home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Tekepárhuzamok
Martinek Imre
2015.06.29.
LXX. évf. 25. szám
Tekepárhuzamok

A torontálvásárhelyi Kovács lányok (Dijana, Móni és Adrijana) neve nem ismeretlen a vajdasági tekézők körében. A pályakezdők ambíciójával és szorgalmával ötvözött szerénységgel épültek be szinte észrevétlenül a helyi Spartacus tekeklub női csapatába. Abba a „különítménybe”, amely az idei évadot ötödik helyezettként zárta az I. Szerb Liga vajdasági csoportjában.


Kovács Móni
 

Mottó: „Bátorság kell ahhoz, hogy meg tudd szeretni azt, ami van, úgyis, hogy elmúlik.”

Hármójuk közül Móni a legfiatalabb, 2001. december 4-én született. Leendő nyolcadikos diáklány, aki — bármennyire szeretnénk is szépíteni a tényállást — nem a kötelező iskolai tananyag elsajátítását helyezte főbb érdeklődéseinek célkeresztjébe. Annál inkább a tekézést, melybe nővéreinek biztatására kapcsolódott be néhány évvel ezelőtt. Eleinte fanyalogva, majd egyre nagyobb lelkesedéssel, amit a különféle tornák és bajnokságok dobogós eredményei is igazolnak. A legutóbbi, április végén Apatinban megtartott rangos egyéni megmérettetésen 540 ütött faeredménnyel a leány a második helyen végzett a pionírok mezőnyében. Az edzésekben legidősebb nővérének férje, Mohácsi István segít neki. Noha a tekesport már 1936-ban éltető táptalajra talált Torontálvásárhelyen, a nők hivatalosan csak 1978-ban kaptak bemutatkozási lehetőséget. A Spartacus női csapata megalakításának éve volt a nevezett esztendő. Igazi mérföldkő, hiszen röpke hét év alatt a debellácsi leányok nemcsak Vajdaságban és az akkori nagy Jugoszláviában, de nemzetközi szinten is öregbítették egyesületük hírnevét. Azóta persze eltelt egynéhány esztendő, búval és örömmel átitatva, és a dolgok egy kissé, azaz egy kissé jobban átrendeződtek. Ellenben megmaradtak a példaképek, akik e sport iránti szeretetüket és elhivatottságukat a gyermekeikbe is beojtották. Mégpedig nem is akárhogyan! Mint ismeretes, a május 23-ai döntő küzdelemben, mintegy 2500 néző előtt, a szerbiai tekeválogatott 54 fával (3902 : 3848-as ütött fával, illetve 6 : 2-es pontozású végeredménnyel) múlta felül a házigazda Németország csapatát Speichersdorfban. A csapat sikeréhez  705 fás egyéni teljesítményével a huszonhét éves óbecsei Zavarkó Vilmos — „mellesleg” az aktuális tekevilágbajnok — is nagymértékben hozzájárult. Ő az óbecsei Zavarkó Géza és a torontálvásárhelyi női kuglizás úttörői között emlegetett Zavarkó (szül. Martinek) Julianna tekéző szülők idősebb fiúgyermeke.


Diana, Móni és Adrijana (Kovács Mária felvételei)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..