home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Tizenkilenc óra a felhők között
Talpai Lóránt
2018.06.11.
LXXIII. évf. 23. szám
Tizenkilenc óra a felhők között

Hamarosan elindul a világ leghosszabb légi járata — Vajon pont kerül a névvita végére? —

Hamarosan elindul a világ leghosszabb légi járata

A Singapore Airlines elindítja a világ leghosszabb, csaknem tizenkilenc órás járatát. A gépek Szingapúrból New Yorkba közlekednek majd. A társaság a honlapján közölte, hogy október 11-én száll fel először a járatot teljesítő, speciálisan átalakított Airbus A350-900 ULR típusú gép Szingapúr Changi repülőteréről, és a New York melletti Newark-Liberty Nemzetközi Repülőtérre tart majd. A járat hossza átlagosan 9 000 tengeri mérföld (16 700 kilométer) lesz, melyet a gépek 18 óra 45 perc alatt teljesítenek. Az első napokban még hetente háromszor, később pedig naponta közlekednek a Singapore Airlines repülői ezen az útvonalon. A cég korábban is üzemeltette ezt a járatot, akkor négy hajtóműves Airbus A340-500-asokat használt, viszont az emelkedő kerozinár miatt 2013-ban felfüggesztette. Most a kedvezőbb üzemanyagár, illetve a jóval hatékonyabban üzemeltethető géptípus miatt indítja el újra ultrahosszú járatát.

 

Vajon pont kerül a névvita végére?

Soha nem volt még olyan közeli a macedón—görög névvita megoldása, mint most — jelentette ki Zoran Zaev macedón miniszterelnök, majd úgy folytatta: amint megszületik a megegyezés, népszavazást tartanak, hogy kiderüljön, mit gondol a macedón lakosság az ország új nevéről. Mint mondta, erről már egy hónapon belül megszülethet a megállapodás, szeptemberben vagy októberben pedig a népszavazást is megtarthatják, így 2018 végére minden, a névváltoztatással kapcsolatos ügyet lezárhatnak. Számos lehetőség felmerült, ám a szkopjei sajtó értesülése szerint most az a legvalószínűbb, hogy a délszláv állam új neve Észak-Macedónia lesz. Korábban a Felső-Macedónia és az Illés-napi Macedónia névváltozat merült fel legesélyesebbként.

 

Az EU hivatalos panaszt tett az amerikai importvám miatt

Az Európai Bizottság a WTO-hoz, azaz a Kereskedelmi Világszervezethez fordult az importált acélra és alumíniumra kivetett amerikai védővám miatt, továbbá megkezdődött az arányos ellenintézkedések előkészítése is — jelentette be Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos, hozzátéve, hogy ezzel egyidejűleg egy másik ügyben Kína ellen is panaszt emeltek a WTO-nál. Az Egyesült Államok kormánya a múlt héten jelentette be, hogy nem ad további mentességet az Európai Uniónak az acél és alumínium importjára kiszabott 25, illetve 10 százalékos védővám hatálya alól. Az EU tavaly körülbelül 6,4 milliárd euró értékben exportált acélt és alumíniumot az Egyesült Államokba.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..