home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Tavaszváró
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2018.03.15.
LXXIII. évf. 10. szám
Tavaszváró

Zöld oázis a ház körül

Lassan elgondolkodhatunk azon, hogyan ékesítsük fel a kertünket, amikor végre beköszönt a tavasz.

Akinek van kertje, az tudja, milyen aprólékos és időt, energiát igénylő feladat annak rendben tartása. A fűnyíráson, virágültetésen túl gereblyézni kell, és az sem elhanyagolandó tényező, hogyan fest a birtokunk.

Az elmúlt évre a naturális irányvonal volt jellemző, mely az idén is folytatódik — a funkcionalitással karöltve. Ez annyit tesz, hogy ha van medence a kertünkben, akkor azt tegyük minél természetesebbé, sok-sok zöld növénnyel vegyük körbe.

A rohanó világot ellensúlyozva már nem elegendő, hogy a kertünk gyönyörű legyen — varázsoljunk belőle olyan helyet, hogy teljes kikapcsolódást tudjon nyújtani egy fárasztó nap után. Kint is a lakásunk belső kényelmét kell megalkotnunk, azt a bizonyos pluszt pedig a szabadtér által kínált egyedi lehetőségek adják.

 

Kültéri nappalik

Ez a fogalom nem túl régen került be a köztudatunkba, divatja azonban évről évre jelentősen erősödik. A trend és az igények afelé mutatnak, hogy a kertünkben is egyre inkább fontosak az igényes bútordarabok, a színek, valamint a hangulatfokozó elemek összehangolása.

 

Étkezés a szabadban

A nappali elnevezés nagyon találó. Kialakításával két kertrész születik: az egyik a házhoz közel eső teraszon, hogy ne kelljen sokat futkosnunk, ha hiányzik valami — ez ebédlőként is funkcionál —, a másik pedig a már említett, a kert belsejében található tér, ahol feltöltődhetünk.

A kertibútor-gyártók is követik ezeket az igényeket, és természetesen a berendezések forma-, illetve színvilágára is nagy hangsúlyt helyeznek. Megjelentek az üde hatású bútorok, melyek vidám hangulatukkal és karakteres megjelenésükkel izgalmassá teszik a teret.

 

A lakásunkban természetesnek vesszük, ha többféle bútor, dekorációs elem vesz körül bennünket. Ezt azonban a kertben sem kell nélkülöznünk, hiszen a szabad ég alatti időtöltés csak akkor lesz igazán örömteli és élvezhető, ha a kinti környezetünket is otthonosan alakítjuk ki. Ennek alapfeltétele az érzékekre ható tényezők (mint amilyenek a színek, formák, illatok, minták) finom összehangolása.

 

Különleges dekorációs elemek

Nagyon fontossá vált az egysíkú mindennapjaink során, hogy otthonunk egyedi, stílusos legyen — a kertünket is beleértve. A sajátos minták, az izgalmas vízjátékok, az egyedi kerti szobrok mind-mind a saját stílusunkat tükrözik. És nagy örömmel tapasztalom, hogy a tömegtermékek helyét egyre inkább veszik át az egyedi, minőségi, manufakturális berendezések, dekorelemek. 

 

Kerti szerszámok

Ha rengeteg munkát fektettünk kertünk megtervezésébe és kialakításába, akkor annak is fontos feladatnak kell lennie, hogy az eszközöket ízlésesen tároljuk. Ha van a házunknak egy erre a célra használható része — például pince, fészer —, akkor nincs szükségünk másra, ha viszont ennek híján vagyunk, akkor nagy hasznát vehetjük egy faházikónak is a kertünk végében.
 

 

Két stílus

* Mondjunk nemet a fűnyírásra

Megfigyelhettük, hogy az utóbbi években megnőtt az igény a könnyen rendben tartható szabadterekre, azaz a kerteket egyre inkább jellemzik cserjék és díszfüvek, valamint szilárd burkolatok. Ezeknek hatalmas előnyük, hogy nem kell minden héten a fűnyírással bajlódnunk, és sokkal több időnk lesz a kerti pihenésre.

* Ablak a természetre

Ha olyan kertünk van, amelyben jól megférnek a különféle rovarok, madarak és élőlények, akkor megannyi izgalmas látnivalóval, érdekes élménnyel és sokkal egészségesebb, természetközelibb környezettel gazdagodhatunk. Ebből az ökokertből természetesen sem a méhek, sem a lepkék, sem a hasznos cserjék, sem pedig a saját termesztésű zöldségek, gyümölcsök nem hiányozhatnak.

E két stílust ötvözhetjük is, ha van hozzá kedvünk, lehetőségünk, hiszen talán ez a legbarátságosabb út egy fenntartható életforma felé.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..