home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Tornázzuk magunkat egészségesre!
Bíró Tímea
2018.09.11.
LXXIII. évf. 36. szám
Tornázzuk magunkat egészségesre!

A nagy forgalom ellenére kedves mosollyal várnak a Medica Netter orvosi rehabilitációs és fizikoterápiás magánrendelő dolgozói.

Nem túlzás azt állítani, hogy egyenesbe hozzák az ember gerincét és életét is. Lássuk, hogyan!


Süli Mónika

Süli Mónika sportorvos és okleveles gyógytornász Újvidéken fejezte be a tanulmányait, a lelkesedése pedig a környezetére és a páciensekre is jó hatással van. 

* Mikor és hogyan merült fel az ötlet, hogy megnyissátok a rendelőt? 

— Az egyetemi éveim során tudatosult bennem, hogy mindenképp magánúton szeretnék orvosi rehabilitációval foglalkozni. Ez volt az a pálya, amelyen tovább szerettem volna haladni. Az orvosi rehabilitáció nagyon összetett szakirány, hiszen az anatómiai tudáson kívül alapos fiziológiai ismeretekre van szükség, és a patológiás elváltozásokat is fel kell ismernünk. Továbbá amikor egy páciens hozzánk fordul segítségért, mert fájdalmai vannak, jó pszichológiai érzékkel kell bánnunk vele. Nagy felelősséggel jár ez a szakma, figyelemmel kell kísérnünk a betegeinket, követnünk a gyógyulásukat, támogatnunk őket abban, hogy az individuális programsorozatot otthoni körülmények között is folytassák, gondolok itt a speciális tornákra, az egészséges táplálkozásra és a megfelelő mozgásra. 

* Kaptatok-e bármiféle támogatást a felszerelés megvásárlásához? 

— Szerencsésnek mondhatom magunkat, hiszen egy külföldi és egy hazai pályázat is indult abban az évben, amikor kinyitottunk, úgyhogy segítségükkel hozzájutottunk olyan orvosi és fizikoterápiás műszerekhez, amelyek elősegítik pácienseink gyógyulását — rövidebb idő alatt. Vannak olyan műszereink, amelyek innovatív eszközöknek számítanak az orvostudományban, és Vajdaság területén nem sok helyen érhetőek el. Ilyen például a lökéshullám-terápiás gép, szaknyelven SHOCK WAVE. Ezek az eszközök sokat lendítenek munkánk minőségén. 


A Medica Netter csapata

* Hány és milyen szakember dolgozik az intézményben? 

— Jelenleg tíz szakember dolgozik a rehabilitációs központunkban, van közöttük gyógypedagógus, logopédus, gyógytornász, fizioterápiás asszisztens, óvodai fejlesztő pedagógus, gyermekpszichológus, sportorvos, fizioterápiás szakorvos, reumatológiás szubspecializációval és egy kutyakiképző, aki terápiás kutyák segítségével foglalkozik a gyerekek fejlődésével. 

* Milyen gondokkal fordulnak hozzátok a leginkább? 

— A legtöbben gerincproblémával jönnek. A mai rohanó világban sajnos egyre kevesebb időt fordítunk önmagunkra. A mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a kevés folyadékbevitel vezet ahhoz, hogy különféle betegségek lépnek fel, és sokszor nem is vesszük észre idejében az első tüneteket. Amikor szakemberhez fordulunk, általában már nagyobb a gond, és a megoldás nem mindig egyszerű, viszont nem is lehetetlen. Azt szoktam mondani a betegeimnek, hogy semmi sem lehetetlen, csak a kitartás a fontos, hiszen akaraterő nélkül nincs eredmény és javulás. Fontosnak tartom elmondani, hogy egyre több a gerincferdülésből fakadó fájdalom, a gerinc-ideg becsípődés, a lumbágó, a lumboischialgia, a cervicobrachialgia, és ezek nagy fájdalmakkal járnak. Célszerű lenne már gyermekkorban diagnosztizálni és kezelni a gerincdeformációkat, mert a gyerekeknél a gerinceredetű problémák könnyedén orvosolhatóak, egy középkorú embernél azonban ez már hosszasabb feladat. A prevenció nagyon fontos. Ha sűrűn fáj a derekunk, a nyakunk, nem az a megoldás, hogy beveszünk egy fájdalomcsillapítót, hanem hogy felkeresünk egy szakembert, mert ha idejében reagálunk, későbbi szövődményeket, kiújulásokat tudunk elkerülni. Lefékezhetjük a betegség progresszióját, ami rengeteget számít. 


