home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Tudatos fogyasztók-e a fiatalok?
Tóth Lívia
2015.12.17.
LXX. évf. 50. szám
Tudatos fogyasztók-e a fiatalok?

Évzáró összejövetelt tartottak Zentán a Fogyasztóvédelmi Központ munkatársai, amelyen egy nemrégiben lezárult projektumuk kiértékeléséről tájékoztatták a sajtó képviselőit. A tervezet megvalósulását Zenta község önkormányzata támogatta.

A Fogyasztóvédelmi Központ az idei év októberében és novemberében kérdőíves kutatást végzett, amelynek témája A tudatos fogyasztói szokások a fiatalok körében volt. A 215, 14-18 év közötti zentai, adai, magyarkanizsai, csókai és törökkanizsai középiskolás huszonöt kérdésre válaszolt. Az akció célja nem csak az volt, hogy felmérjék ennek a célközönségnek a vásárlói szokásait, hanem az is, hogy a fiatalok megismerjék a fogyasztói jogaikat.

A válaszok összegzése után levont következtetésekről Király István, a Fogyasztóvédelmi Központ elnöke és Sava Vujičić középiskolai tanár, a projektum ötletgazdája számolt be. Kiderült például, hogy a vizsgált korosztálynak mindössze 33%-a vásárol önállóan, 87% még soha nem tett panaszt sem üzletre, sem a boltok személyzetére, a kapott fiskális számlát vagy garanciát 60%-uk őrzi meg.

Több kérdés vonatkozott a mobiltelefonok vásárlására és használatára. A többség (55%) szívesen ír alá több évre szóló mobilszolgáltatási szerződést, de 60%-uk például nem tájékozódott arról, hogy külföldről hogyan telefonálhatnak olcsón haza.

A diákok természetesen gyakran használják az internetet, a szórakozás mellett az iskolai felkészülésre is, de nem igazán alkalmazzák az internetes vásárlást – csak 40% él ezzel a lehetőséggel.  

Kevesebben vannak (43%) azok, akik rendszeresen megnézik az áru szavatossági idejét, és még kisebb azoknak a száma (31%), akik érdeklődnek a megvásárolni kívánt árucikk gyártási folyamata és eredete iránt, az egyes termékek környezetre gyakorolt káros hatására viszont 65% figyel oda.

A kérdőív legérzékenyebb kérdései talán azok voltak, amelyek a dohányzásra és alkoholos italok fogyasztására vonatkoztak. A megkérdezettek fiatalok 51,5%-a már kipróbálta a dohányzást, 43%-a pedig bevallotta, annak ellenére, hogy még kiskorúak, előfordult már, hogy kiszolgálták őket éjszakai klubokban, vendéglőkben.

Többségük azt állítja önmagáról, hogy nem ismeri eléggé a fogyasztói jogokat, de kívánatosnak tartaná, hogy ezzel a témával hathatósabban foglalkozzanak a középiskolában.

Király István az elhangzottakhoz hozzátette, jövőre lesz ötödik éve, hogy megszervezik a középiskolás diákok fogyasztóvédelmi versenyét.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..