home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Társak a munkában és az életben
Salvai Ramona
2018.08.21.
LXXIII. évf. 33. szám
Társak a munkában és az életben

Ikonikus művészpárok kollaborációi

Azt mondják, hogy a munkát és a magánéletet jobb elválasztani. Van itt azonban egy olyan tényező, amelyet figyelembe véve érdemes újragondolni a tételt: vajon mi a helyzet akkor, ha művészekről van szó? Ebben az esetben is el kellene választani a „munkát” az otthontól? El lehet egyáltalán? Számos esetben bizonyosodhattunk meg arról, hogy egy-egy művészpár együttműködéséből valami igazán különleges „szerelemgyerek” születik. Némelyek támogatják, mások inspirálják egymást, ám az sem ritka, hogy kreatív energiáikat egyesítve alkotnak igazán egyedülállót.

 

Íme tíz olyan páratlan páros története, amely a művészet iránti szenvedélyét az egymás iránt érzett szerelmével ötvözte.

1. Marina Abramović és Ulay

Noha a felsorolásunk nem toplista, kétségtelen, hogy Abramović és Ulay története az egyik legkülönlegesebb. Azon a napon találkoztak, amikor a művésznő Amszterdamba költözött 1976-ban. Szerelmük és tizenkét évig tartó együttműködésük innen datálható. Kapcsolatuk nem csupán inspirálta a munkájukat, sokkal inkább annak alapja volt. Legjelentősebb alkotásaik a női és férfitestre fókuszáltak. Közös performance-aikkal az együttlétet, a testek közötti interakciót kutatták. Találkozásukhoz és egész kapcsolatukhoz hasonlóan szakításuk sem volt hétköznapi. Egy három hónapos séta után búcsúztak el, melyet a kínai nagy fal két pontjáról egymás felé indulva tettek meg. Huszonkét évvel később találkoztak újra a MoMA The Artist is Present című kiállításán, melyen Abramović performance-ába Ulay is csatlakozott.


 

2. Simone de Beauvoir és Jean-Paul Sartre

Két író, filozófus és politikai aktivista. Hasonló érdeklődési kör és rokon nézetek, viszont mindketten önálló tevékenységük által váltak híressé: de Beauvoir a feminista eszmék úttörője, Sartre pedig az egzisztencializmus atyja. Először a párizsi École Normale Supérieure-ön találkoztak a ’20-as évek végén. Nem szokványos módon éltek együtt ötven évig: nyitott kapcsolatukról számos pletyka terjengett, több igaznak is bizonyult. Ilyen például az, hogy több közös női szeretőjük is volt. Soha nem házasodtak össze, és gyerekeik sem voltak, viszont a végsőkig együtt maradtak, haláluk után pedig egymás mellé temették el őket a párizsi Montparnasse temetőben.

3. Frida Kahlo és Diego Rivera

Viharos és szenvedélyes kapcsolatuk a képzőművészet kedvelőinek egyik abszolút kedvence. Se veled, se nélküled viszonyuk a ’20-as évek végén kezdődött el, amikor Frida még tanulóként fordult tanácsért a nála húsz évvel idősebb művészhez. A kommunista elvek iránt mutatott szimpátiájuk és egymás munkájának kölcsönös csodálata hamarosan szerelemmé alakult, és 1929-ben össze is házasodtak. Közös életük híresen balhés és féltékenységtől mérges volt. Utóbbi egyikük részéről sem volt alaptalan. Első házasságuk végéhez Diegónak a Frida húgával folytatott viszonya vezetett. Második házasságuk ugyan hasonló szellemben, de Frida 1954-ben bekövetkezett haláláig kitartott. Legendás szerelmük világjáró, közös retrospektív kiállítást, könyveket, sőt, egy (kivételesen jól sikerült) filmet is inspirált.


 

4. Inez van Lamsweerde és Vinoodh Matadin

A páros 1983-ban ismerkedett össze az amszterdami Vogue Academyn, ahol divattervezést tanult. A közös munka csak tíz évvel később kezdődött meg egy sorozatnyi innovatív és digitálisan manipulált képpel. Habár vegyes véleményekkel fogadták őket, munkájukkal sikerült betörniük művészeti körökbe, az 1994-ben a The Face-nek készített editorialjukkal pedig a divatvilágban is nyomot hagytak. Számos híres divatkampányt és címlapot készítettek el azóta. Az első sikeres kollaborációk óta jelenleg is együtt élnek és alkotnak.

