home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Télderéki kultúrhétköznapok Torontálvásárhelyen
Martinek Imre
2010.02.17.
LXV. évf. 7. szám
Télderéki kultúrhétköznapok Torontálvásárhelyen

Téli csendélet költővel - a torontálvásárhelyi Kultúrház épületeHorti László urat, a torontálvásárhelyi József Attila Művelődési Otthon igazgatóját ezúttal egy, még a múlt év záróhónapjaiban szárnyra kapott, és azóta is kísértő hírnek a nyomába eredve kerestük fel a közelmúltban. Ez szerint...

Téli csendélet költővel - a torontálvásárhelyi Kultúrház épülete

Horti László urat, a torontálvásárhelyi József Attila Művelődési Otthon igazgatóját ezúttal egy, még a múlt év záróhónapjaiban szárnyra kapott, és azóta is kísértő hírnek a nyomába eredve kerestük fel a közelmúltban. Ez szerint az idei év január elsejétől a torontálvásárhelyi kultúrberekben is kötelezően a kizárólag önfenntartó tevékenységekből gazdálkodó formára kellett volna váltani, az eddigi állami, tartományi, községi támogatást is élvező gazdálkodás ellenében.
- Intézményünkben nemcsak, hogy nem eszközöltünk változtatást, de az illetékesektől mindmáig semmiféle hivatalos értesítés, megszólítás sem érkezett - nyilatkozta a Kultúrház igazgatója. Csupán egy számvevőségi végzést kaptak kézhez, amelyből kitűnik, hogy a gazdasági helyzetre való tekintettel a községi kultúrbüdzsé kénytelen volt redukálni leányintézményeinek a havi járandóságát. Esetünkben ez nettó negyvenezer dinárt jelent, amiből nemcsak a másfél főben meghatározott közalkalmazottak fizetését kellene biztosítaniuk, hanem a fűtési, telefon- és egyéb számlákat is tisztázni.
Nyílt titok, hogy a tavalyelőtt felújított, rendeltetésének megfelelő külcsínnel felruházott dél-bánsági művelődési ház a bevételének nagy hányadát a termeinek bérbe adásával (ifjúsági összejövetelek, lakodalmak, keresztelők stb.) tudja csak előteremteni. A belépőjegyek árából olykor még a termek fűtési költségeit sem tudnák fedezni. Terepi ismereteinkre hagyatkozva azt is észre kell vennünk, hogy ez a jelenség már a kompaktabb és homogénebb etnikumú közösségekben sem új keletű! Úgy tűnik, a pénztelenség és a közömbösség nem ismer határokat!
Egyes tervek szerint a Művelődési Otthon keretében újjáalakuló citerazenekart ifj. Kovács József amatőr népzenész, a helyi Kultúrház, és a pancsovai Petőfi Sándor ME egykori citeravirtuóza és hangszeroktatója venné szárnyai alá. Alkalmasint az egyelőre teljesen szétzilált állapotban levő magyar tánccsoport vezetésébe is besegítene. Mint egykoron. Mindössze új hangszerekre, az oktatói díjat biztosító anyagi fedezetre, meg az aktivitások gerincét képező diákokra lenne szükség, akiket talán a harmadikosok és a negyedikesek soraiból kellene összeverbuválni.
- Sajnos, tapasztaltuk már, hogy az idősebbeket, amint megcsapja őket a kamaszkor szele, semmiképpen sem tudjuk a hangszerek mellett vagy a táncpróbákon tartani -hallottuk a fiatal oktatójelölttől.
A torontálvásárhelyi József Attila művelődési otthonban tehát a téli időszakban sem szűnt meg teljesen az élet. Pillanatnyilag az amatőr színjátszó szakcsoport ''csatasorba állítása” körül is komoly előkészületek folynak, az idei évadban egy ízig-vérig debellácsi darabot visznek majd rivaldafénybe. Az Ikrek című három felvonásos előadást Pénzes Etelka írta, rendezését pedig Mérges Sándor vállalta magára.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..