home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Tízéves az Exspecto
Tomek Viktor
2016.12.05.
LXXI. évf. 48. szám
Tízéves az Exspecto

A szabadkai önkormányzat 2005 decemberében alapította meg az Exspecto Mentálhigiéné Alapítványt, mely 2006-ban kezdte meg működését. Az alapítvány az utca emberéhez szól. Létjogosultságát évek hosszú sora bizonyítja. Egyrészt a fiatalok mentális egészsége van a leginkább elhanyagolva, holott ez a legérzékenyebb és a leginkább kiszolgáltatott generáció, egyszersmind a legfogékonyabb is az újdonságokra. 

Az egyesület munkatársait ma már a különböző mentális zavarokkal küzdő betegek is felkeresik, vagy azok, akik családon belüli erőszak áldozatává váltak.

Joó-Horti Lívia, az Exspecto projektigazgatója a tízéves jubileum kapcsán elmondta, az alapítvány egyik célja a mentálhigiénés kultúránk fejlesztése volt.

— Nagyon sok a családon belüli gond, melyet a négy fal között kezelnek az emberek. Rengeteg a tabu, ezeket a környezet is erősíti, az emberek szégyellnek beszélni bizonyos dolgokról. Nyitni szerettünk volna a fiatalok, de mások felé is. A programjainkon, foglalkozásainkon meg szerettük volna tanítani nekik a többi közt azt is, hogy a mentálhigiénéért tenni kell. Meg akartuk tanítani, hogyan kezeljék az egy-egy életszakasszal együtt járó kríziseket. Az önmagunk iránti felelősség kérdése volt az Exspecto létrejöttének alapja. Természetesen nem ültünk ölbe tett kézzel, és nem vártuk, hogy az emberek maguktól jelentkezzenek, hanem programokat indítottunk, elsősorban fiatalok számára, és ezeken keresztül jutattuk el üzeneteinket a célközönséghez. Így nyitottuk meg 2006-ban a Metamorphozis — drog című drogprevenciós kiállítást, mely azóta is él. A kábítószer-fogyasztás a fiatalokat érinti a leginkább, és azt gondoltuk, ez egy olyan téma, amellyel érdemes foglalkozni.

* Eléggé zárkózott közösség vagyunk. Sikerült-e a nyitás, a tabuk ledöntése?

— A programjaink mindegyike telt házas, és egyre többen érdeklődnek irántuk. És egyre több az egyéni megkeresés is, tanácsot, segítséget kérnek tőlünk, vagy éppen terápiás kezelést. Érdekes módon periódusonként változik a megkeresések oka, most például sok szülő nevelési tanácsadás miatt telefonál. Ez nyilván azzal is összefügg, hogy körülbelül négy éve egyre intenzívebben vannak jelen az Exspecto kínálatában azok a programok, amelyek a családdal, a várandóssággal, a gyerekneveléssel állnak kapcsolatban. Az alapítványban dolgozók mindegyike pszichoterapeuta, mi tehát nem egy szakosodott intézmény vagyunk, ezért mindenféle nehézséggel megkeresnek bennünket. Még soha senkit nem utasítottunk vissza. Telefonos egyeztetés után időpontot beszélünk meg, és hamarosan sor kerül a találkozásra.

* Mennyire intenzív az együttműködés más intézményekkel?

— Azt gondolom, ez alatt a tíz év alatt egy korrekt együttműködés alakult ki más intézményekkel, civil szervezetekkel. Vannak például közös prevenciós programjaink. Az iskolákkal is szoros a kapcsolatunk, hiszen ezekből az intézményekből jönnek a gyerekek a kiállításainkra. A kórház pszichiátriai osztályával is remek az együttműködésünk, számos esetben onnan érkeznek terápiára a páciensek.

* Terveznek-e újabb programokat?

— A jelenlegi, meglehetősen szűkös anyagi körülmények miatt nehezen tudunk a már meglévő programjaink mellett újabbakat indítani. Viszont nagyon szeretnénk létrehozni egy kortársagresszió-preventív programot, melynek célközönsége a középiskolák első osztályos tanulóiból állna. Műhelymunkák által vonnánk be a fiatalokat.

* Mi a tapasztalata, mennyire „beteg” a közösségünk?

— Meglehetősen letargikus, és a hangulat is rossz. Egy nagyfokú csalódottság érezhető az emberekben. Akik túlélték a kilencvenes éveket, és itt maradtak, azok nyilván úgy képzelték el 2016-ot, mint egy kiegyensúlyozott, nyugodt és biztonságos időszakot. Ehhez képest most azt lehet érzékelni, hogy reménytelenség, csalódottság uralkodott el. Sajnos nagyon sokan fel is adják. Manapság a nehézségek kezelésének leggyakoribb megoldása, hogy az emberek külföldön próbálnak új életet kezdeni. Még érezhető ugyan egyfajta küzdőszellem, de ez az energiabefektetés sok esetben már nem az itthoni környezet megváltoztatását segíti elő.


Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány

Szabadka, Aleksa Šantić u. 27.
tel./fax: 024/687-620, 024/687-621
e-mail-cím: f.exspecto@gmail.com, fondacijaexspecto@gmail.com
honlap: www.exspecto.org.rs

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..