home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Tükör, terápia és lélektisztítás
Tóth Lívia
2014.04.02.
LXIX. évf. 14. szám
Tükör, terápia és lélektisztítás

Március 21-e és 30-a között tizenhét műkedvelő csoport mutatkozott be Szajánban a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XIX. Találkozóján. A bánáti falu kiváló házigazdának bizonyult, minden előadás telt házas volt, ami nem kis teljesítmény, ha tudjuk, hogy a helybeli művelődési ház nézőtere kétszáz férőhelyes. A szemle legsikeresebb fellépője a bácskertesi Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoport volt — nyolc díjjal tért haza, és a nagykikindaiak sem panaszkodhatnak.

A vajdasági magyar színjátszók legnagyobb ünnepének zárórendezvényén Benyócki Sára, a helybeli Ady Endre Művelődési Egyesület és Apró Kornél, a szajáni helyi közösség elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. A szakmai zsűri nevében Solténszky Tibor budapesti dramaturg, színpadi szerző, rendező értékelte a fesztivál tíz napját. Mondandója kezdetén ő is a közönség szűnni nem akaró lelkességét és kíváncsiságát dicsérte, majd számok segítségével próbálta összefoglalni a látottakat. A tizenhétből három előadás klasszikus szöveg megszólaltatására vállalkozott, három társulat maga írta a bemutatott darabot, két csapat pedig filmet dolgozott fel.

— Kilenc együttes kortárs drámához nyúlt mai élménye, életérzése, tapasztalata, véleménye megformálásával. Ezt fontos jelenségnek tartom, mivel a színháznak, legyen az hivatásos vagy amatőr, az a dolga, hogy tükröt tartson kora társadalma elé. Gogol művéből ismerjük a szállóigévé vált mondást: Ne a tükröt átkozd, ha a képed ferde! A zsűrinek is volt olyan érzése, hogy túl sok a szomorúság, a kilátástalanság, a tragédia, de ilyen a világ, melyben élünk. Ha azonban mindezt a színpadon látjuk megformálva, szépen elmondva, az felér egy terápiával, segít gyógyulni, megszabadulni a bajtól vagy legalábbis a szorongásainktól.

Solténszky Tibor megjegyezte, szerencsére a vidámság sem maradt ki, hiszen a program Moliére-rel kezdődött és Marica grófnővel zárult. A hagyományos komédiától a groteszken és a fekete humoron át az operett mesevilágáig sok minden segített a lelkeket tisztító nevettetésben, szórakoztatásban. A zsűri 36 díjat ítélt oda, a listáján azonban további húsz személy is szerepelt, akit ki szeretett volna emelni a színészi teljesítményért, a dramaturgiai munkáért, a díszletért, az emlékezetes pillanatokért. És végül még egy kis statisztika: ha lett volna belépőjegy, a szajániak a szemle alatt közel háromezret fizettethettek volna meg.


A bácskertesi nyertesek

A bácskertesi Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoport Marica grófnője Molnár József rendezésében a találkozó legjobb, hagyományos keretek között bemutatott előadásáért kiérdemelte a Pataki László-díjat. Egyébként a közönség és a diákzsűri szerint is ez az előadás volt a legjobb. A társulatot a szabadkai Népszínház vendégszereplésre hívta meg. Molnár Oszkár a szajáni helyi közösség, Vörös Endre a Magyar Szó, mgr. Dienes László a Forum Könyvkiadó Intézet, Tóth Zsaklina pedig a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet különdíját kapta.

A legjobb alternatív vagy új formákat kereső előadásért járó Bambach Róbert-díjat a Zentai Magyar Kamaraszínház Zsebtársulatának ítélték oda a Föld nélkül című darabért, melyet Lőrinc Tímea rendezett.


Pozsgai Zsófia és Budai József, a legjobb női- és férfi főszereplő

Közösségteremtő tevékenységéért Garay Béla-díjat vett át a nagykikindai József Attila Színjátszó Csoport, és megnyerte a Magyar Nemzeti Tanács tájolási különdíját is. A legjobb férfi főszereplőnek járó Szilágyi László-díj Budai Józsefnek köszönhetően szintén Nagykikindára került, Odri Norbert a szajáni helyi közösség, Király Sándor pedig a VMMSZ és a VMMI különdíjával lett gazdagabb. A legjobb női főszereplőnek járó Ferenczy Ibolya-díjat Pozsgai Zsófia kapta az Adai Színtársulat Ovibrader című előadásában nyújtott alakításáért.

A legjobb férfi mellékszereplőnek járó Nagy István-díjat a tóbai Ferkovity József, a legjobb női mellékszereplőnek járó Magyari Piri-díjat pedig a kisoroszi Lőrinc Tianna érdemelte ki.

A legszebb színpadi beszédért Szántó Róbert-díjat vett át Csíkos Dániel, a nagybecskereki Madách Amatőr Színház Ifjúsági Pódiumának tagja.

A zsűri különdíját a rendezői, drámapedagógiai és díszlettervezői munkájáért Kucsov Borisz és Nešić Máté kapta a Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínpadának Adrian Mole című előadásáért. Ugyanez a darab érdemelte ki a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház különdíját is — egy vendégszereplést a Desiré villamosa programsorozaton.

Egyéves bérletet nyert a Zentai Magyar Kamaraszínházba a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület drámai csoportja, a szabadkai Népszínházba az Adai Színtársulat, a Kosztolányi Dezső Színházba a magyarkanizsai Gondolat-Jel Társulat, az Újvidéki Színházba pedig a nagybecskereki Madách Amatőr Színház Ifjúsági Pódiuma.

A Hét Nap különdíjával a szajáni Nagy Alexet és a zentai Döme Zoltánt, a Magyar Szó különdíjával a nemesmiliticsi Mátyus Bélát, a zEtna Kiadó könyvcsomagjával a szajáni Lábadi Tibort és a magyarkanizsai Katona Gábort, a Forum Könyvkiadó Intézet könyvcsomagjával Máriás Endrét (Adai Színtársulat), a VMMI könyvcsomagjával pedig Antóci Dorottyát és Búbos Dávidot jutalmazták. A MAdT-táborban a topolyai Kocsis Tamás vehet részt ingyenesen, a Szép Szó táborban viszont Nyári Ákos. A szajáni helyi közösség kiemelte még a kisoroszi Lázár Ervin és a magyarkanizsai Mácsai Mónika (Fény-Bárka Egyesület) teljesítményét. A Dramaturgok Céhe különdíját színházi gondolkodásmódja elismeréséül Oláh Tamás, a magyarkanizsai Gondolat-Jel Társulat rendezője kapta.

Miután Dudás Károly, az egyik fő szervező, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség nevében elmondta a XIX. Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójának záró gondolatait, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulata bemutatta a Vojáger című darabját.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..