home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Tanfolyam a segítségnyújtás jegyében
Bíró Tímea
2018.10.18.
LXXIII. évf. 41. szám
Tanfolyam a segítségnyújtás jegyében

Egyre kevesebb házi betegápoló van Vajdaságban, ezért a családtagok kénytelenek maguk elvégezni a beteg körüli teendőket.

Mivel felelősségteljes munkáról és emberéletekről van szó, nem mindegy, hogy milyen ellátásban részesülnek a gyengélkedők.

A Vöröskereszt zentai szervezetének munkája egyedülálló, hiszen két éve betegápolási tanfolyamot szervez az érdeklődőknek, akik közül már sokan ápoltak otthon családtagot, viszont olyan is van, aki itthon vagy külföldön szeretne ezzel foglalkozni. A betegápolás alapjait a Vöröskereszt egyik aktív tagja, Zabos Perpauer Vera adja elő.

— 2016 óta huszonkét előadást szerveztünk, és erre azóta is nagy igény mutatkozik. Ki kellett dolgozni egy részletes munkatervet, mert a betegápolás egy rendkívül felelősségteljes munka. Az előadások négy délutánon át tartanak, és a betegek körüli teendők sokasága miatt sokszor nem is tudjuk 20 óráig befejezni a 16 órakor kezdődött foglalkozásokat. Fontos, hogy mindenki elvégezze a gyakorlatokat, hiszen így tanulja meg szakszerűen a feladatot.

A legkisebb csoport eddig tíz, a legnagyobb pedig huszonhat személyt számlált. A tanfolyam 30 százaléka tanításból, 70 pedig a gyakorlatok elvégzéséből áll.

— Elsősorban azt tanulják meg a tanfolyamon, hogyan kell viselkedni egy beteggel és a családjával, hogyan öltözködünk, ha egy személy ápolásával foglalkozunk. Mindenekelőtt fel kell mérni a helyzetet, hogy a betegnek lelki támaszra vagy fizikai segítségre van-e szüksége, és egyáltalán milyen állapotban van az illető. Az elméleti tudás átadása után megtanítjuk az érdeklődőknek, hogyan kell a beteget átfordítani az egyik oldaláról a másikra, hogyan kötözzük be a sebeit, hogyan emeljük ki az ágyból, hogyan kell megfürdetni, öltöztetni, etetni, tisztába tenni. A résztvevőknek fontos megtanulniuk, hogyan tudják levenni, kiüríteni és felhelyezni a katéter zacskóját, viszont a katéter felhelyezését egészségügyi dolgozó végzi. Elsajátítják emellett az epilepsziás fogást, a módszert, hogyan kell bevezetni a tápvizet az állandó tűbe.

A képzésre olyan személyek is jelentkeznek, akik egykor elakadtak a betegápolás bizonyos fázisaiban, és szeretnék ezt a gondot a jövőben kiküszöbölni.

— Sokan el akarják sajátítani a betegápolást, a jelentkezők összetétele pedig nagyon színes, hiszen a nyolc elemi osztályt végzettek mellett egyetemi diplomás személyek is részt vesznek a tanfolyamon. Az emberek egy része előrelátó, és tudja, hogy az élete során szüksége lesz az itt tanultakra. Úgy tudom, hogy egyelőre csak Zentán van lehetőség a betegápolás alapjainak elsajátítására, ezért Belgrádból, Nagybecskerekről, Horgosról, Csókáról és más településekről is érkeznek hozzánk érdeklődők.

A betegápolás nem könnyű feladat, ezért hatványozottan fontos, hogy szakszerűen járjunk el, és amennyire csak lehet, könnyítsünk a szenvedő helyzetén. Aki részt szeretne venni a Vöröskereszt zentai szervezetének tanfolyamán, az a 024/811-475-ös telefonszámon tud jelentkezni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..