home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Több tíz millió eurós a kár
Kartali Róbert
2012.08.15.
LXVII. évf. 33. szám

Rendkívül nagy károkat okozott az idei aszály. Szabadkán több tíz millió eurós a kár. Az ügy kapcsán Osztrogonác Simon, a Városi Tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tagja nyilatkozott a Hét Napnak. - Szabadkán, illetve a város vonzáskörzetébe tartozó településeken a kár értéke meghaladta az 51 m...

Rendkívül nagy károkat okozott az idei aszály. Szabadkán több tíz millió eurós a kár. Az ügy kapcsán Osztrogonác Simon, a Városi Tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tagja nyilatkozott a Hét Napnak.
- Szabadkán, illetve a város vonzáskörzetébe tartozó településeken a kár értéke meghaladta az 51 millió eurót. Ez az összeg csak a pillanatnyi érték, a kár valószínűleg nagyobb méreteket is ölt. A legnagyobb gond a kukoricaföldekkel van, hiszen ez a növénykultúra a legelterjedtebb ezen a vidéken, de a gyümölcsösökben is óriási a kár. Tavasszal a barack teljesen lefagyott, az almásokban pedig 70-80 százalékos a fagykár. A kukoricaültetvényeken változó az aszály okozta kár mértéke, bizonyos területeken 30-40 százalékos, máshol 70-80, de rengeteg olyan terület is van, ahol 100 százalékos.
* Szabadkán, illetve a környező településeken az 51 millió euróból 30 millió a kukoricaültetvényeket ért aszálykár, a 21 millió pedig más kultúrákra és a gyümölcsösökre vonatkozik. Hogyan lehetne enyhíteni a földművesek helyzetén?
- Miután a tényfeltáró bizottság felmérte a károkat és elfogadta a jelentést, továbbította azt a polgármesternek, ő pedig jóváhagyta. Ezt követően elküldtük a tartományi illetékeseknek. Ők a vajdasági települések jelentéseit összegezve beszámolót készítettek a tartományi helyzetről, s megküldték a köztársasági illetékeseknek. Most a köztársaság, illetve a mezőgazdasági minisztérium vállán van a legnagyobb teher, elemi csapással sújtott évvé kellene nyilvánítani az idei évet. Nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni, de azoknak a mezőgazdasági termelőknek, akik kölcsönt vettek fel a gazdaságuk fejlesztésére, traktorok, öntözőrendszerek vagy egyéb eszközök megvásárlására, valószínűleg átprogramozzák a kölcsön-visszafizetés ütemét. A vajdasági kormányból olyan információk érkeztek, hogy követelni fogják az adók leírását, tehát hogy ne kelljen befizetniük a gazdáknak az egészség-, illetve a nyugdíjbiztosítást. Ezek azok az intézkedések, amelyek az előző években is jellemzőek voltak, amikor kár érte a gazdákat. Most sokkal súlyosabb problémákkal kell szembenézni, mint tavaly, hiszen az utóbbi aszályos években, 2007-ben, illetve 2001-ben még volt némi tartalékuk a gazdáknak, és nem okozott különösebb gondot az újravetés. Most óriási problémák lesznek a vetéssel, mivel a magtermelés is siralmas helyzetbe került, az aszály miatt rossz minőségű lesz a vetőmag, ezért az országnak behozatalra lesz szüksége. Mivel a gazdák pénztelenek, ezért a vetés külön gondok elé állítja majd őket.
Összeültünk a polgármesterrel, megbeszéltük a város mezőgazdasági alapjában levő pénzek elosztásának kérdését. Hangsúlyoznám, hogy céleszközökről van szó, amelyeket mi önállóan nem fordíthatunk másra, csak az előirányzott tevékenységekre.
* Mennyi pénz van az alapban, és kik pályázhatnak ezekre a rövid lejáratú, kedvező kölcsönökre?
- Amennyiben a köztársasági kormány jóváhagyja, akkor az első körben körülbelül 20 millió dinárt fordíthatunk erre a pályázatra. Szerintünk az lenne a legcélszerűbb, ha 3-4 körös pályázati lehetőség lenne, valamennyi pénzt tartalékolnánk a tavaszi vetésekre, amit ugyanilyen feltételekkel írnánk ki. A pályázatot szeretnénk már az őszi vetésre elérhetővé tenni, illetve a gyümölcsösládák és a különféle betakarítási eszközök beszerzésére is. Az volt az általános álláspont, hogy a kis- és a közepes gazdaságoknak tennénk elérhetővé ezt a pályázatot, tehát csak a legfeljebb 15-20 hektáros területekkel rendelkező gazdák számára lenne ez a lehetőség. A nagytermelők másmilyen módon lesznek majd segítve a köztársasági és a tartományi alapokból, mert Szabadka város költségvetése erre nem lenne elegendő.
* Nemcsak az aszály okozott hatalmas károkat, hanem a tavaszi fagy is. Milyen következményei lesznek ennek a következő évben?
- Sajnos, hosszú távú következményei lesznek. A szakértők egyértelműen így nyilatkoztak erről. Vannak például olyan károk is, amelyeket jelenleg nem lehet felmérni. Az állattenyésztésben is számolni kell a problémákkal. A takarmányárak az egekbe szöknek, emiatt a tejtermelők megszabadulnak tél előtt a fajtehenektől és a sertéstenyésztők is ritkítani fogják az állatállományukat. Ezek olyan károk, amelyek nagyságát pillanatnyilag fel sem lehet mérni, sőt még a következményeket sem, de tavaszra már észrevehetőek lesznek. Ehhez hasonló a helyzet a gyümölcsösökben is. A szakértők szerint a fákban nemcsak a fagy, hanem a szárazság is kárt okozott, emiatt pedig még a tavaszi virágképződés is problémás lesz. Ez mind olyan következmény, ami nemcsak a mezőgazdaságban tevékenykedőknek okoz majd gondot, hanem mindenkinek, a fogyasztóknak is. Érintve lesz az utolsó fogyasztótól kezdve a legnagyobb termelő is.
Az ország költségvetése nagymértékben függ a mezőgazdaságtól és ebben az évben nem igazán lesz mit külföldre szállítani. Az általános vélemény szerint ebben az országban talán még a mezőgazdaság az egyetlen olyan ágazat a gazdaságban, amely valamilyen módon még működőképes volt, most sajnos oda jutottunk, hogy a mezőgazdaság is csődöt mond, ennek pedig messzemenő következményei lesznek.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..