home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Több mint száz zenész és egy Stradivarius Budapesten
Zvekán Péter
2016.03.22.
LXXI. évf. 11. szám
Több mint száz zenész és egy Stradivarius Budapesten

Emlékszem, fiatalabb koromban sokszor láttam a tévében egy hosszú, hullámos hajú hegedűst, aki körül mindig nagy volt a felhajtás. A környezetemben valamiért mindig feszült figyelemmel kísérték a játékát, én meg nem igazán értettem, hogy mi benne a különleges. Aztán idősebb lettem, elkezdett érdekelni a zene, és megtudtam, hogy ez a fickó nem más, mint André Rieu, aki egy 1732-ben készült Stradivariuson játszik, melynek, ismerjük el, már csupán a hangja is ámulatba ejtő.

Rieu produkcióit pedig azért figyeli mindenki tátott szájjal, mert azok nemcsak parádésak, hanem a világ legnagyobb számú zenészét alkalmazó gigaprodukciói. Rieu és a Johann Strauss Orchestra egyébként számos hatalmas sikerű budapesti koncertet tudhatnak maguk mögött, és ezúttal is rengeteg nemzetközileg is elismert szólóénekessel kiegészülve állnak színpadra a Budapest Sportarénában május 19-én, este nyolc órakor. Érdemes ellátogatni a koncertre, mert az évente több mint 600 000 nézőt vonzó sorozat annyira nagyszabású, hogy Rieu a turnéival rendre felkerül a Billboard Tours Top 25-ös listájára, olyan pop-rock sztárok közé, mint Cher, a Depeche Mode, Bon Jovi, Miley Cyrus vagy Elton John.


 
Rieu több mint két évtizedes pályafutása alatt bőven bizonyította, hogy fellépései és produkciói nem ismernek határokat, már csak azért sem, mert kortól és nemtől függetlenül mindenki rajong a zenéjéért. Ám sikereit az is bizonyítja, hogy számos albuma került fel a brit albumeladási lista első öt helyére, illetve hogy például Sao Paolóban egy év alatt harminc koncertet is adott, Ausztráliában pedig már évek óta az egyik legsikeresebb előadónak számít. 
 
Jermain Jacksontól Heinóig, Dame Ednától Anthony Hopkinsig szinte alig van olyan művész, akivel ne dolgozott volna már együtt. A Johann Strauss nevét viselő zenekara pedig a világ legnagyobb olyan magáncsapata, amelyben a rendkívül tehetséges és elhivatott zenészek száma százas nagyságrendben mérhető. A minél professzionálisabb performance érdekében minden összeállítás és hangszer négyszer szerepel a műsor alatt. Ez azért fontos, mert így tudják elkerülni az átszerelésből adódó késedelmeket.
 
Aki ellátogat a koncertre, egy olyan estének nézhet elébe, amelyen a legismertebb és a legszebb musical-, illetve filmbetétdalok csendülnek majd fel, ezenkívül a legnépszerűbb operákból is hallhat részleteket. A klasszikusok mellett egyébként jól megfér a világzene és a pop is, főleg akkor, ha számos nemzetközi szólista is közreműködik. A legjobbat pedig a végére hagytam: a koncert folyamán természetesen elhangzanak majd a világ legromantikusabb keringői is, hiszen nélkülük nem lehet teljes egy André Rieu-est.

Nyitókép: go.sky.com
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..