home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Toronyjavítás
Martinek Imre
2008.07.16.
LXIII. évf. 29. szám
Toronyjavítás

Patinás bejárat kilinccsel és kulccsalTorontálvásárhelyen a Nagyboldogasszony tiszteletére felszentelt római katolikus templom harangtornya 1960-ban emelkedett a magasba, az új imaházat, valamint a papi szobával ellátott harangozólakást pedig valamivel később, a nyolcvanas évek elején építet...

Patinás bejárat kilinccsel és kulccsal

Torontálvásárhelyen a Nagyboldogasszony tiszteletére felszentelt római katolikus templom harangtornya 1960-ban emelkedett a magasba, az új imaházat, valamint a papi szobával ellátott harangozólakást pedig valamivel később, a nyolcvanas évek elején építették, egyházi költségen. A faluban mintegy ötszázan vallják magukat katolikusnak, ellenben legfeljebb csak egyötödük jár rendszeresen templomba. Minden második vasárnap délutánján szentmisére is sor kerül, amikor vagy Erős Mihály plébános jön fel Pancsováról vagy Masa Tamás plébános Sándoregyházáról.
- Amikor nagyobb ünnepek vannak, akkor azért összejövünk, és megtöltjük a templomot - igazít ki id. Szilágyi Géza, a helybeli római katolikus egyházközség elnöke, akivel egy újabb torontáli építkezés forgatagában beszélgettünk a terebélyes diófa hűvösében, a templomkertben. - Persze, a házunk táját építő és szépítő munkaakciókból többen is derekasan kiveszik a részüket, amit ezúton is szeretnék megköszönni nekik.
* Kicsiny a gyülekezet, de ezúttal is merészet igyekszik alkotni...
- Tulajdonképpen már évek óta tervezzük, hogy nagyjavítást eszközölünk a harangtornyon, mert már nagyon lepusztult állapotban volt az épület. Hullott le a vakolat, a fából készült ablakok elkorhadtak, megette őket az idő. Terveinkhez azonban ,,csak” a pénz hiányzott. Legalábbis így hittük mindaddig, amíg nem tettük meg az első lépéseket. A kezdetek ,,rázós útján” az antalfalvi község képviselő-testületének alelnöke, Kincses Béla segített át bennünket, ugyanis egyházközségünk egykori vezetősége több olyan lényegretörő dolgot is elhanyagolt, mint a telek vagyonjogi tisztázása vagy a ráépített objektumok összeírása, legalizálása. A felújítási tervrajzot Lálity Emese készítette.
* Goromba számítások szerint is jelentős kiadásnak néznek elébe. Ezt a kitételt miként tudták áthidalni?
- Mivel az egyházközségünk az idén ünnepli fennállásának huszonötödik esztendejét, a munkálatok megkezdéséhez minden követ megmozgattunk. Nem hangzik túl szépen, de szabályosan kéregetni kezdtünk, mindvégig bízva a Jóisten segítségében is. Kopogtattunk, és kaptunk is pénzt! Nemcsak a tartományi büdzséből, hanem a községiből és a helybeliből is, továbbá a püspökségünktől, és ehhez az összeghez végre az évek hosszú során szinte garasonként összekuporgatott pénzecskénket is ,,hozzátapaszthattuk”. És végül az isteni beavatkozás sem maradt el: egy külhonba szakadt debelyacsai hittársunk nemrégiben egy életmentő műtéten esett át. Hálából és gyógyulásának örömére, hallva segélykérésünket, egy jelentős összeggel ,,terhelte meg” bankszámlánkat. Köszönjük. Remélem, az e hó elején megkezdett munkálatok augusztus elsejére befejeződnek, hogy augusztus 15-éig - vagyis a templombúcsú napjáig - a ,,meggyötört” templomkertet is kicsinosíthassuk.
* A felújítási munkálatokba konkrétan mi került bele?
- Először is egy teljesen új, ún. négyvizes tetőszerkezetet építtetünk a harangtornyon, az eddigi sima tető helyébe. A vakolatot is levertük egészen a csupasz téglákig, pillanatnyilag pedig a vasból készült ablakokat építik be a mesterek. Ezután jöhet majd a torony újravakolása, a festés és egy új mozzanat, ami hadd maradjon egyelőre meglepetés! Ezenkívül a szomszéd kidőlt-bedőlt, udvarunkkal határos téglafala helyett is rakattunk másikat, mivel idősebb ember lévén ő azt saját erőből aligha építette volna fel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..