home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Téli gyerektáborok a VM4K-ban
Kartali Róbert
2019.01.21.
LXXIV. évf. 3. szám
Téli gyerektáborok a VM4K-ban

Egyidejűleg két tábort is szervezett gyermekek számára a téli szünidőben a VM4K.

A Téli Varázs táborban mozgásos játékokkal, kézműves-foglalkozásokkal, táncházzal és különféle előadásokkal várták a gyerekeket, az informatikai táborban pedig az élményalapú vizuális programozás volt a téma. Nagy érdeklődés övezte mindkettőt, napok alatt betelt a tervezett létszám.

— Önfeledt játék és szórakozás, valamint kacaj és jókedv fogadta azt, aki a táborok idején betért a VM4K épületébe. A gyerekek új barátokat szereztek, valamint olyan foglalkozásokon vehettek részt, amelyeken tanulhattak, illetve kézügyességüket is fejleszthették. A tábor a 6 és 10 év közötti gyerekek számára volt megszervezve, a létszám pedig 50 főre volt tervezve — mondta Csizmár Rita, a VM4K programszervezője. — A nyári tábor sikerére alapozva fogtunk hozzá a téli megszervezéséhez. Mindennap más témakörre helyeztük a hangsúlyt, és csoportosítottuk a foglalkozásokat. A keddtől szombatig tartó tábor első napjának témája a néphagyomány volt, és ezen a napon erre alapoztuk a kézműves-foglalkozásokat is. Szakács Tamás és Arnold Zsófia táncházat tartott, illetve népviselet-bemutató is volt. Szerdán Szórád Endre kémia szakos tanár varázsolta el a jelenlevőket különféle kísérletekkel, melyekkel ők a korukból adódóan még nem találkozhattak. Ezután Mácsai Mónika drámajáték-vezető foglalkozott a gyerekekkel, akik nagyon jól vették a feladatokat, és aktívan részt vettek a játékban. A következő napon a kézműves-foglalkozáson hűtőmágneseket készítettek szalmából, majd Juhász Gábor és Dvorácskó Szebasztián hangszerbemutatót tartott. Megismerték a népi hangszereket, és néptáncot tanulhattak, amit szintén nagyon élveztek. Pénteken pedig Ágoston Lénárd tanított nekik modern táncokat. Szombaton, a tábor zárónapján egy egész csapat animátor szórakoztatta a gyerekeket. Volt lufiszobrászat, majd pedig a mostanában oly népszerű cake pop süteményt készíthették el. A téli tábor minidiszkóval ért véget. A gyerekek mozgásos ügyességi játékokkal kezdtek minden napot Pataki Judit és Sőreg Anita közreműködésével, a kézműves-foglalkozást pedig Szabó Nóra tartotta. Napi négy órát töltöttek a táborban, reggel 8 előtt érkeztek, és 12-kor jöttek értük a szülők. Nagyon lelkesek voltak, és örültek annak, hogy itt lehettek. A gyerekek tele vannak élményekkel, és a szülők visszajelzése is pozitív, ezért minden bizonnyal lesz folytatása a tábornak.

Az informatikai táborról Kosányi Tamás, a VM4K képzési referense nyilatkozott.

— Vörös Csaba, a szabadkai Politechnikai Iskola informatikatanára tartotta a képzést. A gyerekeket értelemszerűen egy hét alatt nem lehet megtanítani programozni, ezért az volt a cél, hogy megismertesse velük a logikus és algoritmikus gondolkodást, ezzel vezetve be őket a programozás előszobájába. Előkerült a Rubik-kocka is, továbbá szó esett a mesterséges intelligenciáról, az okosotthonokról és egyéb gyakorlati érdekességekről is.

Ezen a foglalkozáson tizenhat gyermek vehetett részt, hiszen a képzés megszervezésekor figyelembe kellett venni a számítógépes terem kapacitását is. Mindkét tábor ingyenes volt, ahogyan a VM4K minden más rendezvénye is.


Még több kép, Kartali Róbert felvételei!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..