home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Tavares nem tovaris!
Talpai Lóránt
2013.05.15.
LXVIII. évf. 20. szám

Újabb elfogult jelentéstervezet Magyarországról — Philip Morris vs. Nemzeti Dohányboltok Szövetsége — Románia 22 millióról 30 millióra növelné a románok számát — Jobbközép győzelem a bolgár választásokon — Merénylet Törökországban

Újabb elfogult jelentéstervezet Magyarországról

Az Európai Unió illetékesei újra a magyar kormány tevékenységét és az ország jogállamiságát vizsgálták, illetve vizsgáztatták. A magyarországi jogállamisággal foglakozó jelentéstervezetet Rui Tavares portugál zöldpárti politikus terjesztette elő az Európai Parlamentben. A portugál politikus „zöldpártiság”-ából, avagy szélsőbaloldaliságából adódóan cseppet sem meglepő, hogy a jelentéstervezet igencsak szubjektívra sikeredett. A jelentéstevő kemény kritikát fogalmaz meg a jelenlegi jobboldali magyar kormánnyal szemben. Giró-Szász András magyar kormányszóvivő úgy látja, hogy Tavares lényegében a 2010 előtti állapotok visszaállítását kéri a magyar kormánytól. Pontosabban azt a politikai rendszert szeretné újraépíttetni, amelynek az átalakítására kapott kétharmados többséget a jelenlegi kabinet. „Ez pedig semmi mást nem jelent, mint a magyar választók akaratának a felülírását” — hangsúlyozta a magyar kormányszóvivő.

Philip Morris vs. Nemzeti Dohányboltok Szövetsége

Nagy port kavart Magyarországon a kormány által meghirdetett trafikpályázat. Mint ismeretes, a „trafiktörvény” értelmében a jövőben csak külön erre a célra nyitott, korlátozott számú üzletben lehet majd cigarettát árusítani. Főként az ellenzék soraiból azonban sokak nehezményezik, hogy legtöbb esetben a jelenlegi kormányhoz közel álló személyek nyertek a pályázaton. Magyarán: klientúraépítéssel vádolják a pályázat kiíróját. A Nemzeti Dohányboltok Szövetségének a terve néhány multicég nemtetszését is előidézte. Lázár János, a miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint a Philip Morris dohányipari multivállalat állhat a dohánybolti koncessziók kiosztása körüli botrány hátterében. „Világosan megüzenték nekünk, hogy mindent el fognak követni az új rendszer július 1-jei bevezetésének megakadályozásáért. Egy ekkora üzletnél nem számít néhány száz millió forint egy kommunikációs kampányra” — jelentette ki Lázár János.

Románia 22 millióról 30 millióra növelné a románok számát

Románia szeretné a jövőben a román állampolgárságot olyan népcsoportokra is kiterjeszteni, amelyek feltehetően román eredetűek. A bukaresti képviselőház nagy szavazattöbbséggel fogadta el a külhoni románság támogatásáról szóló ama törvényt, amely állampolgárságot adna minden román eredetű, a román kultúrkörhöz tartozó külföldi személy részére. Így a jövőben románná válhatnak az arománok, vlachok, moldo-vlahok, oláhok és a cincárok. Eugen Tomac, a külhoni románok parlamenti bizottságának elnöke üdvözölte a jogszabály elfogadását, és azt mondta, hogy ezentúl a románság nem 22, hanem 30 milliós nemzet.

Jobbközép győzelem a bolgár választásokon

Bulgáriában a botrányoktól sem mentes szavazások után a voksolás végén kiadott exit poll eredmények alapján a Polgárok az Európai Bulgáriáért párt nyerte meg a választásokat. A jobboldalnak tehát a szavazólap-botrány ellenére is sikerült választást nyernie. Mint ismeretes, közvetlenül a szavazás előtt a bolgár állambiztonsági szervek 350 ezer hamis szavazólapot foglaltak le egy Szófiához közeli nyomdában. A nyertes jobbközép párt mellett a Bolgár Szocialista Párt, a Jogok és Szabadság Mozgalom, valamint a szélsőjobboldali Ataka jutott be a bolgár nemzetgyűlésbe.

Merénylet Törökországban

Újabb terrortámadás történt a világban: ezúttal Törökországban robbant pokolgép. A szíriai határon fekvő Reyhanliban autóba rejtettek robbanószerkezetet. A detonáció következtében 43 ember vesztette életét, a sebesültek száma pedig több százra tehető. A török kormány provokációnak tekinti a terrortámadást, és Szíria-barát csoportokat vádol vele. A terroristák ugyanis szeretnék kisiklatni az Ankara és a kurd lázadók között több hónapja zajló békefolyamatot.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..