home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Tőr a Kék Galamb szívében
Tóth Tibor
2015.10.16.
LXX. évf. 41. szám
Tőr a Kék Galamb szívében

Sokan úgy vélik, hogy egy-egy ország labdarúgása valódi képet ad az illető országban uralkodó állapotokról. Ha hiszünk ennek a megállapításnak, akkor nem sok jót várhatunk az elkövetkező időszakban, mivel a szerbiai fociban tapasztalható állapotokra nem egyszerű nyomdafestéket tűrő jelzőt találni, és ezen még az sem javít, hogy a válogatott Albániában legyőzte a házigazda együttest.

Megszokhattuk, hogy a szerb Szuperligában minden a nagyok, azaz a Crvena zvezda és a Partizan kénye-kedve szerint történik. Persze elvileg minden csapat egyenlő, de George Orwell Állatfarm című műve óta tudjuk, hogy az egyenlők között is vannak még egyenlőbbek. A legmagasabb szerb osztályban is elvileg minden csapat egyenlő, érdekes módon azonban a játékvezetők a legtöbb esetben a „nagyok” javára tévednek a „kicsik” ellenében, a szövetség illetékes szervei is mindig könnyebben megtalálják a „kicsiket”, és a ceruzájuk is valahogy vastagabban fog, amikor egy-egy vidéki csapatot kell megregulázni.

A legújabb bomba október 6-án robbant, amikor a Szerb Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága négy pont levonással sújtotta az így is több sebből vérző szabadkai Spartak együttesét, mivel szeptember 26-án a Karaburmán lejátszott OFK Beograd elleni mérkőzésen a vendégek erősen tartalékos-összeállításban léptek pályára. A fegyelmi bizottság szerint a Kék Galambok ezt azért csinálták, hogy a másik csapat, azaz az OFK Beograd számára lehetővé tegyék a bajnoki pontokhoz való jutást. Igaz ugyan, hogy a mérkőzésen a kék-fehérek kilenc állandó játékosuk nélkül léptek pályára, de a szabadkaiak állítása szerint erre azért volt szükség, mert a csapat a belgrádi Crvena zvezda elleni, egy héttel későbbi mérkőzésre tartogatta őket. És megint eljutunk Orwellhez, hiszen a harmadik fordulóban pontosan így járt el a belgrádi Partizan is a Novi Pazar-i vendégszereplés előtt — az Európa Ligára tartalékolt —, de ez valahogy még senkinek sem tűnt fel. Sőt, visszatekintve az elmúlt évekre, hasonló esetek nem egyszer fordultak elő. Ez azonban nem az egyetlen rákfenéje a szerb futballnak, az összes nem is férne el ezen az oldalon. Kétségtelen, hogy több szinte hihetetlen eredmény született az elmúlt tizenkét fordulóban. Elég, ha csak az elsőre gondolunk, amikor az OFK Beograd az első félidei 2 : 0 után a második negyvenöt percben hat gólt kapott a Crvena zvezdától. Ez sem tűnt fel a liga szabályosságát felügyelő testületnek, tehát akkor — és ezt higgyük is el — minden rendben volt.

Visszatérve a Spartakra, szeretnénk hinni, hogy az OFK Beograd elleni meccsen valóban minden tiszta volt. Ellenkező esetben nem kerülhetőek meg a házon belüli drasztikus lépések, mert a hetvenéves klub tekintélyével senki sem játszhat, és nem rombolhatja le azt, amit a szabadkaiak az elmúlt hét évtizedben felépítettek.


Kattintson az alábbi képre, és olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..