home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Törökkanizsa vár!
Fehér Márta
2018.05.28.
LXXIII. évf. 21. szám
Törökkanizsa vár!

Június 1-jétől 3-áig Durindó és Gyöngyösbokréta

Népzenétől, énektől és tánctól lesz hangos június első hétvégéjén Törökkanizsa. A fesztiválra megújul a színház épülete, az önkéntesek szépítik a települést. Lesz nulladik nap is, s újdonságként szombaton kerül sor a Gyöngyösbokrétára, vasárnap pedig a Durindóra.  

Először rendezheti meg Törökkanizsa az egyik legnagyobb vajdasági magyar fesztivált. A település lakossága 7000 fő körül van, egyharmaduk magyar, rengetegen kiveszik részüket az előkészületekből — mesélte Kovács Magdaléna, a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület elnöke.

— Nagyon nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Fesztiváltanács úgy döntött, hogy Törökkanizsa szervezheti meg az idei Durindót és Gyöngyösbokrétát. Nagyon örülünk, egyúttal nagy kihívás számunkra, hiszen sok munkával jár. Jó csapatunk van, és nagy segítséget, útmutatást kapunk a Fesztiváltanácstól. Hiszem, hogy minden rendben lesz, mert nem vagyunk tapasztalatlanok, ami a szervezést illeti, tizedik alkalommal rendezzük meg az Észak-bánáti Néptánctalálkozót — igaz, ott „csak” 400-500 fellépő van. Azért is jók ezek a rendezvények, mert alkalom adódik arra, hogy felújítsuk az infrastruktúrát. Szépül a város, mindenfelé virág van, rendezzük a tereket. Köszönjük a segítséget, és továbbra is számítunk rá. Mindenkit nagy szeretettel várunk!

— A Gyöngyösbokréta a parkban lesz, a Durindó a könyvtár dísztermében és a színházban. Ez utóbbi a magyar kormány, valamint a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával újul meg a seregszemlére — nyilatkozta Újhelyi Nándor, a községi képviselő-testület elnöke. — Valamikor a ’60-as években épült szövetkezeti otthonként, nagyon rossz állapotba került, miután a szövetkezet és a mezőgazdasági vállalat tönkrement. Külső tatarozási munkálatok folynak, új nyílászárókat kap a színház, belső felújítást végeznek, teljesen megújul a színpad, a nézőtér, az öltözők és a tetőszerkezet a 6 millió forintos támogatásból. A felújításban, az előkészületben az önkormányzat is részt vesz, megközelítőleg 1 millió dináros összeggel támogatja a munkálatokat. Lesz egy nulladik nap is, pénteken, 19.30-kor a színház előcsarnokában megnyílik a Kéknefelejcs Hagyományápoló Kör ünnepi kiállítása, majd 20 órakor Törökkanizsa község népzenei hagyatéka címmel CD-bemutató koncert lesz. A nehéz időkben, melyeket mostanság élünk, fontosak ezek a közösséget megtartó, formáló események, hiszen összekapcsolják a helyi magyar közösséget, nagyon sokan segítenek a szervezési munkában annak érdekében, hogy minél jobban sikerüljön a fesztivál, hogy mindenki, aki ellátogat Törökkanizsára június első hétvégéjén, elégedett legyen, és pozitív élményekkel távozzon. Számunkra ez a nagyszabású rendezvény a legjobbkor jött, sokat számít.

— Többéves tapasztalatunk alapján segítjük a Gyöngyösbokréta és a Durindó lebonyolítását, a fesztivál arculatának kialakításában, a szakzsűri összetételében, az ajándéktárgyak kiválasztásában, a kísérőrendezvények megszervezésében és a háromnapos esemény lefolyásában — sorolta Kisimre Árpád, az új összetételű Fesztiváltanács elnöke. — Egy ilyen esemény megtartásához elsősorban a megfelelő infrastruktúrát kell nyújtania a házigazdának, a helyszíneket, valamint az iskolai vagy egyéb teret, ahol a csoportok tudnak öltözni és tartózkodni a nap folyamán. A több mint 3000 részvevő étkeztetését és a higiéniai ellátását is meg kell oldani. Ezek az első számú szempontok. A másik az anyagi — az önkormányzatnak vállalnia kell, hogy a rendezvény mögött áll, és támogatja. A Fesztiváltanács tagja vagyok 2013 óta, korábban alelnöke voltam, és már Szabó Gabriella elnöksége alatt elindítottunk egy fiatalosabb és lendületesebb fesztivált, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel és a VMMSZ-szel karöltve. Amellett, hogy jó feltételeket teremtünk a csoportok bemutatkozására, koncerteket, kiállításokat szerveztünk a közönség és a csoportok nagy örömére. Az előző években már itt volt Pál István — Szalonna és Bandája, a Csík Zenekar vagy a Heveder együttes Erdélyből, az idén a magyarországi Zagyva Banda táncosokkal érkezik, hogy még látványosabb legyen a fellépése. Ezt a lendületes, szakmaisággal töltött rendezvényt szeretnénk továbbvinni az új Fesztiváltanáccsal együtt.

