home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Tóth János nyugalmazott nagykövet halálhírére
Józsa László
2017.04.03.
LXXII. évf. 13. szám
Tóth János nyugalmazott nagykövet halálhírére

Tóth János halálhírét bizonyára valós megrendüléssel fogadják mindazok, akik a mintegy húsz évvel ezelőtt kezdődő időszakban akármilyen formában részesei voltak a vajdasági magyar közéletnek.

Ő, az akkori belgrádi magyar nagykövet ugyanis számtalan helyen, minden lehetséges alkalommal, minden kis, helyi magyar közösségnek megadva a kellő tiszteletet, együtt volt velünk. Így tett szert megszámlálhatatlanul sok vajdasági magyar ismerősre és tisztelőre, valamint — nem utolsósorban — rengeteg barátra.

Tóth János 1945. május 18-án született Pestszenterzsébeten. 1967-ben végzett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem nemzetközi szakán. Orosz, spanyol, szerb-horvát nyelven tudott kiválóan. Az egyetem után rögtön bekerült a Külügyminisztériumba. Belgrádban teljesített külszolgálatot, majd othoni szolgálatot követően kinevezték nagykövetnek Mexikóvárosba. Hazatérte után, ismét a külügyminisztériumban dolgozott, ahol főosztályvezető volt, majd 1991 és 1994 között limai, majd bogotai nagykövet. Ezt követően két éven át helyettes államtitkár, majd 1996 és 2000 között belgrádi nagykövet, majd Bosznia-Hercegovinában a főbiztos bihaći irodájának vezetője volt. 2003-tól ismét nagykövet, ezúttal Kijevben. 2007. évi hazatérése után nyugdíjba ment.

Ennyit közöl róla a hivatalos életpálya-ismertető. Mi, akik az ő megtisztelő barátságának kedvezményezettjei, a legjobb értelemben vett haszonélvezői voltuk (és maradunk is), tudjuk azt is, hogy Tóth János a mi közösségünk egyik legalaposabb ismerője, legőszintébb, legelkötelezetteb barátja volt évtizedeken keresztül. Nem sokszor van alkalom elmondani, de a vajdasági magyarság — egy sajátos tekintetben legalábbis — hosszú évtizedek óta kiváltságos helyzetben van: Magyarország itt működő diplomáciai misszióinak — a nagykövetségnek és a főkonzulátusnak — a vezetői és beosztott diplomatái rendre a kiváló emberek sorából kerültek ki. Tóth János ebben a körben is kiemelkedő személyiség volt. Elkötelezett magyar ember volt, teljes személyi integritásával cáfolva rá arra a rejtőzködő vélelemre, hogy az „átkosban“ szocializálódottak csak az internacionalizmus gondolatvilágában tudtak volna működni. Ő ugyanúgy a „mi nagykövetünk“ volt, mint ahogy az anyaországé is. Támogatónk és képviselőnk volt itthon is, odaát is.

Tóth János volt az a nagykövet, aki a Magyar Köztársaságot képviselte ebben az országban a miloševići rendszer csúcsra járódó agóniája idején. Az ő vezetésével kellett 1999 márciusában, a NATO katonai beavatkozásának kezdetén evakuálni a belgrádi nagykövetséget. És ő volt az, aki, négy másik beosztott diplomatával együtt, elsőként nyitotta meg Belgrádban újra a külképviseletet, nem elhallgatva, hogy ez a gesztusértékű lépés nem utolsósorban a vajdasági magyarságnak szólt.

És járta ő fáradhatatlanul a tartomány magyarlakta vidékeit. Szó szerint mindenkit ismert, és mindenki ismerte őt. Mosolyra húzódik az arcom, amikor eszembe jut, hogy a fehér nagyköveti Mercedes szinte több alkalommal volt látható a Vajdaságban, mint Belgrádban. Annak kormánykereke mögött pedig szinte mindig Tóth János ült, aki önmaga erejét és idejét semmilyen formában nem kímélve szolgálta a mi, viszontagságos időket élő közösségünket. Szolgált ő bennünket jelenlétével, cselekvő támogatásával, a szülőföldünknek rendelt ország belső viszonyainak hajszálpontos ismeretével, helyzetértékeléseivel és kritikus meglátásaival egyaránt.

Tóth János nevének említésére, meggyőződésem szerint, itt a mi világunkban kivétel nélkül mindenkinek csak jó emlékei villanhatnak fel. Őt azzal áldotta meg a Gondviselő, hogy róla senkinek nem juthat eszébe semmilyen felemás gondolat. Ez a privilégium csak a Kiválasztottakat illeti meg.

Tóth János nyugalmazott nagykövet hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. április 6-án, csütörtökön lesz 13,00 órai kezdettel a Pestszenterzsébeti temetőben (Budapest XX. kerület, Temető sor).  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..