home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Tűz az éjben
Tóth Lívia
2018.10.22.
LXXIII. évf. 42. szám
Tűz az éjben

1956 emlékezete Zentán

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója alkalmából a zentai városháza oszlopcsarnokában alkalmi megemlékezést tartottak és megkoszorúzták dr. Rajki Márton zentai mártír emléktábláját.


Herédi Krisztián felvételei

A kegyelet virágait Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében dr. Csige Gábor konzul, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Perpauer Attila, az oktatási bizottság elnöke, Zenta község önkormányzata részéről Czegledi Rudolf polgármester helyezte el. Emellett koszorúztak a Vajdasági Magyar Szövetség zentai szervezetének, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének, a Magyar Mozgalomnak és a Rákóczi Szövetség Zentai Ifjúsági Szervezetének képviselői.

A művelődési ház nagytermében Tűz az éjben címmel tartottak ünnepi műsort. A megjelenteket Czeglédi Rudolf, Zenta község polgármestere köszöntötte, aki arra mutatott rá, hogy a magyar nép 1956 októberének sorsfordító napjaiban egységes volt, a közös cél összekötötte a fővárost a vidékkel, a diákot a munkásemberekkel, a fiatalokat az idősekkel.

— Éppen ezért mindannyiunk feladata, hogy erősítsük nemzetünket, azon belül pedig a saját közösségünk összetartozását, a magyar összefogást. Bízom benne, hogy itt, a szűkebb környezetünkben is rádöbben egyszer mindenki, hogy közösségünk attól lesz erős és stabil, ha nap mint nap közösen és a legjobb tudásunk szerint dolgozunk ennek a megteremtésén. Így elnyomhatjuk azok hangját, akik önös céljaik érdekében megpróbálnak árnyékot vetni mások mindennapos áldozatos munkájára. 

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, ismét sorsfordító időket élünk.

— 1956. október 23-a az az ünnep, amely a szabadságot úgy értelmezi, ahogyan azt József Attila tanította, hogy felszabadíthatjuk önmagunkat: Jöjj el szabadság! Te szülj nekem rendet, / jó szóval oktasd, játszani is engedd / szép komoly fiadat! Ebben a megtalált egyéni szabadságban vajon milyen eszme és küldetés egyesíthette leginkább nemzeti közösségünket, ha nem épp 1956 nemzeti eszméje. (…) Rendkívül fontos, hogy 1956. október 23-a ne csak eltűnő hangulat és egy napra korlátozott érzés maradjon, hanem olyan életprogram legyen, amely után vágyunk, amelyért dolgozunk az igazságra alapozva, az egyetlen igazságra, amely nélkül sem segítség, sem pedig bizalom nem várható el.

A műsorban közreműködött Andrássy Frigyes, 56-os Hűség a Hazához Érdemkereszt-díjas zeneszerző, író, a Magyar Állami Operaház címzetes magánénekese, a Szirt Együttes vezetője és Andrássy Krisztina, 56-os Hűség a Hazához Érdemkereszt-díjas zeneszerző, a Magyar Állami Operaház címzetes magánénekesnője és korrepetitora.

A rendezvény főszervezője és támogatója a Zentai Önkormányzat és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ volt.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..