home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Trójai faló
Talpai Lóránt
2009.07.08.
LXIV. évf. 27. szám

A teljes felaprózódás, széthullás, netalán megszűnés előtt áll az MDF? Az utóbbi egy-két évben számtalanszor vetődött fel ez a kérdés. Most újra aktuálissá vált, hiszen országszerte körülbelül 100-150-en léphetnek ki a Magyar Demokrata Fórumból. Például Budapesten a II. kerületben mintegy 15-20-an f...

A teljes felaprózódás, széthullás, netalán megszűnés előtt áll az MDF? Az utóbbi egy-két évben számtalanszor vetődött fel ez a kérdés. Most újra aktuálissá vált, hiszen országszerte körülbelül 100-150-en léphetnek ki a Magyar Demokrata Fórumból. Például Budapesten a II. kerületben mintegy 15-20-an fordítanak hátat a pártnak, többek közt a kerületi elnök Porkoláb Mátyás is. De a VIII. kerületben is elindult a mozgolódás. Az ifjúsági tagozat pedig szinte egészében szűnhet meg. A párt két vezetőjének, Dávid Ibolyának és Herényi Károlynak azonban mintha semmi sem lenne drága a politikai túlélésért folytatott harcban. Miután jó néhány évvel ezelőtt sikerült kizárniuk szinte a volt MDF-s funkcionáriusok, vezető politikusok, vagy a régi szárny túlnyomó többségét, azt követően egy-két személy maradt a valódi Fórumból mutatóban a vezetőségben. åk is inkább tartoztak a Dávid Ibolyát segítők közé, mint a klasszikus antalli örökséget hordozók közé. Emlékezhetünk rá, hogy Katona Kálmánt például elindították a legutóbbi főpolgármesteri választáson, és épp kellő, vagy elegendő mennyiségű szavazatot vett el a másik konzervatív jelölttől, Tarlós Istvántól, minek következtében Demszky Gábor maradhatott a főpolgármester. Sokak ekkor kezdtek el gyanakvóan nézni Dávid Ibolyáék újfajta politikai manővereire. Ezt követően fokozatosan kicserélődtek a megyei szervezetek, a tagság és a támogatók is, de a szavazók is furcsa módon leváltódtak. Olyannyira, hogy a legutóbbi választáson, azaz az EU-s szavazáson az MDF a legtöbb szavazatot állítólag a volt SZDSZ-es szavazóktól kapta, kiegészítve persze további szocialista választópolgárokkal.
Kétségtelen, hogy az a háttércsoport, tanácsadói kör, amely nagymértékben befolyásolja a párt jelenlegi politikáját, a konzervatív oldal esetleges kétharmados többsége megszerzésének a megakadályozásában érdekelt. Vagy abban, hogy hogyan tudná a baloldal szekerét kihúzni a kátyúból, vagy olyan állapotba hozni, mely még alkalmas a közlekedésre. A legfontosabb mozgatórugó ebben a kérdésben kétségtelenül Bokros Lajos volt pénzügyminiszter személye lehet. Azzal, hogy sikerült bejuttatni a Európai Parlamentbe képviselőnek, tulajdonképpen akár az egyedüli személy lehet a jövőben, aki az MDF-en belül komoly funkcióban, pozícióban van, főként, ha a párt teljesen széthullik. Már eddig sem volt olcsó ára annak, hogy félreállították a párt eddigi (egyébként a maga módján sikeres és jól tevékenykedő) EP-képviselőjét, Olajos Pétert, hát még milyen drágán méri majd értékét a továbbiakban Bokros Lajos, ha egyedüli jelentős személlyé válik a párton belül! A volt külügyminisztert beajánlóknak pontosan ez volt a céljuk, hogy Bokros Lajost trójai falóként sikerüljön beültetniük (teljes neoliberális gazdaságpolitikai fegyverkészlettel felvértezve) a konzervatív oldal kellős közepébe. Úgy, hogy szurkolói, támogatói, mentorai között csakis kizárólagosan baloldali elkötelezettek találhatók.
Nem vétlenül nyilatkozott Lengyel László, a szocialistákhoz és az SZDSZ-hez közeli politológus a következő hangnemben Bokrosról és a Fideszről:
''Bokros Lajos egy ellenfél, neki ugyanis van programja. A Fidesz most jobbról kapja meg sokkal világosabb formában, amit Gyurcsány rosszul adott elő balról. Ha Orbán Viktor kiállna Bokrossal egy vitában, az utóbbi péppé verné. Gazdasági kérdésekben Orbán még Gyurcsánnyal szemben is alulmaradt annak idején.”
Elindult tehát egy szurkolói támogatói verseny a baloldali értelmiségi körökben, mivel az SZDSZ voltaképpen széthullott, az MSZP-n belül pedig totális a káosz és a pánik. Tulajdonképpen még a baloldalon is úgy gondolják, hogy az eddigi pártjaik olyannyira leszerepeltek, hogy újak kellenek. Persze, Bokros Lajossal újból csak a régiek lehetnek, csak ezt nem igazán hangsúlyozzák a választók előtt.
Mindenesetre most nagyon fontos az MSZP-nek az MDF szerepe, mondhatni, létfontosságú. Évek múlva azonban, amikor kitisztul majd a kép, és rájönnek, hogy tulajdonképpen teljes mértékben egy oldalon állnak, megkezdődhet a komoly harc, illetve leszámolás az azonos nézetű szavazókért.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..