home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Tizenötödször is Tordai Művelődési Napok
Kónya-Kovács Otília
2016.02.01.
LXXI. évf. 4. szám
Tizenötödször is Tordai Művelődési Napok

Ismét tartalmasak a tordai mindennapok. A falu lakosainak száma a korábbi négyezer helyett mára ezer alá zsugorodott, de továbbra is kitartóan szervezik a Tordai Művelődési Napokat. Ez az eseménysorozat több héten át nyújt különféle programokat, melyek nemcsak a helybelieknek, hanem a környező településeken élőknek is szólnak.

— Ott, ahol ekkora megkapaszkodási erő van, a település minden elismerést megérdemel. Gondolják végig, az elmúlt 240 évben, amióta ez a falu létezik, hányszor tűnhetett az ittenieknek úgy, hogy kilátástalan a holnap. Amíg a vajdasági magyar közösségnek „Tordái” vannak, ahol ilyen rendezvényeket szerveznek, addig csak azok siránkoznak, akik erre képtelenek. Akik viszont tudnak ilyen eseményt rendezni, reménykednek, de nem alaptalanul, hanem egymásba kapaszkodva, egymást erősítve — mondta üdvözlőbeszédében Pásztor István, a tartományi képviselőház és a VMSZ elnöke. Megnyitójában hangsúlyozta, a vajdasági kulturális közélet fénypontja Torda.

Az ünnepi műsorban Balástyáról, Újszentesről, Bácsfeketehegyről, Pacsérról érkezett vendégelőadók léptek fel, továbbá a magyarittabéi Hevesi Tibor operaénekes és az udvarnoki Gúth Emília fiatal énektehetség, a házigazdák közül pedig az Ady Endre Általános Iskola tanulói, valamint a Petőfi Sándor MME aktivistái.

A program a begaszentgyörgyi Közművelődési Intézmény negyedik festőtáborának munkáiból álló kiállítás megnyitójával kezdődött. Szarka Edit igazgatónő mondott méltatást, aki kiemelte, a művésztelep nagy népszerűségnek örvend. Tavaly tizenegy akadémiai festő és tizenkét amatőr képzőművész vett részt a munkában.

Dobai János, Torda helyi közösségének elnöke, miközben üdvözölte az egybegyűlteket, arra is kitért, mennyire büszkék a falubeliek, hogy harmincegy év után az idén ismét házigazdái lesznek a Durindónak és a Gyöngyösbokrétának.

A Tordai Művelődési Napokon március derekáig gyermekprogramokat, ifjúsági rendezvényeket, szakelőadásokat tartanak, amatőr csoportok mutatkoznak be, lesz könyvbemutató és bál is, emlékestet szerveznek a tordai származású, tavaly elhunyt dr. Berényi János tiszteletére. A Tordai Művelődési Napok keretében nagy szerepet kapnak a testvértelepülések is, és természetesen nem marad el az immár hagyományosnak számító, a Kárpát-medencében található három Torda nevű település találkozója. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..