home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Török rendezőé a legjobb alkotás
Gyurkovics Virág
2012.07.26.
LXVII. évf. 30. szám

A kortárs európai filmművészetről kaphattak képet azok, akik az elmúlt hét során néhány délutánt, illetve estét a Palicsi Filmfesztivál vetítéseire szántak. A filmek, amellett, hogy remek kikapcsolódást nyújtottak, rávilágítottak arra, hogy mi foglalkoztatja a kortárs rendezőket Európa más országaib...

A kortárs európai filmművészetről kaphattak képet azok, akik az elmúlt hét során néhány délutánt, illetve estét a Palicsi Filmfesztivál vetítéseire szántak.
A filmek, amellett, hogy remek kikapcsolódást nyújtottak, rávilágítottak arra, hogy mi foglalkoztatja a kortárs rendezőket Európa más országaiban. Többek között a vallási, etnikai, faji, szexuális türelmetlenség, amely még mindig hatalmas méreteket ölt, még mindig százak esnek az erőszak áldozatául, és továbbra sem könnyebb a helyzetük azoknak, akik mindenféle körülmények között kitartanak a saját meggyőződésük mellett. A látszat mögé rejtőzött lényegi dolgok felszínre hozatalán kívül a bemutatásra került alkotások erősségét nyomatékosította az is, hogy az alkotók a cselekményeket erős környezeti kontextusba helyezték, így szinte kivétel nélkül elmondhatjuk, hogy a filmek a globális politikai és gazdasági helyzetre is reflektálnak.
A Palicsi Filmfesztivál nyolc programrésze közül kettőt kísért figyelemmel egy-egy nemzetközi összetételű zsűri, s a szemle utolsó estéjén kihirdette a díjazottjait.
A legjobb alkotás díjáért, az Arany Toronyért tizennégy film versenyzett. A bírálóbizottság értékelését a pénteki gálaesten Mira Furlan, a zsűri elnöke ismertette. A szemle legnívósabb díját, az Arany Tornyot Emin Alper török rendező filmje, a Túl a dombon című alkotás, az egymás mellett élő, különféle szokásvilágú és értékrendű népek súrlódásait bemutató alkotás nyerte. A film a közelmúltban a szarajevói filmfesztiválon is kiérdemelte a zsűri különdíját.
A versenyprogramban vetélkedő produkciók között a legjobb rendezőt is díjazta a zsűri. A Palicsi Tornyot Ulrich Seidl osztrák rendező kapta Paradicsom: szerelem című alkotásáért. Ebben a kategóriában két különdíjat is kiosztott a zsűri. Fliegaug Benedek Csak a szél című alkotása a xenofóbia és a rasszizmus problémáira történő humánus reflektálásért érdemelte ki. Meni Yaesh God's neighborgs című filmje pedig az izraeli, ugyanakkor a kortárs európai társadalomban is megjelenő különféle szélsőséges vallási nézetekből fakadó problémákat mutatja be.
A Párhuzamok és ütközések elnevezésű ciklusban Kelet-Európa földrajzi, történelmi és szociológiai vonatkozásában tíz film került bemutatásra, ezek közül hét produkció első filmes rendező alkotása. Kelet-Európa kortárs filmművészetéről kaphattunk így képet új szerzők prizmáján keresztül, merész témaválasztással és éles kifejezésmóddal. A programrészben bemutatott tíz alkotás közül a péntek esti gálán Verena von Stackelberg zsűrielnök két díjazott alkotást emelt ki. A szekció legjobb filmalkotásának járó díjat Rainer Sarnet észt rendező Az idióta című műve kapta. A kategória különdíját Kristina Buožyté litván, francia kooprodukcióban készült alkotása, a Vanishing Waves című film kapta. 
A Palicsi Filmfesztivál jövőre ünnepli húszéves jubileumát. A szervezők remélik a közönség további kitartó lelkesedését, és hogy még szélesebb körben ünnepelhetik a szemle huszadik évfordulóját.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..