home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Tíz éve a nemzettársaik szolgálatában
Martinek Imre
2010.03.24.
LXV. évf. 12. szám
Tíz éve a nemzettársaik szolgálatában

Az MNT nevében Siflis Zoltán és Vicsek Károly rendezők hoztak köszöntőtA pancsovai Művelődési Központ előcsarnokában tartották meg azt az ünnepséget, amelyet a Pancsovai Televízió szervezett a Magyar Percek magyar, illetve a Dobrý deH szlovák nyelvű műsorai fennállása tizedik évfordulójának...

Az MNT nevében Siflis Zoltán és Vicsek Károly rendezők hoztak köszöntőt

A pancsovai Művelődési Központ előcsarnokában tartották meg azt az ünnepséget, amelyet a Pancsovai Televízió szervezett a Magyar Percek magyar, illetve a Dobrý deH szlovák nyelvű műsorai fennállása tizedik évfordulójának alkalmából. A meghívottak közül többen csak levélben tolmácsolták jókívánságaikat, de még ez is elegánsabb gesztusnak bizonyult, mint a báránybőrben tetszelgő, radikális kitűzőjű szövetségi képviselő pohárköszöntője. Hogy meghívásra érkezett-e, erre nincs módunkban választ adni, de gondolatai kiteregetése után kissé felborzolódtak a kedélyek. Az alkalmi vitafórum moraja helyenként erősebb volt, mint a felcsendülő magyar és szlovák dallamok, illetve Kemény Józsi bácsi asztali citerán pöngetett melódiái.
A kézimunkázók közül a hertelendyfalvi Tamási Áron SZMME és a Đetvan, valamint a pancsovai Petőfi Sándor ME készítettek alkalmi tárlatot. A falakat ezenkívül a város óvodásainak rajzaiból készült válogatás díszítette, a kivetítőn pedig az ünneplő kisebbségi tévéstúdiók műsorainak feliratos válogatását követhették figyelemmel az egybegyűltek. Az előcsarnokban rendezett állófogadáson szép számban megjelentek a helyi és a szomszédos községek médiumainak a képviselői is. Jelen voltak továbbá a hertelendyfalvi székely-magyar és a pancsovai magyar művelődési egyesületek vezetői, ft. Masa Tamás helybéli plébános, valamint mindazok az ifjúi, illetve aranyifjúi réteghez tartozó Temes-partiak is, akik az elmúlt évtized során bármilyen formában részesei voltak ennek az öntudatépítő vállalkozásnak. Viseletbe öltözve, és egyszerű, civiles külcsínnel.
Az ünnephez kötődően először Balassa Julianna, a Magyar Percek szerkesztő asszonya szólt az egybegyűltekhez, majd Eva Nađová, a szlovák műsor szerkesztőnője. åket Nevena Simendić, a Pancsovai Televízió fő- és felelős szerkesztő asszonya követte, aki nemcsak a kezdetekről és a jelenről fejtette ki gondolatait, de a tévéház elkerülhetetlen(?) magánosításával járó (közel)jövőjéről is. Siflis Zoltán, az MNT Intézőbizottságának művelődéssel megbízott tagja a saját és az ünnepségen részt vevő kollégái, Kókai Péter tájékoztatási megbízott és Vicsek Károly rendező nevében magát a várost is köszöntötte. Pancsova, szavai szerint, már tíz évvel ezelőtt élen járt a multietnikumúság felkarolásában. A jókívánságok mellé a magyar stúdiónak Vicsek Károly rendező saját filmjeinek opusából válogatott néhányat ajándékul. A sor végén, ám nem utolsósorban Ana Tomanová-Makanová tartományi tájékoztatási titkár asszony kétnyelvű köszöntője hangzott el.
A mintegy kétórás programkeret - a helyenkénti fanyar mellékíz ellenére is - beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hisz egyedülálló alkalom volt ez a találkozásra, egy olyan sajátságos, pulzusmérő ''élőújság”-ra, amelyben nemcsak a kamerák előtt szóra emelkedők, de a társalgáson a háttérben csendben gondolkodók is elmondhatták meglátásaikat, észrevételeiket. S az sem mellékes, hogy egy csoportkép erejéig a jelenlegi műsorszerkesztők karéjában a korábbi bedolgozó terepesekre is (vaku)fény derült.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..