home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Tusnádfürdő 2009 - Orbán Viktor és Traian Basescu találkozott
Talpai Lóránt
2009.07.29.
LXIV. évf. 30. szám

A román lapok tudósításaikban azt emelték ki, hogy Orbán Viktor a jelenlegi román államfőnek az év végén esedékes elnökválasztáson való újraválasztása mellett foglalt állást. Ennek alapján új szövetségesre talált a második elnöki mandátumra pályázó Traian Basescu román államfő.Mindezt Orbán Viktor k...

A román lapok tudósításaikban azt emelték ki, hogy Orbán Viktor a jelenlegi román államfőnek az év végén esedékes elnökválasztáson való újraválasztása mellett foglalt állást. Ennek alapján új szövetségesre talált a második elnöki mandátumra pályázó Traian Basescu román államfő.
Mindezt Orbán Viktor kijelentései alapján fogalmazták meg, mivel a volt magyar miniszterelnök örülne, ha a jelenlegi román államfőt újraválasztanák.
Egyébként Basescu nemcsak szövetségeseket talált a XX. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, hanem kritikus tömeget is. A magyar hallgatósága kifütyülte, amikor az elnök kijelentette, hogy (az olténiai) Caracalnak és Székelyudvarhelynek egyforma autonómiát kell biztosítani, valamint emlékeztette a közönséget, hogy Románia egységes, oszthatatlan, független, szuverén nemzetállam. Egyes román elemzők szerint a szerint a fütty nemcsak Basescunak, hanem az egész román népnek szólt.
A baloldal válságáról
Orbán Viktor a Basescuval való találkozásán kívül beszélt a baloldal globális válságáról is, amelyből szerinte a jobboldalnak érdemes tanulnia. A baloldal eredeti célja az volt, hogy a tőkével nem rendelkezőket megillessék bizonyos jogok. Miután a polgári demokráciák befogadták az ehhez kapcsolódó eszméket, a baloldal egy ideológiai űrbe került, céltalanná vált. Ezzel párhuzamosan következett be a meghasonulása. Kialakult ugyanis egy gazdasági baloldali elit, amely olyan előjogokat kezdett követelni, amelyekkel szemben a mozgalmat létrehozták. A neoliberális megújulási kísérletek ellenére azonban, a modern baloldal most megbukott és már azokat az értékeket veszélyezteti, amelyeket korábban kiharcolt. Orbán Viktor úgy véli, ki kell mondani, hogy a piac csak a tőkével rendelkezők érdekeit védi. A tőkével nem rendelkezőket a közjót megtestesítő államnak kell megóvni.
Rámutatott arra is, hogy Magyarországon mindez a folyamat lezajlott, igaz, sokkal brutálisabban. A baloldalt felvásárolta egy neoliberális tőkéscsoport, amely mindent elvett, amit a magyarok közösen felépítettek. ''Ez a csoport elvette Magyarországtól, szétverte az egészségügyi rendszerét, elvette az emberektől a nyugdíj-megtakarításokat, és a nyugdíj-befektetéseket, felszámolta a szociális és családtámogatási rendszert, odalett a közbiztonságunk" - összegezett a Fidesz elnöke.
Tőkés László a magyar nyelv hivatalossá tételét kérte Erdélyben
Tusnádfürdői beszédében Tőkés László EP-képviselő - miután több példával is ecsetelte a magyarok hátrányos megkülönböztetését - azt mondta, hogy Erdélyben a magyar nyelvet is hivatalossá kell tenni.
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, a tusványosi tábor zárónapján elhangzott felszólalásában örömét fejezte ki, hogy e tábor húszéves történetében először hivatalban levő államfőt köszönthet.
Emlékeztette hallgatóságát, hogy Traian Basescu azok közé a ritka román politikusok közé tartozik, akik felismerték, hogy a román nyelv tanulása sajátos oktatási módszert igényel a romániai magyar gyermekek számára. Felemlítette, hogy korábban Romániában semmibe vették a nyelvi jogokat.
Tőkés László azt is kifejtette, hogy az erdélyi magyarságnak a román állam által fenntartott magyar egyetemhez is joga van. Kérte az államfőt, hasson oda, hogy a román állam is finanszírozza a magyar állami támogatással létrehozott és fenntartott erdélyi magyar magánegyetemi hálózatot.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..