5. Lee Krasner és Jackson Pollock

A két absztrakt expresszionista festő útja egy 1941. évi New York-i kiállításon találkozott. Négy évvel később már férj és feleségként költöztek közös East Hampton-i otthonukba. Pollock a házasságuk idején produkálta munkásságának legjelentősebb alkotásait. Egymás inspirációi és támaszai voltak — részben ennek köszönhetően lettek a XX. századi művészet legkiemelkedőbb alakjai. Hétköznapjaik viszont egyáltalán nem teltek ennyire idillien és drámától mentesen. Pollock alkoholproblémákkal küzdött, és hűtlensége sem segített a kapcsolatukon. Korai halálát is éppen ezek a gyengeségek okozták: negyvennégy évesen vesztette életét egy autóbalesetben, amikor ittasan, a szeretőjével az oldalán vezetett. Krasner az erős önkritikája miatt sok művét megsemmisítette, a férje halálát követő gyász és bánat pedig a későbbi munkái egyik fő inspirációja lett.

6. Virginia és Leonard Woolf

A XX. századi angol művészvilág számos izgalmas, példátlan szerelmi történetet hagyott ránk. Ilyen szokatlan sztori Virginia és Leonard Woolf viszonya is. Leonard első találkozásuk pillanatában szerelmes lett, viszont csak tíz évvel később kezdtek el ténylegesen ismerkedni. Virginia kétszer mondott nemet, mielőtt végre eljegyezte volna magát a kitartó Leonarddal. Az egymás iránt vallott mély és őszinte szerelmük ellenére házasságuk a szextől, szenvedélytől és mindenféle erotikától mentes voltáról vált híressé. Munkájukban kitartóan támogatták egymást, Leonard pedig felesége labilis lelki- és idegállapota kezelésében is kitartott mellette. Virginia Woolf 1941-ben írt búcsúlevelében így vallott kapcsolatukról: „Nem hiszem, hogy két ember boldogabb lehetne, mint amilyenek mi voltunk.”

7. Sylvia Plath és Ted Hughes

Akár egy tündérmese főszereplői, Sylvia Plath és Ted Hughes egy cambridge-i partin találkoztak, azonnal egymásba szerettek, majd négy hónappal később össze is házasodtak. Az általánosan ismert elméletet bizonyítandó, mely szerint a legjobb alkotásokat az összetört szív inspirálja, Plath az elválásuk után írta a legsikeresebb alkotásait. Egész életében depressziótól szenvedett, majd 1963-ban öngyilkos lett. A tragédia után több évtizeddel Hughes Birthday Letters címen egy sorozatnyi verset publikált — ezek részben a volt felesége halálára, részben pedig a házasságukra reflektálnak.

8. Joan Baez és Bob Dylan

A két énekes, szövegíró még karrierjük kibontakozása idején ismerkedett össze. Dylan eredetileg Baez húga iránt érdeklődött, végül mégis Joanbe szeretett bele. Kapcsolatuk a média botrányra éhes szeme láttára alakult. Többször léptek fel együtt, duetteket írtak, és közös filmes projektumaik is voltak. Amíg a szerelmének tett célzások Dylan dalaiban nem teljesen világosak, addig Baez legalább három olyan számot írt, amely határozottan a kapcsolatukra utal. Az 1967-ben megjelent Don’t Look Back című dokumentumfilm róluk és a szakításukról szól.


 

9. Gilbert Proesch és George Passmore

A művészpáros a valamikori Saint Martin’s School of Art szobrász szakán találkozott. Negyvenéves együttműködésük során elegáns és kifinomult öltözködési, alkotási stílusukról váltak ismertté. Jelenleg is Londonban élnek, mely város fontos ihletforrása munkájuknak. 2008-ban házasodtak össze.

10. June Carter és Johnny Cash

A páros útjai először egy 1956. évi koncert backstage-ében keresztezték egymást. Kapcsolatuk akkor vált szorosabbá, amikor a ’60-as évek elején June csatlakozott Johnny turnéjához. Duót alkotva léptek fel, majd hamarosan — akkori házasságukat felbontva — már szerelmespárként álltak színpadra. Végül Johnny egy fellépés alkalmával, szó szerint ország-világ előtt kérte meg June kezét. Onnantól halálukig együtt maradtak, most is egymás mellett pihennek.


(Forrás: AnOther Magazine)

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..