home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Te is lehetsz sikeres egyetemista!
Talpai Lóránt
2013.12.11.
LXVIII. évf. 50. szám
Te is lehetsz sikeres egyetemista!

Az elmúlt évek tapasztalatai azt bizonyítják, hogy térségünkben nagy szükség van az egyetemista fiatalok továbbtanulásának támogatására. A Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjpályázata évek óta sikeres. Az idei év folyamán a felsőoktatási ösztöndíjprogram harmadik generációja kezdte meg tanulmányait. Minderről Lengyel Lászlót, az MNT felsőoktatási ügyekkel megbízott tanácsosát kérdeztük.

A Magyar Nemzeti Tanács három ösztöndíjpályázatot hirdetett meg az idei évben a felsőoktatásban tovább tanuló diákok számára. Mely tényezőket érdemes elsősorban kiemelni a felsőoktatási, a demonstrátori ösztöndíj, valamint a Várady kiválósági ösztöndíj kapcsán?

— A háromféle ösztöndíj közül az első a felsőoktatási alapképzésre vonatkozik, melyre minden évben az elsőéves egyetemisták pályázhatnak. Aki elnyeri az ösztöndíjat, és eleget tesz egyetemi kötelezettségeinek, azaz jól tanul, illetve nem ismétel évet, az egyetemi tanulmányai befejezéséig kaphatja az ösztöndíjat. Ez egyébként a legtömegesebb programunk, az idén négyszáz ösztöndíjat ítéltünk oda. Ötszázharminckilenc diák pályázata közül választottuk ki a legjobbakat. Ez a pályázati program egyébként a magyar állam támogatásával, a Bethlen Gábor Alap közreműködésével valósul meg. Az ösztöndíj másik típusa az úgynevezett demonstrátori, mely arra szolgál, hogy a sikeresen tanuló felsőbb éves diákok szakmai és egyéb segítséget nyújtsanak az elsőéves hallgatóknak. Az MNT hivatala a demonstrátorokkal tartja a legszorosabb kapcsolatot. Jelentéseikből értesülünk, illetve tájékozódunk az ösztöndíjasok munkájáról, problémáiról és a megoldandó nehézségekről. Az idei esztendőben a százkilencven jelentkező közül nyolcvanhét demonstrátort tudtunk támogatni. Nagyrészük a korábbi ösztöndíjasok soraiból került ki. Ez a típusú ösztöndíj szintén a magyar állam támogatásával és az MNT által kerül odaítélésre. A harmadik ösztöndíj azonban egy kissé eltér az előző kettőtől. Egyrészt mesteri és doktori képzéseket támogat, másrészt nem állami pénzekből, hanem Várady Tibor akadémikus magánadományából. Mintegy húsz doktori, illetve mesterképzésben részt vevő diák részesül benne. Az MNT ehhez az ösztöndíjhoz csatlakozott a maga eszközeivel. Egy vállalkozói alapot hozott létre, tíz vállalkozó anyagi segítségével. Az így összegyűjtött pénzzel járultunk hozzá a Várady-ösztöndíjhoz. Fontos még kiemelni, hogy részben hitel alapon működik. Ha tehát valaki az egyetemi tanulmányai után elhelyezkedik, azaz jövedelmező munkát kap, akkor — a tanulmányi átlagától függően — a támogatás 20-tól 50 százalékát vissza kell fizetnie.

A kimagasló átlageredményű diákok demonstrátori ösztöndíjra pályázhatnak. Úgy tűnik, hogy a demonstrátorok szerepe kulcsfontosságú, segítségükkel ugyanis a továbbtanulók kiemelkedőbb eredményt érhetnek el az egyetemen.

— Az ösztöndíjprogram elindításakor még nem gondoltuk, hogy a demonstrátori szerepkör ennyire sikeres és előremutató tevékenység lesz. Nemcsak arról van szó, hogy a jól teljesítő felsőévesek odafigyelnek az elsőévesekre, hanem ezek az idősebb diákok egyben példaképek is. Fontos a fiatalabbaknak azt látniuk, hogy valaki ugyanazon a szakon ugyanazzal a követelményrendszerrel szembesül, vagy ugyanazt az anyagot tanulja. Mindez egyfajta üzenet az elsőévesek számára, mely azt sugallja, hogy te is lehetsz jó tanuló, illetve sikeres egyetemista. A demonstrátorok továbbá azáltal is sokat segítenek az MNT-nek, hogy folyamatos kapcsolatot tartanak fenn a többi diákkal, így a Tanácsnak nem kell közvetlenül, folyamatosan felügyelnie minden tanulót. A demonstrátorok tehát kiváló közvetítők az egyetemisták és a Magyar Nemzeti Tanács között.

Milyen lehetőségeik vannak azoknak a fiataloknak, akik hátrányos helyzetben élnek, ennek ellenére tovább szeretnének tanulni? A Tőkés László Alapítvány nemrég például a nehéz szociális körülmények között élő vajdasági magyar diákokat részesítette támogatásban.

— Őszintén szólva nem sokat tudok az említett alapítvány támogatásáról. Azt azonban mindenképpen jónak tartom, hogy az ösztöndíjprogramhoz külföldi alapítványok is csatlakoznak. Az MNT programja természetesen nem zár ki semmilyen más segítséget, vagyis az a diák is részesülhet az ösztöndíjban, aki esetleg máshonnak is kap támogatást.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..