home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Topolya az építkezések községe
Kartali Róbert
2019.03.20.
LXXIV. évf. 11. szám
Topolya az építkezések községe

Topolyán megkezdődött a fedett medence építése az egykori Vénusz fürdő területén, hamarosan a víztisztítóét is megkezdik, valamint rövidesen a diákotthont is befejezik.

— Egyszerre több beruházás is folyamatban van Topolyán. Megkezdődtek a fedett medence kiépítésének munkálatai az egykori Vénusz fürdő területén, a szomszédságában már épül a TSC Labdarugó-akadémia központi pályája is, a két épület pedig összeköttetésben lesz egymással. A településen 2020-ig kiépül a víztisztító berendezés is, mellyel párhuzamosan a szükséges mintegy 5 kilométeres szennyvízelvezető fővezetéket is tervezteti már az önkormányzat, valamint hamarosan elkészül a Topolyai Diákotthon is, mely a Mezőgazdasági Iskola szomszédságában, a tó partján ad majd otthont a vidéki tanulóknak.


A szerző felvételei

A mostani fejlesztések nem minősülnek újdonságnak, hiszen már a 2019. év költségvetésének tervezésekor és elfogadásakor nyilvánvalóvá vált, hogy ezekre az idén sor fog kerülni — mondta Kislinder Gábor, Topolya polgármestere a fürdő építésének megtekintésekor. — Az idei költségvetés december 28-án lett elfogadva, azóta pedig megtörténtek a szükséges közbeszerzések. Az eszközök elő lettek irányozva az első fázisra, mely során elkészülnek a főbb építkezési munkálatok, tehát a medence, mely tető alá is kerül. A második fázisban pedig a medence belső technikai felszerelése és az épület környezetének rendezése szerepel. Az első fázis értéke 446, a másodiké pedig 360 millió dinár.

A fedett fürdőkomplexumban lesz egy 25 x 21 méteres úszómedence, továbbá egy 12 x 8 méteres gyermekmedence, valamint egy 8 méter átmérőjű, kör alakú meleg vizes medence is.

— A létesítmény kiépítése most el sem kezdődhetett volna, ha a VMSZ köztársasági képviselői közbenjárásának köszönhetően 2017-ben az önkormányzat nem kapott volna egy 20 millió dinár értékű támogatást. Továbbá 2018-ban szintén a képviselőcsoport közbenjárásával újabb 60 millió dinárt kapott Topolya. Ezekből a céleszközökből a régi fürdő romjainak bontása lett finanszírozva, valamint a tervek elkészítése, és hozzájárultak a munkálatok megkezdéséhez — tette hozzá a polgármester.

Az épülő fürdő vízellátását is rendezni kellett, a régi kutak helyett ugyanis újakra volt szükség. Tavaly erre a célra egy 500 méter mély termálvizes, valamint egy 90 méter mély ivóvizes kutat fúrtak.

 

Hamarosan megkezdődik a szennyvíztisztító kiépítése

Rövid időn belül lezárul a szennyvíztisztító közbeszerzési eljárása. Kiépítésével egyidejűleg pedig, az észszerűséget követve, a szükséges infrastrukturális fejlesztéseknek is meg kell történniük.

— A Pásztor István tartományi képviselőházi elnökkel folytatott tárgyalásokon külön odafigyeltünk arra, hogy mire kiépül a szennyvíztisztító, addigra a csatornahálózat is kész legyen. Topolyán jelenleg 22 kilométer csatorna van, emellett meg kell építeni az 5 kilométer hosszúságú fővezetéket. Ha ez megvan, akkor mondhatjuk majd, hogy a tervezett 62 kilométernek a bő egyharmada kész, ezzel pedig sikerülni fog megszüntetni egy nagy szennyeződést. A tartományi kormány elnökével folytatott tárgyalásokon arról is szó esett, hogy a nagy szennyezőket is buzdítani kell arra, hogy csatlakozzanak rá a tisztítóra, illetve pályázzanak. Készítjük az előtisztítót, így a tervezett határidőn belül megszűnnek majd a szennyeződések a községben — emelte ki a polgármester.

A szennyvíztisztító kiépítésére két forrásból irányoztak elő eszközöket. 100 millió dinárról az önkormányzat gondoskodik a Komgrad Közvállalat által, a fennmaradt 383 millióról pedig a tartományi kormány — részletezte lapunknak Szatmári Adrián, a községi tanács fejlesztésekért és beruházásokért felelős tagja.

— Az idei évre a tartomány 191,5 millió dinárt már az idei költségvetéséből elkülönített, a másik 191,5 milliót pedig a jövő évi költségvetésben hagyják majd jóvá. A közbeszerzési eljárás lezárulásával megkezdődik az építkezés, mely a tervek szerint jövőre már be is fejeződik. A szennyvíztisztítót 20 000 lakosra tervezték, és az úgynevezett SBR technológiával működik majd, a víz pedig a tisztítás után a Krivaja folyócskába kerül. Topolyán a szennyvízelvezetés jelenleg még nincs megfelelően kiépítve, ezen is dolgozunk. Folyamatban van a fővezeték terveztetése, mert még mintegy 5 kilométer fővezetéket ki kell építenünk, mely összegyűjtené az összes szennyvizet, illetve eljuttatná a tisztítóig.

Az önkormányzat a most épülő fedett medencét is szeretné rácsatlakoztatni a tervezett szennyvízhálózat fővezetékére. Ennek az infrastrukturális beruházásnak az értéke hozzávetőlegesen még további 70 millió dinárt igényelne, ehhez az összeghez pedig pályázatok útján szeretne hozzájutni a község — mondta a polgármester. Szerinte a most megkezdett építkezés alatt, melynek befejezési határideje 450 nap, az önkormányzat a hiányzó összegre is talál majd forrást.

 

A diákotthon is elkészül még az idén

A topolyai Mezőgazdasági Iskola mellett épülő diákotthon befejezése is folyamatban van. A középiskolások lakhatásáról gondoskodó épület befejezésére a tartomány 25, a község pedig 50 millió dinárt különített el az idei költségvetésében. A tervek szerint ezt az épületet még az idei építkezési szezonban befejezik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..