home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Tegyék meg tétjeiket!
Fehér Márta
2018.03.02.
LXXIII. évf. 9. szám
Tegyék meg tétjeiket!

Nem csak szavazni, fogadni is lehet — Mobilmentes iskola — Kis szerbiai abszurd

Nem csak szavazni, fogadni is lehet

A hétvégén Belgrádban választást tartanak. A fogadóirodák szerint a haladók nyerik majd a voksok 42,3 százalékát, azaz 363 350 szavazatot. A haladó Irena Vujović a legesélyesebb polgármesterjelölt, hat lista pedig küszöb alatt marad majd — állította egy héttel a nagy nap előtt az egyik legnagyobb fővárosi fogadóiroda, a Mozart vezetője. A polgárok fogadhatnak, hogy hány választási lista lépi majd át a küszöböt, és hány szavazattal. A fogadóiroda vezetője szerint a becsléseik sokkal közelebb állnak a valósághoz, mint a közvélemény-kutatások, hiszen ezekhez a számításokhoz pénz társul, anyagi érdek, nem pusztán politikai elkötelezettség és cél. A legesélyesebb polgármesterjelöltre, Irena Vujovićra 2,5-ös szorzóval lehet fogadni, a város jelenlegi első embere, Siniša Mali 3,5-öt ér, a futottak még kategóriába tartozó öt jelöltet pedig 750-es szorzóval számolják. A fogadóiroda szerint a tétek azt mutatják, a legesélyesebb az Aleksandar Vučić — Mert Szeretjük Belgrádot elnevezésű lista 42,23-os támogatottsággal. Dragan Đilasnak, Belgrád egykori polgármesterének a listája 16,2 százalékkal a második helyet foglalja el. (Blic)

 

Mobilmentes iskola

Nišben biztosan elsőként, de a Blic szerint Szerbiában is úttörőként mobiltelefon-mentes oktatási intézménnyé alakult át a Radoje Domanović-iskola. A diákok és a tanárok számára egyaránt tilos a mobilhasználat, nemcsak az épületben, hanem az udvaron is. Az igazgatónő arról számolt be a lapnak, hogy ezáltal szeretnék csökkenteni az erőszakot és javítani a kommunikációt. Azt tapasztalták ugyanis, hogy tanulóik annyira a készülékekhez „tapadtak”, hogy a szüneteket a folyosói roueterek közelében töltötték, nem uzsonnáztak, illetve nem is beszélgettek egymással. Végül a szülők javasolták, hogy az iskola legyen kütyümentes övezet. Szeptember 1-je óta az intézmény így is működik, és azóta kiváló eredmények születtek: visszaszorult az internetes erőszak, kevesebb a telefonlopás, a folyósokat pedig ismét gyerekzsivaj tölti be. Nem volt könnyű megszokni, teszi hozzá az intézmény vezetője, több diákot és tanár kellett figyelmeztetni, ám idővel mindenki rájött, hogy vezetékes telefonnal is megoldhatóak a napközben felmerülő gondok. Viszont nem csak ebben első a niši iskola: a tanárok számára a napokban kötelezővé tették az egyenruha viselését. (Blic)

 

Kis szerbiai abszurd

Elhalasztják az állami vagyon összeírását, 2020 az új határidő. Ezt Ana Brnabić kormányfő közölte újságírói kérdésre, azzal az indoklással, hogy a helyi önkormányzatoknak nincs kapacitásuk a saját vagyonuk összeírására. Ez már a hatodik sikertelen próbálkozás, a kormányfő pedig úgy fogalmazott, ez botrányos, és óriási pénzektől esünk el emiatt. Véleménye szerint az önkormányzatoknak sokkal komolyabb hozzáállást kellene tanúsítaniuk, hiszen az ebből befolyó adó saját bevétel számukra. A miniszterelnök azt ígérte, az Országos Közigazgatási Akadémia folyamatos továbbképzéseket szervez majd a hivatalnokok számára. Egyúttal pedig arra is emlékeztetett, hogy az anyakönyvi rendszer elektronikus átvezetése, mely sokkal egyszerűbb munka volt, több mint hét évig tartott. (Danas)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..