home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Tésztahíd építők
Gyurkovics Virág
2012.07.26.
LXVII. évf. 30. szám

Nem mindennapi hobbit űznek a szabadkai Műszaki Szakfőiskola hallgatói, a tanulók ugyanis mérnöki ismereteiket, precizitásukat, türelmüket szegezték kísérletük középpontjába, amikor belefogtak a tésztahíd építésbe. A tésztahíd építés, amely látszólag sem gyerekjáték, komoly mérnöki ismereteket igény...

Nem mindennapi hobbit űznek a szabadkai Műszaki Szakfőiskola hallgatói, a tanulók ugyanis mérnöki ismereteiket, precizitásukat, türelmüket szegezték kísérletük középpontjába, amikor belefogtak a tésztahíd építésbe. A tésztahíd építés, amely látszólag sem gyerekjáték, komoly mérnöki ismereteket igénylő feladat. A Műszaki Szakfőiskola hallgatói három csoportban jelentkeztek az Óbudai Egyetemen május végén megrendezésre került ''RECCS” tésztahíd építő világbajnokságra. A kilenc ország húsz egyeteméről összesereglett mérnök-hallgatók közül a szabadkai fiúk két díjat is hazahoztak. A zsűri értékelése alapján Popović Dániel és Mrđanov Daniel kategórián kívüli különdíjat, Gombos Szabolcs, Gombos Tamás és Kiss László pedig híd kategóriában innovációs díjat érdemelt.
Arról, honnan jött a kapcsolat a tésztahíd építéssel, mire kell odafigyelni egy híd megépítésénél és mitől jó egy tésztahíd, Popović Dániel, Gombos Szabolcs és Kiss László árult el néhány kulisszatitkot.
A tésztahíd építés tantárgyon kívül, önszorgalomból történik, néhány tanár viszont elnézőbb azokkal, akik részt vesznek benne. Elengednek egy-egy kollokviumot, kevesebb tananyagot kell megtanulni, vagy technikai munkának fogadják el a veresnyen való szereplést. A diák pedig diák, és mivel a tananyagnál általában minden érdekesebb, a srácok szívesebben kísérleteztek mérnöki ismeretikkel.
Idén harmadszor rendeztek házi bajnokságot a Műszaki Szakfőiskolán. Az Óbudai Egyetem versenyére az első három helyezett jutott ki. A felkészítés valójában abból áll, hogy a tanárok ismertetik a szabályokat, és innentől kezdve a halgatókon áll hogyan készülnek fel egy-egy megmérettetésre. Ilyenkor általában felmennek a ''RECCS” honlapjára, és áttanulmányozzák az előző évi eredményeket. Megpróbálják kiválogatni milyen stuktúrájú híd lenne a legmegbízhatóbb, amelyik nagyobb terhelést is kibír, és ebből kiindulva próbálják megtalálni a legjobb megoldást.
A tésztahíd építésnél az első lépés a tervezés. Az, hogy ez papíron vagy számítógépen történik, attól függ, ki mennyi időt szán rá. Ezt követi a vásárlás. Aki először áll neki egy tésztahíd-építésének, az kipróbál többféle tésztát, ragasztót. A ragasztóval kapcsolatban a tapasztalatok azt muttaják, hogy két komponensű ragasztóval kell dolgozni, a szuperragasztó ugyanis kiszárítja a tésztát, és olyankor könnyebben törik.
A tésztahíd építésekor kétféle tésztát használnak, a spagettit nyújtásra, a makaróniféléket pedig nyomásra alkalmazzák. A hidat általában mindenki úgy rakja össze, hogy van egy makaróni keret, ami a nyomásbírást szolgálja, és vannak a húzó szálak, a spagettik, amik az állványt tartják a szakítógép alatt. A teherbírást általában középre összpontosítják.
Kísérletezni egyébként drága mulatság, hiszen ezek a jó minőségű olasz tészták, amikkel a versenyen érdemes dolgozni, a hagyományos hazai tészták árának a többszörösébe is belekerülnek, szponzor pedig nincs.
Egy hétig is eltart, mire egy híd elkészül, sok munka, mire minden darab a helyére kerül. Ha valaki precízen akar dolgozni, akkor minden elemet miliméterre pontosan kell kivágni, lereszelni, beragasztani. Ezeket itthon készítik el, a versenyen csak a zsűrizés zajlik. Ekkor számítógépes terhelés alá helyezik a hidakat, a publikum pedig kivetítőn követheti, hogy a szerkezet meddig bírja a nyomást. Az első csapatnál némi gondot jelentett, hogy a versenyt megelőzően nem volt mérlegük, amivel ellenőrizhették, hogy a megengedett 1000 grammon belül maradjanak, így mivel a híd súlya meghaladta a versenysúlyt, csak kategórián kívül indulhattak.
És hogy milyen érzés, amikor egy hét munkája csak úgy ''elreccsen”? A fiúk szerint ez attól függ, hány kilónál törik szét a híd. Építés közben megsaccolják mennyi bír, és az izgulás ott kezdődik, ahol azt a számot megközelítik.
És úgy fest, jól saccoltak a fiúk, ha nem is a legerősebb hidat sikerült megépíteniük, munkájuk mégis sikert aratott. A kategórián kívüli különdíj és az innovációs díj emlékplakettel, pénzjutalommal és sok-sok tésztával járt a vállalkozó szellemű fiataloknak. A verseny élménye pedig a jövőben is további nevezésekre sarkallja őket.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..