Több tíz millió eurós a kár

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Rendkívül nagy károkat okozott az idei aszály. Szabadkán több tíz millió eurós a kár. Az ügy kapcsán Osztrogonác Simon, a Városi Tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tagja nyilatkozott a Hét Napnak. - Szabadkán, illetve a város vonzáskörzetébe tartozó településeken a kár értéke meghaladta az 51 m...

Rendkívül nagy károkat okozott az idei aszály. Szabadkán több tíz millió eurós a kár. Az ügy kapcsán Osztrogonác Simon, a Városi Tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tagja nyilatkozott a Hét Napnak.
- Szabadkán, illetve a város vonzáskörzetébe tartozó településeken a kár értéke meghaladta az 51 millió eurót. Ez az összeg csak a pillanatnyi érték, a kár valószínűleg nagyobb méreteket is ölt. A legnagyobb gond a kukoricaföldekkel van, hiszen ez a növénykultúra a legelterjedtebb ezen a vidéken, de a gyümölcsösökben is óriási a kár. Tavasszal a barack teljesen lefagyott, az almásokban pedig 70-80 százalékos a fagykár. A kukoricaültetvényeken változó az aszály okozta kár mértéke, bizonyos területeken 30-40 százalékos, máshol 70-80, de rengeteg olyan terület is van, ahol 100 százalékos.
* Szabadkán, illetve a környező településeken az 51 millió euróból 30 millió a kukoricaültetvényeket ért aszálykár, a 21 millió pedig más kultúrákra és a gyümölcsösökre vonatkozik. Hogyan lehetne enyhíteni a földművesek helyzetén?
- Miután a tényfeltáró bizottság felmérte a károkat és elfogadta a jelentést, továbbította azt a polgármesternek, ő pedig jóváhagyta. Ezt követően elküldtük a tartományi illetékeseknek. Ők a vajdasági települések jelentéseit összegezve beszámolót készítettek a tartományi helyzetről, s megküldték a köztársasági illetékeseknek. Most a köztársaság, illetve a mezőgazdasági minisztérium vállán van a legnagyobb teher, elemi csapással sújtott évvé kellene nyilvánítani az idei évet. Nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni, de azoknak a mezőgazdasági termelőknek, akik kölcsönt vettek fel a gazdaságuk fejlesztésére, traktorok, öntözőrendszerek vagy egyéb eszközök megvásárlására, valószínűleg átprogramozzák a kölcsön-visszafizetés ütemét. A vajdasági kormányból olyan információk érkeztek, hogy követelni fogják az adók leírását, tehát hogy ne kelljen befizetniük a gazdáknak az egészség-, illetve a nyugdíjbiztosítást. Ezek azok az intézkedések, amelyek az előző években is jellemzőek voltak, amikor kár érte a gazdákat. Most sokkal súlyosabb problémákkal kell szembenézni, mint tavaly, hiszen az utóbbi aszályos években, 2007-ben, illetve 2001-ben még volt némi tartalékuk a gazdáknak, és nem okozott különösebb gondot az újravetés. Most óriási problémák lesznek a vetéssel, mivel a magtermelés is siralmas helyzetbe került, az aszály miatt rossz minőségű lesz a vetőmag, ezért az országnak behozatalra lesz szüksége. Mivel a gazdák pénztelenek, ezért a vetés külön gondok elé állítja majd őket.
Összeültünk a polgármesterrel, megbeszéltük a város mezőgazdasági alapjában levő pénzek elosztásának kérdését. Hangsúlyoznám, hogy céleszközökről van szó, amelyeket mi önállóan nem fordíthatunk másra, csak az előirányzott tevékenységekre.
* Mennyi pénz van az alapban, és kik pályázhatnak ezekre a rövid lejáratú, kedvező kölcsönökre?
- Amennyiben a köztársasági kormány jóváhagyja, akkor az első körben körülbelül 20 millió dinárt fordíthatunk erre a pályázatra. Szerintünk az lenne a legcélszerűbb, ha 3-4 körös pályázati lehetőség lenne, valamennyi pénzt tartalékolnánk a tavaszi vetésekre, amit ugyanilyen feltételekkel írnánk ki. A pályázatot szeretnénk már az őszi vetésre elérhetővé tenni, illetve a gyümölcsösládák és a különféle betakarítási eszközök beszerzésére is. Az volt az általános álláspont, hogy a kis- és a közepes gazdaságoknak tennénk elérhetővé ezt a pályázatot, tehát csak a legfeljebb 15-20 hektáros területekkel rendelkező gazdák számára lenne ez a lehetőség. A nagytermelők másmilyen módon lesznek majd segítve a köztársasági és a tartományi alapokból, mert Szabadka város költségvetése erre nem lenne elegendő.
* Nemcsak az aszály okozott hatalmas károkat, hanem a tavaszi fagy is. Milyen következményei lesznek ennek a következő évben?
- Sajnos, hosszú távú következményei lesznek. A szakértők egyértelműen így nyilatkoztak erről. Vannak például olyan károk is, amelyeket jelenleg nem lehet felmérni. Az állattenyésztésben is számolni kell a problémákkal. A takarmányárak az egekbe szöknek, emiatt a tejtermelők megszabadulnak tél előtt a fajtehenektől és a sertéstenyésztők is ritkítani fogják az állatállományukat. Ezek olyan károk, amelyek nagyságát pillanatnyilag fel sem lehet mérni, sőt még a következményeket sem, de tavaszra már észrevehetőek lesznek. Ehhez hasonló a helyzet a gyümölcsösökben is. A szakértők szerint a fákban nemcsak a fagy, hanem a szárazság is kárt okozott, emiatt pedig még a tavaszi virágképződés is problémás lesz. Ez mind olyan következmény, ami nemcsak a mezőgazdaságban tevékenykedőknek okoz majd gondot, hanem mindenkinek, a fogyasztóknak is. Érintve lesz az utolsó fogyasztótól kezdve a legnagyobb termelő is.
Az ország költségvetése nagymértékben függ a mezőgazdaságtól és ebben az évben nem igazán lesz mit külföldre szállítani. Az általános vélemény szerint ebben az országban talán még a mezőgazdaság az egyetlen olyan ágazat a gazdaságban, amely valamilyen módon még működőképes volt, most sajnos oda jutottunk, hogy a mezőgazdaság is csődöt mond, ennek pedig messzemenő következményei lesznek.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink