home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Tíz esztendő pedáns lajstromba véve
Martinek Imre
2010.08.18.
LXV. évf. 33. szám
Tíz esztendő pedáns lajstromba véve

Mottó: ''A falu ugyan megvan kultúrház nélkül, de akkor szegény a lelke” (Lőcsei Antal)
A helybéli asszonykórusFennállásának tizenegyedik évét tapodja immár a sándoregyházai Bonnáz Sándor Magyar Művelődési Egyesület. Az ezredforduló évének február havában lett megalapítva az ak...

Mottó: ''A falu ugyan megvan kultúrház nélkül, de akkor szegény a lelke” (Lőcsei Antal)
A helybéli asszonykórus

Fennállásának tizenegyedik évét tapodja immár a sándoregyházai Bonnáz Sándor Magyar Művelődési Egyesület. Az ezredforduló évének február havában lett megalapítva az akkori plébánosuk, ft. Mellár József kezdeményezésére, egy födél alá hozva a helyi kézimunkacsoportot, illetve azt az ígéretes tánccsoportot, amelynek a létezéséről mára csupán a fényképalbumok adhatnak számot. Az elmúlt tíz év alatt a falu az egyesület révén előbb a XII. Dél-bánáti Szemlének (2001), majd egy év múlva a VI. Karácsonyi szokások és betlehemes játékok dél-bánsági találkozójának volt a házigazdája. 2003-ban a bukovinai székely magyarok idetelepítésének 120. évfordulóját ünnepelték, a közelmúltban pedig a XII. Székely Találkozón vettek részt Csernakeresztúron. 2007-től a Pancsova község területén évente megrendezett anyanyelvi világnap központi ünnepségének társszervezői.
- Az idei Velika Plana-i falusi kultúrák fesztiválján a magyar művelődési egyesület díszoklevélben részesült a falu magyarsága hagyományainak őrzéséért, valamint az ősök kézimunka-kultúrájának a továbbéltetéséért. Ez utóbbiakból előbb a XLIV. Gyöngyösbokréta közönsége, majd a harmincharmadiktól kezdve a MIRK-ek látogatói is kaphattak ízelítőt - hallhattuk az egyesület titkárának, Basa Boldizsárnak a beszámolójából.
Az augusztus 6-án megtartott ünnepi műsorral és az utána következő kötetlen társalgással egybekötött jubileumukat a helyi Žarko Zrenjanin Művelődési Házban ülték meg az ,,ivanovói székelek'. A mintegy másfél órás program nyitányában Basa Katica, a Bonnáz Sándor MME elnök asszonya köszöntötte az egybegyűlteket, majd a köszönőlevelek átadása következett, de nemcsak az egyesület első elnökeinek, Székács Andrásnak és Lőcsei Józsefnek, hanem pedáns lajstromba véve minden egyes civil személyt, intézményt, aki vagy amely az évek során szívügyének tekintette e maroknyi szigetmagyarság művelődési egyesületének a megtartását. Vendégként többek között tiszteletét tette a székelykevei Varrócska kézimunkacsoport és a torontálvásárhelyi Pipacs Nőegylet küldöttsége, a pancsovai székhelyű Börcsök Erzsébet Vajdasági Magyar Módszertani Központ, ft. Mellár József, a falu egykori, illetve ft. Pósa Gyula, a jelenkori plébános, Vasilčin Josif, a sándoregyházai helyi közösség elnöke, valamint a helyi Moša Pijade Általános Iskola pedagógusai, akik maguk is aktív résztvevői voltak ennek a pergő hangulatú rendezvénynek, melynek a Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság is vállalta a védnökségét.
Az ünneplő egyesület kórusa székely-magyar népdalokkal lépett fel, majd a bolgár ajkú Kalabić Nikoleta énekelt népdalt tört magyarsággal. A hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület színeiben Kerekes Emília szólóénekkel mutatkozott be, a tánccsoport a Kerekes-Hommonai Klára koreografálta Hétlépést adta elő, Kemény József citerán játszott, Lőcsei Antal pedig mesét mondott. Varrócskázás címmel a székelykevei Szalmaszál IME hozott hagyományőrző összeállítást, a helyi Művelődési Ház és az általános iskola koprodukciójában pedig paltyán lakodalmi táncok kerültek színpadra. Szerb, szlovák, magyar, rutén és cigány táncmotívumok összefonódó bemutatásával a sort a hertelendyfalvi fiatalok vajdasági kólója zárta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..