home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Toleranciatábor Topolyán
Tomek Viktor
2007.08.01.
LXII. évf. 31. szám
Toleranciatábor Topolyán

A két házelnök is otthagyta kézjegyét - Szabó Attila felvételeTopolyán tartották július 22-étől 31-éig a Duna menti városok és régiók fiataljainak toleranciatáborát. A Németországból, Horvátországból, Szlovákiából, Romániából, Bulgáriából, Ausztriából, Magyarországról, Szerbiából, Vajdaságbó...

A két házelnök is otthagyta kézjegyét - Szabó Attila felvétele

Topolyán tartották július 22-étől 31-éig a Duna menti városok és régiók fiataljainak toleranciatáborát. A Németországból, Horvátországból, Szlovákiából, Romániából, Bulgáriából, Ausztriából, Magyarországról, Szerbiából, Vajdaságból érkező mintegy kétszáz táborlakó egy héten keresztül ismerkedhetett, és ez idő alatt neves előadók vezetésével műhelymunkában is részt vehetett.
Csütörtökön dr. Szili Katalin, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének elnöke és dr. Oliver Dulić, a Szerb Köztársaság Képviselőházának újonnan megválasztott elnöke is ellátogatott a táborba. A közméltóságokat Egeresi Sándor, a tartományi parlament alelnöke és Bábi Attila polgármester fogadta. A topolyai polgármesteri hivatalba is ellátogattak a házelnökök, ahol kétoldalú megbeszéléseket folytattak. Ezután a moziteremben tartottak előadást az elnökök, a toleranciatábor résztvevőinek. Dr. Szili Katalin hangsúlyozta, hogy három évvel ezelőtt indította el a magyar, illetve a szerb parlament a toleranciatábort, mintegy hozzájárulva ahhoz, hogy az elkövetkező generációk egymás kultúrájának, hagyományának, történelmének a megismerésével sokkal könnyebben megértsék egymást, európai módon kommunikáljanak, tiszteljék a másikban azt, hogy esetleg más nemzethez tartozik, mások a kulturális és történelmi gyökerei. ,,A szabadság szárnyait és a felelősség gyökereit kell megteremteni - mondta az elnök asszony. Dr. Oliver Dulić előadásában kiemelte: olyan közegből érkezett, ahol hagyományosan jók a nemzetek közötti viszonyok. Elmondta: Szabadkán, a Vajdaságban sohasem történt semmilyen nemzetek közötti összetűzés, még a nagy világégések idején sem. Az előadások után kérdéseket lehetett feltenni az elnököknek. Dr. Oliver Dulić gondolatmenetével nem mindenki értett egyet, hiszen például a második világháború után szinte teljesen megszűnt létezni a német kisebbség Vajdaságban, és a magyarokat is megtizedelték a ,,felszabadító' partizánok. ,,Ha mindig a múltba tekingetnénk vissza, akkor soha sem alakulna ki olyan élhető közeg, ahol a különböző nemzetek békésen tudnának egymás mellett élni' - válaszolta a Szerb Képviselőház elnöke. Az előadások alatt az is elhangzott, hogy Szerbiában sajnos léteznek olyan politikai tömörülések, pártok, melyeknek fő ideológiája az intolerancia.
A közös sajtótájékoztatón a közösen létrehozott Toleranciatábor jövőjéről beszéltek a vendégek. A 2004 óta működő tábornak ősszel alakul meg a koordinációs bizottsága. Az úgynevezett Toleranciabizottságnak a tábor megszervezése mellett a két ország közötti kulturális és gazdasági kapcsolatok ápolása lesz a feladata.
Egeresi Sándor beszámolt arról, hogy a parlamenti elnökök elfogadták azt a kezdeményezést, melynek értelmében a magyar és a szerb parlament elnökei ezentúl minden év júliusában találkoznak Topolyán. A sajtótájékoztatón elhangzott: stratégiai megállapodást köt ősszel a magyar és a szerb parlament, a Magyar Országgyűlés ezzel szeretné segíteni Szerbiát az európai integrációban.
Szili Katalin elmondta: a program keretében Pécsett Toleranciaközpontot építenek, amelynek kihelyezett tagozatát Topolyán szeretnék megnyitni.
A sajtótájékoztató után a házelnökök ellátogattak a topolyai Mezőgazdasági Középiskolába, ahol az idei toleranciatábort tartják. A vendégeket Kókai Mernyák Melinda, az intézmény igazgatónője fogadta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..