home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Túrázzunk együtt!
Tóth Tibor
2019.03.01.
LXXIV. évf. 9. szám
Túrázzunk együtt!

A budapesti székhelyű Hazajáró Honismereti és Turista Egylet a Duna Televízió Hazajáró című műsorából fejlődött ki, mely hatalmas rajongótáborra tett szert a Kárpát-medencében. Az egyletnek nálunk is működik egy alosztálya, mely a következő szombaton, március 9-én Bácskai Hazajáró Túrát rendez.

A Hazajáró Honismereti és Turista Egylet a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának a honismeret és a turizmus eszközeivel való erősítését tekinti elsődleges küldetésének. Fontosnak tartja a Kárpát-medence tájainak, természeti és kulturális értékeinek, történelmi emlékeinek megismertetését az érdeklődőkkel, a természeti környezet és az épített örökség védelmét, átörökítését, a kárpáti természetjárás hagyományának éltetését. Az egylet serkenteni kívánja az elszakított területekre való kirándulásokat, az ott élő magyarokkal való testvéri, kulturális és gazdasági kapcsolatok erősítését, az egymásra találást. A legfőbb tevékenységnek a Kárpát-medencei magyarság kulturális örökségének ápolását, a magyar örökséghez tartozó tájegységek természeti, turisztikai, történelmi, kulturális, vallási és szellemi értékeinek számbavételét, megóvását, túrák, zarándoklatok, utazások szervezését, a természet és a hazaszeretet erősítését, az egy-egy tájegységre jellemző néprajzi értékek bemutatását tartja.

— Nagyon fontos magának a honismeret szónak a jelentése. Határoktól függetlenül itthon vagyunk a Kárpát-medencében. Fontos, hogy a turisták megcsodálják a természet szépségeit, helyi emberekkel ismerkedjenek meg. Az egyletet különleges lelkület jellemzi, mely elsősorban a magyarságtudatra helyezi a hangsúlyt. A Magyarországon bejegyzett egyesületnek úgynevezett leányvállalata vagyunk. Az egylet évente több találkozót és túrát szervez, mi általában hét-nyolc alkalommal veszünk részt rajtuk. Több régióra osztottak fel bennünket, mi a bácskaihoz tartozunk, továbbá létezik még bánáti, szerémségi, horvátországi stb. régió is. Célunk a magyarság erősítése határoktól függetlenül — mondta Faragó Zoltán, a mintegy hetven tagot számláló délvidéki alosztály vezetője.

Kárpát-medence-szerte több Hazajáró Pontot és kártyaelfogadó helyet határoztak meg, ahol a turisták bizonyos kedvezményeket kaphatnak.

— A Hazajáró Pontok lehetnek múzeumok, vendéglátóipari egységek, szállásadók. Például Zentán és Magyarkanizsán is több Hazajáró Pont és kártyaelfogadó hely működik. Ezt a kártyát főleg azok váltják ki, akik sokat utaznak, és járják a Kárpát-medencét. A kártyával érkezők többféle kedvezményben részesülnek: nem kell kifizetniük a szállás vagy a belépőjegy teljes árát, vagy ingyen pálinkát, teát, kávét kapnak a szállásadótól. Nem válhat bárki Hazaváró Ponttá és kártyaelfogadó hellyé, ehhez valami pluszt is kell nyújtani a vendégeknek. A kártyatulajdonosok bizonyos elvárásokat fogalmaznak meg. Szeretnék, hogy a vendéglátós beszélgessen velük, helyi embereket mutasson be nekik, hogy átérezhessék az ottani lelkületet. Újvidéken például, a város szélén levő egyik kis utcában a magyar étterem hamarosan Hazajáró Ponttá válik. Tehát egy kis plusz szükséges ahhoz, hogy valaki megkaphassa ezt a pontot. Bácskában nyolc Hazajáró Pont található jelenleg, ők már aláírták a szerződést a magyarországi anyaszervezettel, de a bővítés folyamatos — mondta.

A délvidéki alosztály március 9-én rendezi meg az első túrát, melyen két táv közül választhatnak a résztvevők.

— Bácska kincseit csak úgy tudjuk megőrizni, ha ismerjük értékeinket. Éppen ezért fontosnak érezzük, hogy a Hazajáró egyesület missziójával összhangban túrák és kirándulások szervezésével járuljunk hozzá a szülőföldünkhöz való kötődés megerősítéséhez. Az első Bácskai Hazajáró Túrára a benevezési díj 600 dinár (vagy 1500 forint), mely összeg tartalmazza a vacsorát, az emléklapot és a kitűzőt. A résztvevők két távon, 35 és 23 km-en indulhatnak. A túrát Szabó Hunor cserkészvezető kíséri, a részvételhez előzetesen ki kell tölteni az interneten található jelentkezési ívet. Szabadkáról, a Zentai úti temetőben levő 1944/45-ös emlékhelytől indulunk. A temetőben meglátogatjuk Buzetzky Ferenc cserkésztisztnek, a szovjet bevonulástól való szabadkai ellenállás szervezőjének, valamint Paganini Józsefnek, az 1848/49-еs forradalom és szabadságharc délvidéki hősi halottjának a sírját. Palicson a szecessziós épületeket járjuk végig a tóparton. Megtekintjük az 1956-os menekültek emlékhelyét, a villamos utolsó állomását, a férfistrandot, ahova 1999-ben a NATO-támadás alkalmával egy bomba hullott, és a Vér-tavat. Ludason a régi temetőt, Hajdújáráson pedig a tó északi részén található látogatóközpontot tekintjük meg. Noszán Rózsa Sándor szigete, Királyhalmon pedig a kisantant vasúti bunker, a Szelevényi-erdő természetvédelmi terület és az Ibolyás-erdő szerepel a programban, utóbbi helyen a régi, Árpád-kori templomot nézzük meg. Horgoson a régi major épülete után érünk a Domus Pacis lelkigyakorlat-épületébe, ahol befejezzük a túrát. Ajánlott felszerelés: iránytű, esőkabát, bejáratott túrabakancs, túrabot, feltöltött telefon, GPS-koordináták kijelzésére alkalmas applikáció, fejlámpa és láthatósági mellény — tájékoztatott a szervező.

A tavaszi után egy 25 km-es őszi túrát is szerveznek, melynek pontos útvonala még nem ismert, csak annyi biztos, hogy Magyarkanizsa község területén rendezik majd meg.

A március 9-ei túrával kapcsolatban bővebb információt a Facebook közösségi hálón, a Bácskai Hazajáró Túra nevű esemény oldalán kaphatnak az érdeklődők, ahonnan a jelentkezési ív is letölthető.


Fotók forrása: A Bácskai Hazajáró Túra Facebook-oldala

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..