home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Túlélőshow
Fehér Márta
2018.09.06.
LXXIII. évf. 35. szám
Túlélőshow

Vonattal Bárba

Hogy tizennyolc órát tart az út, az még hagyján. Koszos, büdös, zsúfolt — benne volt a pakliban. Viszont olyan meleg volt benn, hogy öt perc alatt patakosra-fényesre izzadta magát mindenki. A mellettünk levő ablakot csak résnyire lehetett kinyitni, két üléssel odébb viszont egyáltalán nem lehetett becsukni. Kibírjuk — pihegtük levegő után kapkodva, pedig még alig hagytuk el Szabadkát. Éjszakára, a hegyekbe érve majd lehűl — viccelődtünk. A humorérzékünk mindaddig kitartott, amíg éjszaka sűrű füstre nem ébredtünk, bő fél óra után pedig arra, hogy kövekkel dobálják a vagont, és betört egy ablak.

Leszögezem, nincsenek túl nagy igényeim, vonatozni pedig szeretek. Amikor úgy döntöttünk, a szerbiai vasútra bízzuk magunkat, és így utazunk Montenegróba nyaralni, megbeszéltük, lesz, ami lesz, tizennyolc óra nem a világ. Az első pofon akkor ért, amikor július derekán megvettük a jegyeket. Biciklit nem lehet szállítani — közölte a pénztárnál ülő asszony, és közben úgy nézett rám, hogy tudtam, jócskán túlbecsültem a Szabadka—Bár útvonalon közlekedő járat teljesítőképességét.


Melyik láb kié? — nyolcan egy fülkében

Vasárnap délután jött a másik meglepetés: bő egy órát vártunk az állomáson arra, hogy megérkezzen a szerelvény. Ez azért volt vicces, mert a jegyen szereplő adatok szerint az indulás ideje 16.45, viszont amikor megvettük, szóltak, hogy a három héttel később esedékes utazásunk előtt érdeklődjünk, mert addig valószínűleg módosítják a menetrendet, és negyed órával korábban indul majd a járat. Szuper, így legalább tovább ácsoroghattunk az állomáson, többször elbúcsúzhattunk az itthon maradottaktól, és megismerkedhettünk a velünk együtt utazókkal.

Meglepően sokan választották az utazásnak ezt a módját. A nagy nap előtt azt hittem, csak én vagyok ilyen mazochista és gyerekkínzó, hogy EZZEL a vonattal nekivágunk, kiderült azonban, sok vakmerő család él még Vajdaságban.

Még ki sem gördültünk, máris megizzadtunk. Mindenki a szerelvényben, egy emberként. Hiába rángattuk az ablakokat, nem mindegyik adta meg magát. Nem is csoda, hogy a gyengébbek már Szabadka külterületén kinyitották az első sört… Néhány röpke óra alatt bedöcögtünk Újvidékre, és ott csak álltunk és álltunk és álltunk. Most kapcsolják fel az alvókocsikat — világosítottak fel az okosabbak. Irány fagyit venni, hideget, jegeset!

Belgrád felé haladva megérett az idő arra, hogy megszabaduljon az ember az elfogyasztott sörtől, a forróságban literszámra vedelt víztől. Az út negyedén sem voltunk túl, viszont a mosdók már nem bírták a megnövekedett igénybevételt, víz egy csöpp sem, se öblíteni, se kezet mosni, a maró szag minden ajtónyitáskor végigsöpört az utastérben. Ez éjszakára odáig fajult, hogy a kisebb gyerekek már csak sírva voltak hajlandóak WC-re menni.


