home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Tordai ünnepek és hétköznapok
Tóth Lívia
2006.05.10.
LXI. évf. 19. szám
Tordai ünnepek és hétköznapok

A falu fentről - Szabó Attila fotójaAnnyi más helységhez hasonlóan a magas talajvíz ezen a tavaszon sok problémát és kárt okozott Tordán is, a faluban és a határban egyaránt. A nagymennyiségű csapadék gyorsan megtöltötte az utcai csatornákat, a kerteket. A helyi közösség tanácsának a felszó...

A falu fentről - Szabó Attila fotója

Annyi más helységhez hasonlóan a magas talajvíz ezen a tavaszon sok problémát és kárt okozott Tordán is, a faluban és a határban egyaránt. A nagymennyiségű csapadék gyorsan megtöltötte az utcai csatornákat, a kerteket. A helyi közösség tanácsának a felszólítására a polgárok hozzáláttak az árkok kitisztításához, a víz leeresztéséhez, s ennek eredményeként csökkent a szintje.
Dvorák Ede, a helybeli szövetkezet agronómusa elmondta, a tordai határban összefüggő vízterület nincs, de a belvíz és a talajvíz miatt a földterületek negyven százalékát a mai napig sem lehet megművelni, de az esős hónapok is nagyon késleltették a munkálatokat.
- A szövetkezet területe 850 hektár, az őszi kalászosok közül sikerült 220 hektár búzát, 75 hektár őszi árpát és 65 hektár lucernát elvetnünk. Sajnos, a tavaszi kapásnövények vetésének még csak az egyharmadánál tartunk, ami jelenleg 38 hektár cukorrépát, 37 hektár tavaszi magárpát, 60 hektárnyi kukoricát és körülbelül ugyanennyi napraforgót jelent. Van olyan érzésünk, hogy a földjeink bizonyos százaléka parlagon marad, ha ugyanis május végéig nem tudunk rámenni, utána már nincs értelme. Nem ez az általános jellemző, de bizonyos területeken csak 5-10 métermázsa búzára számíthatunk holdanként. A gépezetünkkel csak a saját tevékenységünket tudjuk ellátni, szolgáltatásokat nem vállalhatunk. A gépállomás elég rossz állapotban van, néhány traktorunk viszonylag új, de a többi eszköz mind nagykorú, sőt, huszonéves. 49 alkalmazottunk van, rendszeres fizetést kapnak ugyan, de nagyon keveset. Ebből a pénzből nem tudnak megélni, ha a házastárs sincs munkában, akkor keményen hozzá kell dolgozniuk. Mindenki művel otthon saját földet is, háromtól harminc-negyven holdig. Ha összegeznem kellene a jelenlegi helyzetet, akkor két szóval jellemezném: nem fényes.
Ellátogattunk a helybeli Ady Endre Általános Iskolába is. Kovács Zsuzsanna igazgatónő fogadott minket, aki egyben a negyedik osztályosok tanító nénije is. A teljesen magyar tannyelvű oktatási intézményben az alsó és a felső tagozatokon 170 diák tanul, a nyolcadik osztályosok vannak a legkevesebben, 15-en, a harmadikosok viszont a legtöbben, 28-an. Jó hír, hogy őszre több mint húsz elsősre számíthatnak, és úgy tűnik, még néhány évig ezen a téren nem is lesz gond. A tanárok azt az elvet vallják, hogy a diákjaik vegyenek részt minden fontos eseményen, vetélkedőn. Vannak továbbjutóik a körzeti és a köztársasági tanulmányi versenyekre, ketten pedig a magyarországi Simonyi Zsigmond helyesírási megmérettetésen bizonyíthatják a tudásukat. A művelődési egyesület tánccsoportjainak hetven tagja van az iskolából. Jelenleg a június 10-ei iskolanapra készülnek, amely egyben a nyolcadikosok ballagása is. Nagy figyelmet fordítanak a felvételi vizsgára, a végzősök közül hárman is a tehetséggondozó gimnáziumok egyikébe készülnek, de a többiek is megcélozzák valamelyik nagybecskereki, szabadkai, esetleg zentai középiskolát. Újdonságnak számít az életükben a Cimbora nevű diáklap teljesen önerőből való megjelenése. Eddig két száma jutott el az olvasókhoz, és még egyet terveznek ebben a tanévben. A nyári szünidőben a nebulók a tengerpartra, táborokba készülnek, de szerveznek cserenyaralást is a testvérfalujukkal, Tiszaalpárral. Az idén a tordai gyerekek utaznak, jövőre ők fogadják majd a kortársaikat. Az intézménynek van szélessávú internetkapcsolata és a faluval közös könyvtára 6-7 ezer kötettel, viszont nagyon hiányzik nekik a tornaterem. Jelenleg a testnevelésórákat jó időben a szabadtéri pályákon tartják, télen viszont egy másik épületbe járnak.
Barna Edvin az alakulófélben lévő ifjúsági klub ideiglenes vezetőségének az elnöke. Jelenleg a fiatalok az előkészületekből veszik ki a részüket, készül az alapszabályzat, folyik a tagtoborzás. Főbb céljaik között szerepelnek a különböző fellépések, bemutatkozások, a falu és az ifjúsági otthon rendezése, diszkó működtetése.
- Az ifjúságnak az utóbbi 15-20 évben nem volt szervezete a faluban, reméljük, mi sikeresek leszünk, mert az első összejövetelünkön százan vettek részt, 15-27 éves kor között. A diszkónk, amely, sajnos, a verekedésekről vált híressé, bezárt. A fiatalok a környező magyar településekre járnak szórakozni. Ezen szeretnénk változtatni. A termet, amely a helyi közösség tulajdonában van, elkapjuk, önerőből, de a felnőttek segítségével kívánjuk tartalommal megtölteni. Próbáljuk semlegesíteni a rossz hírét, hogy ne mindig a verekedések kapcsán beszéljenek Tordáról. Később más jellegű rendezvényeink is lesznek, de most, a búcsú előtt, mely május 14-én lesz, remélhetőleg diszkózunk egy nagyot. Óvatosak vagyunk, profi biztonsági embereket alkalmazunk, és a munkaidőt is betartjuk. Nálunk nem tíz órakor kezdődik majd a zene, hanem nyolckor, és egykor vagy kettőkor zárunk. Kezdetben bizonyára furcsa lesz, de majd megszokják. Részt vettünk a focipálya öltözőjének a kiépítésében is, valamint vállaljuk a sportpályák karbantartását. Sportélet egyelőre nem igazán létezik, a kilencvenes években minden megszűnt, de most vannak gyerekek, akik ismét kergetik a labdát, és készülnek a Puskás Ferenc-tornára. A falunkban még elég sok fiatal van, mostanában viszonylag össze is tartanak, ezért érdemes dolgoznunk.
Reméljük, a tordai ifjaknak teljesül a vágyuk, és többévi kihagyás után eljutnak a zentai Nyári Ifjúsági Játékokra. Miután jó munkát kívántunk nekik, azzal a tervvel indultunk el, hogy útközben még lefényképezzük a vízzel borított földeket. Ja, és időközben fotós kollégám kimászott egy emeletes ház tetejére, mert mindenáron ,,légi” felvételt akart a faluról. Hazafelé meggyőződtünk róla, hogy folyamatban van a Torda-Basahíd közötti útszakasz felújítása, amelyet a köztársasági útügyi igazgatóság pénzel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..