Ha állandó munkaviszonyban vagyunk, a bankok igen kedvező feltételekkel nyújtanak hitelt.

Ha új vagy használt gépkocsit szeretnénk vásárolni, érdemes alaposan átgondolni, hogy milyen típus mellett tesszük le a voksunkat, a lehetőségek szinte állandóan bővülnek. A nyugati országokból behozott járművek közül — melyek jó minőségűek, és a megtett kilométereik száma is elfogadható — nyugodtan választhatunk, csak ügyeljünk az apróságokra. Jó vásárlást mindenkinek!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..