Nemes Viktor terápia közben

* Van-e nálatok olyan vizsgálógép vagy terápiás módszer, amely térségünkben egyedülálló? 

Elsősorban a lökéshullám-terápiás gépünket emelném ki, mellyel a többi közt az alábbi mozgásszervi panaszok, betegségek kezelésében érünk el meggyőző eredményeket: tenisz- és golfkönyök, meszes váll, csípőtáji fájdalom, patellacsúcs-szindróma, Achilles-ín-fájdalom, akut, illetve tartós izomfájdalom, krónikus ínszalag- vagy ízületitok-irritáció, akut és krónikus fájdalom a hátban, a vállban, a nyakban, a sarokban. Egyedülálló szolgáltatásunk még a babaúszás-oktatás, melyre három hónapostól hároméves korig van lehetőség, és mindamellett, hogy jó családi program, elősegíti a babák mozgásfejlődésének normál tempóját, valamint stimulációs hatással bír a központi idegrendszerre és a pszichomotorikára is. Foglalkozunk még a Bobath-, a Vojta-, a Halliwick- és a MAES-féle fizioterápiás technikákkal, melyek szintén egyedülállóak a környékünkön. Szeptemberben indítjuk el a MINI-MAX sportiskolánkat, melyre háromtól kilencéves gyerekek jelentkezését várjuk, akik különféle sportokat fognak kipróbálni, és majd segítünk nekik megtalálni a legmegfelelőbbet, emellett pedig nagy hangsúlyt helyezünk a gerinctornára is, melynek segítségével el tudják kerülni a rossz testtartásból eredő gerinc- és talpdeformációt.  

* Sportorvosként hogyan látod, miért van manapság ilyen sok gerincbeteg? 

— Kevés időt fordítunk önmagunkra. Rengeteg fizikai munkát végzünk, mely nem erősít, hanem leépít, viszont az anyagi megélhetés és a család fenntartása érdekében rá vagyunk kényszerülve. Bármennyire nehéz is, egészségünk megőrzése érdekében többet kellene a friss levegőn mozogni, egészségesen táplálkozni, elegendő folyadékot bevinni a szervezetbe, és nem stresszelni, hiszen ez utóbbi a legnagyobb ellenségünk. Rossz hatással van az idegrendszerre, az izmokra, a szívre, megváltoztatja az anyagcsere-folyamatokat, a hormonális háztartást, minden felborul, majd pedig ebből alakulnak ki a különféle mozgásszervi megbetegedések. 


Tornaterem

* Mit tanácsolnál az ülőmunkát végzőknek, milyen trükköket alkalmazzanak, hogy kíméljék a gerincet és javítsák a testtartást? 

— Nekik mindenekelőtt napi 30 perc sétát javasolnék. Ezenkívül évente legalább egyszer fontos lenne a megelőző jellegű gerincvizsgálat is, melynek során a szakemberek speciális tesztek segítségével fel tudják mérni a gerinc állapotát, és tanácsokat tudnak adni, hogyan és min kellene változtatnunk, mire figyeljünk oda, továbbá a munkahelyen is elvégezhető tornagyakorlatokat tudnak mutatni, ami nagymértékben hozzájárul gerincünk és egészségünk megőrzéséhez. Az ülés a legrosszabb a gerincünknek, ezért nem is meglepő, hogy a lumbágó, a lumboischialgia és a cervicobrachialgia leginkább az ilyen munkát végző embereknél tapasztalható.

* A rendelőben kiírt fizikoterápia otthon is végezhető?

— Minden páciensünk személyre szabott kezelést kap, mellyel az individuális gyógytorna is együtt jár, hiszen minden betegség eltérő, ennek megfelelően pedig a terápiás kezelése is. A rehabilitációs központban elsajátított gyakorlatokról az érintettek egy tornafüzetet kapnak, így ezeket otthoni körülmények között is el tudják végezni. Ez kötelező feladat, de persze ezután már minden a pácienstől függ.

* Milyen terveitek vannak?

— Egy új terápiás részleg kialakítása, bővítése, hogy egyidejűleg több páciens is meg tudja kapni a számára legmegfelelőbb terápiás kezelést, illetve szeretnénk vásárolni egy céges személyautót is, mely megkönnyítené a házi rehabilitációs szolgáltatásunkat, valamint a sportmérkőzéseken való ügyeleti részvételt is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..