home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Téli örömök és balesetek
(Összeállította: re)
2014.02.05.
LXIX. évf. 6. szám
Téli örömök és balesetek

Sokan vártuk már a hóesést, amely számtalan sportolási és játéklehetőséget nyújt a gyermekek és a felnőttek számára egyaránt. De vegyük figyelembe a csúszós úttest, járda okozta balesetveszélyes helyzeteket is! Legyünk óvatosak, nehogy a tél örömeit csupán a kórházi szoba ablakán át legyen alkalmunk csodálni.

Nincs is szebb, mint a frissen lehullott hó, amely szánkózásra, sétára, hógolyózásra vagy hóemberépítésre csábít. A síelés, korcsolyázás vagy snowboardozás tetőtől talpig átmozgatja a testünket, a friss levegő pedig felfrissít. A játékba belemerült gyermekeket azonban számtalan baleseti forrás veszi körül. Íme néhány gyakori téli baleset, illetve hasznos tanács, amellyel elkerülhetők a téli balesetek.

Zúzódás, ficam, csonttörés

A szánkózás vagy korcsolyázás során előforduló esések gyakori következménye a végtagsérülés, amely többnyire zúzódás, súlyosabb esetben lehet ficam vagy akár csonttörés is. Ritkábban előfordul, hogy nem „ússzuk” meg ennyivel, és akár agyrázkódást is szenvedhetünk. Minden ilyen alkalommal érdemes azonnal orvoshoz fordulni. A csonttörés hosszú hetekre, a ficam pedig néhány napra biztosan ágyba kényszeríti az elszenvedőjét.

Korcsolyázás a tavon

Nagyon sokan a természetes vizeken kialakult jégtakarón hódolnak a korcsolyázásnak. Ahhoz, hogy a jégréteg alkalmas legyen a sportolásra, meg kell várni, hogy kellő vastagságúra fagyjon, és csak akkor merészkedjünk rá, ha engedélyezett! Erre mindig figyelmeztessük a gyermekeket is! Ha a ruhánk vizes lesz, először a nedves ruhadarabokat cseréljük le szárazra, majd mindenképp menjünk meleg helyre. A szülőknek minden esetben elsődleges feladatuk, hogy a gyermeküket megnyugtassák, és kiderítsék, milyen sérülés történt. Szem- vagy nagyobb fejsérülés esetén mindenképpen orvosi segítségre van szükség.

Csúszós utak

Fontos felhívni az emberek, főleg a gyermekek figyelmét arra, hogy a csúszós utakon az autósok nem tudnak olyan hirtelen megállni, mint száraz útviszonyok között. Ezért minden alkalommal, amikor átkelnek az úttesten, alaposan nézzenek körül, enélkül még véletlenül se lépjenek le a járdáról! Törekedjünk arra, hogy a tél örömeit sérülések nélkül élvezhessük.

Fagyás

Amennyiben huzamosabb ideig tartózkodunk a kinti zimankóban, fokozottan figyeljünk a végtagjaink, különösen a kezeink melegen tartására. Ha ugyanis nem védjük megfelelően, ráadásul nem is mozgatjuk át időnként az ujjainkat, akár fagyási sérülések is keletkezhetnek. Hasonlóképpen óvjuk a füleinket is, ha pedig átázott a lábbelink, azonnal cseréljük le szárazra. Ennek ugyanis súlyos vízhólyag-, vese-, nőknél petefészek-gyulladás lehet a következménye.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..