home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Tanulj és szórakozz a nyáron is! (1.)
Szerda Zsófi
2018.06.20.
LXXIII. évf. 24. szám
Tanulj és szórakozz a nyáron is! (1.)

Nyári táborok Vajdaságban

Az iskola nélkül szomorkodó ifjúságnak az idén is rengeteg lehetősége lesz szórakozni, tanulni, táborozni. Összegyűjtöttünk néhányat, csemegézzetek, válogassatok közülük, és persze jelentkezzetek arra, amelyik a legközelebb áll hozzátok. Lesz itt néptánc és népzene, szabadegyetem, színház- és játéktábor is.

 

XVI. Vajdasági Szabadegyetem

A Vajdasági Ifjúsági Fórum (VIFÓ) pályázatot hirdet a 17 és 35 év közötti:
* Kárpát-medencében tanuló magyar egyetemi és főiskolai hallgatók,
* felsőfokú végzettséggel vagy minimum érettségivel bíró,
* és vállalkozó, illetve vállalkozni vágyó fiatalok részére.
Az előző évek jó tapasztalatait felhasználva, továbbá látva a modern fiatal társadalom egyre nagyobb elszakadását egymástól, az idei évben a közösségi média és az emberi kapcsolatok egymásra való hatását fogjuk tanulmányozni, munkacsoportokban boncolgatni. Te is instázol? Sokat lógsz a Facebookon? Esetleg észrevetted, hogy nehezebben találod a közös hangot a fiatalabb vagy az idősebb társaiddal? Ha érdekel, hogy miért van ez így, hogyan tudsz eredményesebben kommunikálni, és van kedved hasonló érdeklődésű emberekkel eltölteni egy hetet egy élő közösségben, akkor július 3-a és 8-a között a Vajdasági Szabadegyetemen a helyed! Éljünk közösségben! Is.

Főbb előadók:

* Nyíri Zoltán, a Személyiségkalauz Kft. ügyvezetője, okleveles közgazdász, üzleti író, előadó, kommunikációs tréner,

* dr. Guld Ádám médiakutató, kommunikációs szakember, a Pécsi Tudományegyetem Társadalom- és Médiatudományi Intézet Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének adjunktusa,

* dr. Hevesi Krisztina, az ELTE PPK Személyiség- és Egészségpszichológiai Tanszékének, valamint az ELTE PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetének egyetemi adjunktusa, újságíró, pszichológus, pszichológiatanár, sportszakpszichológus (SE TF), egészségfejlesztő és szexuálpszichológiai szakpszichológus (ELTE PPK),

* Molnár Balázs, aki a Pécsi Tudományegyetem ötéves osztatlan képzésében szerzett diplomát politológiából, 2013 nyara óta a budapesti Antall József Tudásközpont pécsi regionális irodájának vezetője.

Bővebb információt a 024/554-413-as számon, a vajdasagi.szabadegyetem@gmail.com e-mail-címen, illetve a Vajdasági Ifjúsági Fórum Facebook-oldalán, üzenetben tudtok kérni és kapni.
 

A Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Tábora

Színjátszást, mozgásművészetet kedvelő, közös alkotásra és kísérletezésre nyitott fiatalokat várnak az idén nyáron is Zentára, a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Táborába, a MAdT-ba, mely július 8-ától 15-éig tart. A tábor elsősorban azoknak a fiataloknak kínál (15 éves kortól) tartalmas feltöltődést, akik a Vajdaság más-más pontjain működő színjátszó társulatok tagjai, vagy — ha még nem azok — szívesen bekapcsolódnának egy-egy csoport munkájába. Képzettség, előtudás nem szükséges, csak jókedv és a szerepbe lépés varázsára való nyitottság. Ha szívesen kipróbálod magad más bőrébe bújva, ha szeretsz játszani, ha vonz a színpadra lépés lehetősége, itt a helyed! A tábor amatőr rendezőknek is szól. Gyakorlottaknak éppúgy, mint kezdőknek — felső korhatár nélkül!
Ebben az évben négy szakcsoportot hirdetnek:
* színjátszó csoport — oktatók: Patonay Anita színész, drámatanár (HU), Perényi Balázs drámapedagógus, kritikus, szakíró (HU), Sardar Tagirovsky  rendező, színész, fordító (HU),
* mozgásszínházi csoport — oktató: Kiss Anikó táncművész, koreográfus, rendező,
* rendezői csoport — oktató: Komáromi Sándor rendező, drámatanár (HU),
* a rendezői csoport színészei térítésmentesen vehetnek részt a táborban. Gyakorlott színjátszókat várunk, akik szívesen állnak a rendezők rendelkezésére, akik vállalják, hogy az egy hét alatt úgy játszanak, ahogy a rendezőtanoncok kérik. A létszám előre meghatározott. Alsó korhatár: 18 év.

