home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Tegnap még film, holnap már sorozat
Brasnyó Zoltán
2018.03.23.
LXXIII. évf. 11. szám
Tegnap még film, holnap már sorozat

A Setét Torony — Blair Witch Project – Ideglelés

A Setét Torony

Korunk kétségtelenül legnépszerűbb horrorírója, Stephen King vidáman eléldegél a regényadaptációk jogdíjából, a tavalyi év után pedig csak még boldogabb lehet. Az Az mozifilmváltozata óriási siker lett, sőt, az 1922 és a Bilincsben is megkapta a maga tévés adaptációját — mindkettőt a Netflixen lehet megnézni. A streamingszolgáltatók egy másik nagy játékosa, az Amazon pedig éppen a tavalyi Stephen King-mozibuktát, a végtelenül gyengére sikeredett, A Setét Torony című akciófilmet — eredetileg több, vastag kötetből álló fantasyt, King főművét — találta legalkalmasabbnak arra, hogy sorozattá formálja, illetve elérhetővé tegye előfizetői számára.

A Setét Torony-kötetekben sorozatként jóval több a potenciál, az Amazon pedig úgy volt vele, hogy nem hajlandó lemaradni az HBO-val és a Netflixszel szemben. A legtöbb ilyen streamingszolgáltatónak van legalább egy szuperprojektuma, gondoljunk csak az HBO Trónok harca című kultsorozatára. Az Amazon J. R. R. Tolkien alapművét, A Gyűrűk Ura-sorozatot választotta erre a célra, de ez még nem minden: megszerezte a Snow Crash (Neal Stephenson cyberpunkregénye), sőt, a Korongvilág (Terry Pratchett regényfolyama) jogait is.

A Setét Torony tavaly nagy csalódást okozott King rajongóinak. Még a film rendezője, Nikolaj Arcel is elismerte, hogy eredetileg egy sorozat pilotepizódját (azaz első részét) szerette volna megrendezni, mely sokkal közelebb állt volna az alapanyaghoz. Az amerikai horroríró-legenda, Stephen King annak idején egy olyan színes, mély, filozofikus és részletgazdag történetet vetett papírra, amelyet valóban kár volna veszni hagyni Hollywood süllyesztőjében.

 

Blair Witch Project — Ideglelés

1999-ben mutatták be az Ideglelést, melyről az elmúlt csaknem húsz évben már annyit írtak és mondtak kritikusok, filmesztéták, horrorrajongók és dokumentumfilm-szakértők, hogy nehéz helyzetben van az a mai filmes, aki valami újat szeretne kihozni ebből az alapanyagból. Egy olyan áldokumentarista stílusú moziról van szó, amelynek még a reklámkampányát is úgy alakították ki, hogy az egyszeri nézők azt higgyék, amit látnak, az valóban megtörtént.

Egy maroknyi fiatal, kamerával a kezében, egy rájuk leselkedő, erdőben poroszkáló, alaktalan szellemtől/démontól/boszorkánytól menekül, akinek legendája a helyi folklór szerves része. A gonosz sorban tünteti el a kézikamerába szuperközelin szipogó és hisztiző szereplőket, a nézőnek pedig valóban hihető, amit lát. A film bemutatója után persze mosolyogva tűntek fel a mindaddig ismeretlen színészek a világ filmfesztiváljain. A nézők egyszerre nevettek fel, ismerték el az Ideglelés alkotóinak tehetségét, és érezték úgy, hogy átverték őket.

Két — említésre sem méltó — folytatása lett az Ideglelésnek, most azonban sorozat formájában éledhet újjá. A Lionsgate stúdió tévései a minap jelentették be, hogy dolgoznak egy Blair Witch Project-sorozaton. Sajnos azonban egyelőre semmi többet sem tudni. A legnagyobb kérdés az, hogy vajon miről is szól majd ez a széria. Mondjuk, van miből táplálkozni, hiszen megannyi képregény és könyv is megjelent már, mely mind a boszorkány mítoszát meséli el.


Nyitókép: Imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..