home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Többször kell egymással találkoznunk!
Martinek Imre
2016.09.19.
LXXI. évf. 37. szám
Többször kell egymással találkoznunk!

A szükségszerű, mielőbbi újratervezés igényét megfogalmazva indult a sorrendben XXVII. Dél-bánáti szemle szakmai tanácskozása szeptember 10-én Kevevárán. A régió vándor jellegű és magyar szellemiségű rendezvénye kemény negyvennégy esztendő múltával tért vissza újra ebbe a Duna menti kisvárosba.

Útravaló: „Minden nemzetnek fő kincse a nyelve. Bármit elveszíthet, visszaszerezheti, de ha a nyelvét elveszti, az Isten se adja vissza többé.” (Gárdonyi Géza)

A délutáni/kora esti műsorban kilenc helység — Kevevára, Torontálvásárhely, Hertelendyfalva, Székelykeve, Fejértelep, Sándoregyháza, Pancsova, Udvarszállás és Versec — mintegy háromszáz részvevője lépett fel a helyi kultúrközpontban. Énekekkel, nép-, illetve népies motívumokkal átszőtt tánccal, gyermekzenekari produkciókkal, hagyományőrző mesékkel, hiteles történelmi összeállítással is bizonyítva, a térségben élő, működő, ám számban kitapinthatóan fogyatkozó magyar közösségeknek nemcsak múltja és jelene van, de jövője is lesz! Csakhogy ehhez évente többször is kellene találkozniuk egymással.

A rendezvény, melynek idei szervező házigazdája a Keve MME volt, legutóbb negyvennégy éve, 1972 májusának első napjaiban fogadta Kovinban a déli végek őrzőit. A régió kultúrparlamentje, vagyis a szemle megálmodói a nevezett esztendőben a néprajzi szellemi és tárgyi értékek begyűjtésének igényéről cseréltek eszmét. Az idei tanácskozás a karácsonyi ünnepkörhöz kötődő szokások számbavételét és képi bemutatását helyezte kilátásba. Megfűszerezve mindezt a mindnyáju(n)kat érintő gondok felvázolásával is, melyek adekvát megoldása — bármilyen hihetetlenül hangozzék is! —, mégsem az anyagiakban rejlik leginkább, hanem azoknak a távolságoknak és szakadékoknak az áthidalásában, amelyek nem egyszer közösségeken belül, az egymástól fizikailag valóban csak karnyújtásnyira élő emberek, mégpedig igen értékes emberek között húzódik. Igaz, hogy évtizedekkel korábban a dél-bánsági régiónak is egy „kissé” más etnikumi arculata volt. Viszont az is való, hogy másfél-két, illetve két és fél évszázaddal ezelőtt, a jelenlegi, magyarok által is lakott települések formázásának idején olyan szívós közösségek kerültek erre a vidékre, amelyek nemcsak a számukra előlátott, mocsarakkal, árvízveszélyes öblözetekkel, sívó homokkal és egyéb, kánaáninak egy cseppet sem mondható talajt tették munkájuk által termővé, de mindmáig képesek voltak hitüket, nyelvi és kulturális örökségüket, végső soron pedig önazonosság-tudatukat is megőrizni.

A csaknem három órán át tartó, érveket és ellenérveket, borút és derűlátást egyaránt ütköztető tanácskozás sűrejéből kibontakozó együttműködési szándékok, az évtizedekkel korábban megkezdett munkák folytatása mikéntjének megfogalmazásánál az MNT részéről mgr. Hajnal Jenő, a VMMSZ részéről pedig Dudás Károly elnök is jelen volt. Az utóbbi a fesztiváli részben plakettet adott át a mozgalomnak, melyet a szemle idei házigazdája, a Keve MME elnöke, Binecz János vett át. Megelőzte mindezt a kevevári kultúrközpontban egy kézimunka-kiállítás, melyet Gál Veronika, a Petőfi Sándor-program Hertelendyfalvára (újra)delegált ösztöndíjasa nyitott meg, majd következett a közös ebéd a plébánián, egy utcai felvonulás, végül az Ávilai Szent Teréz-templomban megtartott ökumenikus istentisztelet a székelykevei Csipak Csaba plébániai kormányzó és Halász Béla református püspök szolgálatában.

Az idei szemle főbb támogatói között az MNT, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Kevevára község és a kevevárai kultúrközpont nevét találtuk. Megkülönböztetett nyilvános köszönet illet továbbá minden olyan személyt, aki bármilyen módon hozzájárult ennek a rendezvénynek a sikerességéhez. A szemle fináléjában az ünnep részesei Gyulai István Örökségünk című dalát énekelték el közösen. A jövő évi rendezvény megszervezését Torontálvásárhely vállalta. 


A szerző további felvételei: goo.gl/lF05oH

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..