Sörösdobozok egy kicsiny része a szerelvény előterében

Döcögtünk, és vesztegeltünk sosem látott-hallott településeken, aztán a hegyvidékre érve hirtelen annyira lehűlt a levegő, hogy be kellett csukni minden ablakot — már amelyiket lehetett, mert akadt, amelyiket semmilyen rángatásra nem lehetett felhúzni. Előkotortam a hálózsákokat a hátizsákból, így már jó volt. A bűz viszont az elviselhetetlenségig fokozódott. A többség álomba kínlódta magát. Már majdnem elaludtam, amikor sűrű füst tört be. Nem volt mindegy, a kisfiam is felriadt, rémülten nézett rám. Mások is megijedtek, a bátrabbak elindultak megnézni, mi történt. Semmi, legyintettek, amikor visszatértek. Csak valaki nem oltotta el a cigarettacsikket, mielőtt ledobta a szerelvény előterében. Dohányozni ugyan nem szabad, de ott, a mosdó előtti bűzben bárki rágyújthatott.

Megnyugodva aludtunk tovább. Nem sokáig: bő fél óra múlva arra ébredtünk, hogy egy állomáson veszteglünk, közben pedig valakik kövekkel dobálják a vonatot. A tőlünk számított harmadik ablak pókhálósra repedt, mint a filmekben. Nem mellékesen egyetlenegy kalauzt nem lehetett látni. Igaz, a füstnél sem. Többen megjegyezték, a visszautat biztosan nem vonattal teszik majd meg.

Visszaaludtunk. Határ. Ébresztő. Útlevélkeresés álmos szemekkel. Ugyanez majdnem egy óra múlva a montenegrói vasúti határnál. Aztán újabb ébresztés. Ezúttal jegyellenőrzés. Tisztára olyan, mint a kórházban a szülészeten: épp hogy elalszik az újszülötted, és te is végre álomba eshetsz, amikor jönnek lázat mérni — erre gondolok, és félálomban hallom, ahogy valaki végigkántálja a szerelvényeket: Hladan sok, pivo, voda! Nem tudom, meddig aludhattam, ugyanerre a hangra ébredtem. Akkor már kávét is kínált, és ennek a csábításnak nem lehetett ellenállni… Még néhány óra, és délben megpillanthattuk a tengert… Majdnem tizenkilenc óra utazás után, két óra késéssel megérkeztünk.

Visszafelé ugyanez a szutyok, bűz, forróság. Egy bajai nővel éjfél körül akadtam össze, a mosdóba indult, de visszafordult, azt mondta, inkább kibírja Bajáig, ez förtelem. Ezúttal senki sem akarta felgyújtani a járatot, és a kődobálást is megúsztuk, éjszakai kaland azonban most is akadt. Három-négy részeg kötekedett, kiabált, üvöltött, és ajtót csapkodott órákon át. A vonat személyzetéből senki sem járt arra, még véletlenül sem.

Belgrád után már nem csak az előtérben gyújtottak rá a dohányosok, a fülkék melletti folyóson is vágni lehetett a füstöt. Újvidék és Szabadka között kínlódva pedig teljesen elfogyott a türelem, nyűgös és fáradt volt mindenki, főleg a kisgyerekek. Hiába, a visszaút mindig nehezebb, a tenger már nem kecsegtet… Egy kétgyerekes apuka esküdözött, soha többé, csak most az egyszer érjenek haza.


Mosdó — a WC-t már fényképezni sem akartam

Hazudnék, ha azt mondanám, zokszó nélkül kibírtam. Más sem. Valaki kevesebbet, valaki többet morgolódott. És nem is a hosszú út, a döcögés, a sok-sok megállás, valamint a várakozás borította ki az utasokat, hanem a kosz, a bűz, a randalírozás meg az, hogy bármi történt is, senki sem lépett közbe. Utaztam én már Csíksomlyóra is vonattal, nem különjárattal, hanem Budapestről a menetrend szerintivel, és az sem volt rövidebb táv. Viszont tiszta volt a mosdó, le lehetett öblíteni a WC-t, kezet moshattunk, dohányozni pedig valóban tilos volt. Ha pedig valaki randalírozni kezdett, a kalauzok nem bújtak el, hanem intézkedtek. Szóval lehet, csak akarni kell.


A nyitókép ‎Mladen Žarković felvétele

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..