Az esemény végén a szakzsűri ünnepi gálaműsor keretében nyújtja át a Bodor Anikó-díjat, illetve a törökkanizsaiak továbbadják a fesztivál lobogóját a következő házigazdának. Hogy ki szervezheti meg jövőre a Durindót és a Gyöngyösbokrétát, arról szombat délelőtt dönt a Fesztiváltanács a beérkezett pályázatok alapján. 

— Az előző évekhez képest megnőtt a Durindón fellépők száma — újságolta örömmel Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke. — A népzenei együttesek, szólisták, népdalkörök fesztiválján eddig 110-115 fellépő volt, most 120-an lesznek. A Gyöngyösbokrétán ez a szám 36, sok az új részvevő. Hosszú idő után ismét itt lesz Torontálvásárhely, életében először Udvarszállás, tehát két dél-bánsági település. Nemrég indult be a munka Tiszaszentmiklóson, a Piros Tulipán Hagyományápoló és Környezetvédelmi Civil Szervezet berkeiben, onnan is eljönnek megmutatni magukat, megérezni, milyen a hangulata ennek az összetartozásnak és egybesereglésnek. Egy-két év kihagyás után megint itt lesz Nemesmilitics. Csantavéren a Mendicus Művészeti Központ keretében alakult újjá egy táncegyüttes, most hosszú „hallgatás” után innen is érkeznek. A Dél-Bánságra visszatérve ki kell emelni Kiss Zsélykó újvidéki néptáncpedagógus munkáját Udvarszálláson, Resóczki Rollandét és Vázsonyi Csilláét Torontálvásárhelyen, valamint Baji Endréét Tiszaszentmiklóson. Nemesmilitics megoldja saját erőből, Csantavéren egy-két alkalommal járt koreográfus. Fontos, hogy a hagyományőrző közösségek is itt lesznek, Gombos, Kupuszina, Doroszló. Nemcsak a néptáncoktatók munkája fog látszódni, hanem a Petőfi Sándor-ösztöndíjasoké is. Dél-Bánságból elsősorban Nyitrai Mariannát kell kiemelnünk, továbbá nagyon fontos tevékenységet végzett Tiszakálmánfalván és környékén Szabó Andrea, Maradék környékén Szabó Nóra, Gomboson és környékén Cs. Tóth Gabriella, Muzslyán Virág Attila (bár ő ott nem tudott a néptánccal, népzenével külön foglalkozni, inkább az ifjúság- és közösségneveléssel), Kisorosz környékén Gogolák Mariann, Versecen pedig Varga Anett. Május végén lejár a szolgálati idejük, viszont jó hír, hogy önkéntesként a nyáron is nálunk maradnak. A zsűriben is voltak változások, nem annyira a Durindó, mint inkább a Gyöngyösbokréta tekintetében, hiszen a Durindó zsűrijében 2011-ben indult be egy fiatalítás, bevontuk azokat, akik akkor jártak, illetve kezdtek el járni népzenei tanszakra Magyarországon vagy itthon. Felnőtt egy olyan generáció, amelyre bátran támaszkodhatunk, amely szakmailag nagyon jó útbaigazítást tud nyújtani a fellépőknek. A Gyöngyösbokrétánál minden második évben szoktuk cserélni a népzenei vagy a népi vonós tagot, valamint a néptáncos tagokat. Az idén a Fölszállott a páva szóló-, valamint páros tánc kategóriájának győztese, Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili lesz jelen. A kísérőzenekaroknak Salamon Beáta ad majd instrukciókat. Lesznek gyerekprogramok kísérőrendezvényként, ebben szakmai partner a Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság, melynek segítségével érkezik a Zagyva Banda. A Vajdasági RTV többször fog élőben bejelentkezni a fesztiválról, interneten is élőben közvetíti az egész rendezvényt, a YouTube-csatornáján pedig mindez később is visszanézhető lesz. Ezeknek a videóknak nagyon jók szoktak lenni a nézettségi adataik.

Június első hétvégéjén tehát irány Törökkanizsa!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..