home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Téli tábor a tudományért, a művészetért
APRÓ Alekszandra
2015.01.28.
LXX. évf. 4. szám
Téli tábor a tudományért, a művészetért

Vége a téli szünetnek, a csengő újra csöng, az iskolákban folytatódik a tanítás. A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium viszont a télen sem pihent, csak a középiskolások helyét átvették az általános iskolás tehetségek. Mint már sok előző évben, az idén is megrendezték a tudományos és művészeti téli tábort, mely során mintegy száz diák uralta az iskolát.

A szünetben is tanulni? — vetődhet fel a kérdés sokak fejében. Valami különös történhet a táborban, ami évről évre odavonzza a diákokat, de ez biztosan nem a matek-házifeladat.

A tábornyitó napon a részvevők megismerhették az iskolát és a kollégiumot. Milyenek a tantermek, kik a tanárok, milyen lehetőségek várnak rájuk, ha ide iratkoznak be az általános iskola után. Egy iskolában nemcsak maga az intézmény a fontos, hanem az is, hogy kikkel vagyunk együtt. Az első este a játékos foglalkozáson a diákok egymást is megismerhették. Nem volt meglepő, hogy a hasonló érdeklődési körű gyerekek gyorsan egymásra találtak, így a többi nap már családias hangulatban telt.

Legyen szó játékos matekról, kémiáról, fizikáról, biológiáról vagy programozásról, a fiatal tehetségek fáradhatatlanok voltak, és megállták a helyüket az órákon. A matematikafoglalkozásokon különleges példákat oldhattak meg, és olyan formákat hozhattak létre, amelyeket eddig nem ismertek. Fontos kiemelni, hogy bizonyos feladatok a későbbi felvételin a diákok hasznára válhat. Ha kémiafoglalkozás volt, azt tudhatta az egész utca, a táborlakók ugyanis a tanárok segítségével hangosabbnál hangosabb és színesebbnél színesebb kísérleteket hajtottak végre. Nem csoda, hogy a később kitöltött kérdőív alapján ez a foglalkozás lopta be a legjobban magát a gyerekek szívébe. A fizika, a biológia és a programozás is megmutatta a legszebb és a legérdekesebb oldalát. Ki tudja, talán a jövő egyik tudósa vagy felfedezője is most szeretett bele a leendő tudományágába.
Az ifjú művészek sem unatkoztak, hiszen a tábor ugyanúgy róluk is szólt. A legnagyobb sikert az agyagozás aratta, mindenki elkészíthette a saját szobrát. Az egyre népszerűbbé vált fotózás a festészettel holtversenyben a második helyen végzett. De nem szabad elfeledkezni a grafika-, a kollázs- és a vitrázsfoglalkozásokról sem. Az órákon a feltörekvő művészek elleshettek egy-egy titkot vagy módszert, mellyel még jobbak lehetnek.
Az első játékos ismerkedésen kívül a többi estén sem volt időnk unatkozni: filmvetítés, nyelvi-irodalmi vetélkedő, filmklub vagy éppen egy meglepetésvendég kötötte le a diákok figyelmét. Az utolsó este az Ereszd el a hajam buli nevet kapta, mindenki megmutathatta a tánctudását is.
Hogy hogyan zárult a tábor? A diákok több mint 92%-a jövőre is részt szeretne venni, és ajánlja majd a barátainak. Ha téged is érdekel a tudomány vagy a művészet, a Bolyai kapui mindenki előtt nyitva állnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..