További oktatók:

* Beszédtanár: Hernádi Kriszta logopédus (HU)
* Dramaturgia: Oláh Tamás teatrológus

A tábor alatt a részvevők a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumban teljes ellátást (napi három étkezést és szállást) kapnak. A költségekhez való hozzájárulás díja 6000 dinár, melyet előre szükséges befizetni — ez két részletben is teljesíthető. Az első részlet befizetési határideje július 2-a, a másodiké július 7-e (vagy készpénzben a tábor helyszínén).

Jelentkezési határidő: 2018. június 18.

Bővebb információ telefonon vagy e-mailen is kérhető Raffai Telecski Ágnesnél (069/551-8-222, raffai.agnes.gigi@gmail.com) vagy Varga Tamásnál (062/566-213, tamas@vmmi.org).

A tábor a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénye. Szervezők: Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet.
 

Batyu Tábor

Huszonnegyedik éve tartják meg Vajdaságban a Batyu Tábort, tizenhatodik éve a topolyai Kodály Zoltán MMK szervezi. Az idén július 22-e és 28-a között kerül rá sor a zentagunarasi Október 18. Általános Iskolában. A táborban évről évre mindenekelőtt a néptáncoktatásra fókuszálnak, emellett népzenei képzésben is részesülnek az érdeklődő gyermekek és fiatalok, valamint immár hagyományosan többféle kézműves-foglalkozás is szerepel a programban.

Táncoktatás:
* nyárádmagyarósi és nyárádselyei táncok (haladóknak) — oktatók: Szűcs János és párja
* ördöngösfüzesi táncok (felsősöknek) — oktatók: Gazsó Tibor (Somi) és Varga Viola
* rábaközi táncok (alsósok) — oktatók: Utasi Péter és Kádár Kata
* tamburazene — oktatók: Csurai Attila (haladók) és Csonka Balázs (kezdők)
* gyöngyfűzés — oktató: Dimény Ibolya
* fafaragás — oktató: Virág Dávid
* bútorfestés — oktató: Rind Melitta
* nemezelés — oktató: Lukács Fodor Valéria
Minden este táncház várja a táborozókat, Patyerek Csaba és Kovács Hanna vezetésével, muzsikál a Fokos és a Csalóka zenekar.
A részvételi díj 50 euró/fő, viszont 10 személy feletti csoport jelentkezése esetén 45 euró/fő. Jelentkezni Savelin Lászlónál (063/11-275-11), Kisimre Szerda Annánál (064/2464-679) vagy Kisimre Árpádnál (063/8438-635). A részvételi díj magában foglalja a napi háromszori étkezést (igény szerint vegetáriánus menü is kérhető), az alvást az iskolaudvarban (sátrakban), tisztálkodási lehetőséget az iskola tornatermének tusolójában, állandó orvosi ügyeletet, valamint a foglalkozások díját. A tábor július 22-én a Fokos zenekar lemezbemutató koncertjével kezdődik, és 28-án ér véget a gálaműsorral.

 

Nyári táborok Bácskossuthfalván

Bácskossuthfalván július 7-e és 14-e között a következő táborokat tartják meg:

* ügyességi és készségfejlesztő játéktábor (1—8. osztályos gyerekeknek),

* MIT-tábor (3—8. osztályosoknak),

* kamasztábor (a 7. osztálytól 19 éves korig).

A játéktábor személyiség- és kompetenciafejlesztő, illetve élménypedagógia-alapú foglalkozásokkal várja a gyerekeket, a MIT- és a kamasztábort viszont inkább tematikus programok jellemzik, mint például foci, hiphop, íjászat, makettezés, önismeret és még sok minden más. Az oktatáson kívül számos fakultatív program és esti nagyjátékok, vetélkedők várnak a részvevőkre. Ha kíváncsi vagy, miért tér vissza a korábbi táborozók több mint 80%-a, akkor gyere el, és élj meg te is egy egész évre elegendő élményt egy hét alatt. Ha már elmúltál tizenkilenc, viszont kíváncsi vagy a táborainkra, vagy pedig már jártál nálunk, és visszajönnél, akkor jelentkezz önkéntesnek. További felvilágosítás a www.taborok.net honlapon, illetve a Nyári Táborok nevű Facebook-oldalon.

(Folytatjuk)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..