home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Thor: Ragnarök
Brasnyó Zoltán
2017.12.10.
LXXII. évf. 48. szám
Thor: Ragnarök

Te jóságos skandináv mitológia!

Talán sohasem volt még ilyen jó képregényrajongónak lenni, mint az idén novemberben! Ahogyan az elmúlt években, Hollywood most is elkényezteti a Marvel- és a DC-rajongókat a legújabb szuperhősfilmekkel, mi pedig kapkodhatjuk a fejünket, hogy mire is üljünk be a hétvégén.

Szerencsémre az Igazság ligáját és a Thor: Ragnarököt egymás után, 3D-s szemüveggel a fejemen tudtam végignézni egy dermesztően hideg szombat délután, így erre az évre egy kissé túladagoltam magamnak a szuperhős tematikát. Az már csak hab a tortán, hogy mindkét film előtt láthattuk a jövőre moziba kerülő Fekete párduc előzetesét is. Dicséretes, hogy két különösen szórakoztató, rajongóbarát mozit sikerült összehozniuk az alkotóknak, bár a két film között így is olyan súlyos a különbség, mint Thor pörölye.

Legyünk őszinték, az első két Thor-mozi nem tartozik a legsikeresebb Marvel-szuperhősfilmek közé. Kenneth Brannagh színész-rendező valamilyen Shakespeare-szerű ponyvaregényt próbált vászonra vinni, Asgard világa pedig olyanra sikerült, mint egy naiv festő tarkabarka tájképe. Nem beszélve arról, hogy a skandináv mitológia szereplői és lényei enyhén szólva nem követik az eredeti, jól ismert kánont, a készítők inkább stilizálva, sőt, több ponton kamuzva próbálták fogyaszthatóvá tenni az alapanyagot.

A harmadik Thort már Taika Waititi rendezte, aki egy kicsit sem szívbajoskodott a sztorival és a karakterekkel. Ha röviden kellene jellemezni a Ragnarököt, azt mondanám, inkább akció-vígjáték, ezek közül is inkább az utóbbi, lelkesen telerakva fanservice-elemekkel. Óriásikat fogunk röhögni rajta, azt pedig ki-ki döntse el maga, hogy rendben van-e ez így, illetve mit vár el egy képregényfilmtől. Több olyan kritikus is van, aki szerint nem kellett volna ennyire humorosra venni a figurát, a Galaxis őrzői már-már paródiákra hajazó hangvétele után viszont azt hiszem, érthető, merre próbálják terelni ezt a moziverzumot.

A mennydörgés istene bajban van: Hela, a halál istennője — saját, eltitkolt nővére — Asgard uralmára tör, világhódító terveket szövögetve, miközben Odin, a bölcs, félszemű főisten aranyszínű köddé válik a világmindenségben. Thor másik testvére, az ármánykodó Loki is a saját pecsenyéjét sütögetné, de már az előzetesből tudjuk, hogy végül mindannyian együtt harcolnak majd az ellenséggel. Hela (Cate Blanchett) latexruhás fétisgonoszként pózol a vásznon, és úgy töri szét Thor elpusztíthatatlannak hitt pörölyét, mintha porcelánból volna. Odin persze kioktatja a kétségbeesett Thort: szedd már össze magad, te nem a kalapácsok, hanem a mennydörgés istene vagy.

Több Marvel-szuperhős is szerepet kap a Ragnarökben: Doctor Strange és persze Hulk is megjelenik, emiatt pedig a film inkább egy mini-Bosszúállók, mintsem egy önálló Thor-epizód. Hulk és Thor egyébként Sakaar bolygóján találkoznak, mely valójában egy űrszeméttelep. Gladiátorokként futnak össze az arénában, és már a találkozásuk is őrületesen vicces. Meg kell szökniük a narcisztikus és egy kissé személyiségzavaros Nagymester (Jeff Goldblum) kelepcéjéből, hogy aztán egy valódi valkűr (Tessa Thompson) oldalán térjenek vissza Asgardba.

A nők aktuális bálványa, Chris Hemsworth ismét acélos vonásokkal és kőkemény kockahassal lobbantja lángra az asszonyi szíveket, de nem csak ezért, hanem minden másért is szeretjük. Valósággal lubickol ebben a szerepben, és éppen annyira veszi magát komolyan, amennyire kell. A többi móka, kacagás és bicepszmutogatás. A film másik főszereplője a Led Zeppelin Immigrant Songja, melytől garantáltan libabőrösek leszünk: a dalt összesen háromszor „lövik el” a készítők, és minden alkalommal tátva marad majd a szánk attól, amit közben látunk. Taika Waititi rendező, valamint a forgatókönyvíró számára talán az volt az egyik legnagyobb kihívás, hogy a skandináv mitológiában leírt elkerülhetetlen pusztulást, az istenek alkonyát olyan formában tálalják a nézőknek, hogy a sorozat happy endet és koherens kontinuitást kapjon. A végső megoldás eléggé problematikus és megosztó, hiszen egy, a mitológiától teljesen eltérő fordulattal oldották meg.

Poénáradat, rajongóknak szánt ajándék, felhőtlen szórakozás a Thor: Ragnarök. Egyszerűen kegyetlenül király film, mely műfajában és saját kategóriájában valóban az egyik legszórakoztatóbb. Együtt van jelen benne a hibátlan, látványos CGI és a feszültséget percről percre oldó komikum. Szemernyi kétségünk sem lehet: a három Thor-mozi közül messze ez sikerült a legjobban.


Nyitókép: Marvel.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..