home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Továbbtanulni megéri, de igazán itthon érdemes
Kartali Róbert
2018.12.27.
LXXIII. évf. 50. szám
Továbbtanulni megéri, de igazán itthon érdemes

A továbbtanulás ösztönzése érdekében huszadik alkalommal szervezik meg a Felsőoktatási Tájékoztató Körutat. Az ünnepélyes megnyitó előadásra az adai Műszaki Iskolában került sor.

A programot a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Diákszövetség szervezi meg, keretében az iskolai téli szünidőig minden magyarul (is) oktató vajdasági középiskolában előadást tartanak az itthoni felsőoktatási lehetőségekről, és kiosztják az 1500 példányban elkészített új felsőoktatási tájékoztató kiadványt. A program szerves része a Magyar Nemzeti Tanács komplex ösztöndíjprogramjának.

Az ünnepélyes megnyitón Gilice Hilda, a Műszaki Iskola igazgatója mondott köszöntőt, majd Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Sóti Attila, a Vajdasági Magyar Diákszövetség elnöke, Robotka Sarolta, a VaMaDiSz oktatási megbízottja és Lakatos Adrián, a VaMaDiSz jogi és adminisztrációs ügyek megbízottja tartott előadást a végzős diákoknak.

A VaMaDiSz és az MNT 2013 óta közösen bonyolítja le a felsőoktatási tájékoztató körutat, melynek keretében minden évben kiosztják a felsőoktatási tájékoztató füzeteket is — nyilatkozta lapunknak Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke.

— Még ebben a félévben ellátogatunk 37 középiskolába. Célunk, hogy megszólítsunk minden egyes végzős középiskolást, mintegy 1360 fiatalt. Tájékoztatjuk őket, hogy milyen lehetőségeik vannak, ha az itthoni továbbtanulás mellett döntenek. Továbbá az egyetemi diákotthonokról, illetve az Európa Kollégiumról is átfogó képet adunk. Ismertetjük velük, hogy milyen egyetemek és főiskolák közül tudnak választani, illetve milyen szakirányzatokra tudnak beiratkozni. Ebben segít nekik a felsőoktatási tájékoztató kiadvány is, melyet még a téli szünet megkezdése előtt kiosztunk a végzősöknek. 

A körút során bemutatják azt az összetett ösztöndíjprogramot is, amelyet az MNT 2011 óta meghirdet, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönhetően.

— Célunk, hogy a végzős középiskolásokat segítsük azon az úton, amely egy sikeres felvételi vizsgához vezet. Tesszük ezt a felvételi felkészítővel és a szerb nyelvű felzárkóztatással. A leendő egyetemistáknak pedig, akiket felvettek valamelyik akkreditált felsőoktatási intézménybe — akár főiskolára, akár egyetemre —, ösztöndíjat fogunk adni. Az alapösztöndíjaink 90 és 150 euró között mozognak, és évi 10 hónapon át folyósítjuk őket a fiataloknak. Az idén és az előző évben mindenki, aki megpályázta, meg is kapta az MNT ösztöndíját, függetlenül attól, hogy önköltségre vagy állami költségvetésre került-e. Az MNT mindenben a fiatalok mellett áll, hiszen szeretnénk, hogy ha minél többen döntenének az itthoni továbbtanulás mellett — emelte ki Jerasz Anikó. Hozzátette: fontos a fiatalok továbbtanulása, a felsőoktatási diploma megszerzése, hogy egyre több vajdasági magyar értelmiségi legyen.

Korszerű szakmával tudást és jövőt építesz! — ez az adai Műszaki Iskola mottója. Sóti Attila, a VaMaDiSz elnöke a fiatalokhoz szólva ezt módosítva kiemelte: felsőfokú végzettséggel ez a tudás és ez a jövő sokkal biztosabbá tud válni. Hangsúlyozva ezzel azt, hogy a felsőoktatási végzettség biztosabb és nagyobb fizetést tesz lehetővé a későbbiek során. A VaMaDiSzről szólva elmondta, hogy számos programja van, és az egyetemisták akkor is bizalommal fordulhatnak a diákszövetséghez, ha bármilyen jogi sérelem éri őket a tanulmányaik során.

Robotka Sarolta, a VaMaDiSz oktatási megbízottja részletes beszámolót tartott a rendelkezésre álló ösztöndíjakról, a cserediákprogramokról, a kollégiumokról, kiemelve az Európa Kollégiumot. Röviden ismertette az egyetemistákra váró költségeket is, hangsúlyozva, hogy a hallgatók az MNT ösztöndíjával minden felmerülő költséget fedezhetnek, így mentesítve a szülőket a továbbtanulással járó anyagi terhek jelentős része alól.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..