home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Tanévkezdés a bánsági szórványban
Összeállította: Martinek Imre
2013.09.11.
LXVIII. évf. 37. szám
Tanévkezdés a bánsági szórványban

A szórványok szórványának is nevezett régiókban már évtizedek óta szenzációszámba megy az is, ha egy vagy két kisdiákot magyar őseik nyelvén íratnak be az iskolába betűvetést tanulni.

Ezt állapítottuk meg tavaly is tanévnyitáskor, és sajnos most sem mondhatunk mást. Alig valamennyivel, mégis kevesebb magyar elsős ült be az idén a dél-bánsági iskolák padjaiba, mint a 2012/13-as tanév kezdetén. Az kisebbségi média által nyilvánosságra hozott összesített adatok szerint (1861, illetve 1863 fő — a szerző megjegyzése) viszont mintegy húsz létszámmal, azaz 1-2%-kal több magyar kisdiákot regisztráltak a tartomány huszonöt településének hetven általános iskolájában, mint egy esztendővel korábban. Összeállításunk három közép- és hét dél-bánsági település krónikásának helyzetjelentése alapján készült el.

TÖRÖKBECSE
A törökbecsei Miloje Čiplić Általános Iskola magyar tagozatára az idén 13 elsős iratkozott be. Tanítónőjük Polák Fehér Ágota.

ERZSÉBETLAK
A Nagybecskerek községhez tartozó szerb—szlovák—magyar—bolgár falucska Testvériség—egység Általános Iskolájában a magyar tannyelvű oktatásban részesülő gyermekek száma az idén ismét elérte a két kombinált tagozatra feljogosító kvótát. Az 5 újdonsült elsőssel és a 4 harmadikossal Pozsár-Halász Éva tanítónő foglalkozik, a 4 másodikossal, valamint a 3 negyedikessel pedig Nagy Zsolt osztálytanító.

NEZSÉNY
A Torontálszécsány (Sečanj) községhez tartozó település Braća Stefanović Általános Iskolájában továbbra sem ért meg a helyzet az önálló magyar tagozat megnyitására, holott a Temes menti szórványban az anyanyelvi felzárkózás szempontjából még mindig e falucska számít a legerősebbnek. Az összevont tagozaton mindössze egy harmadikos és két negyedikes gyermek kíván élni az anyanyelvápolás lehetőségével.

ÜRMÉNYHÁZA
A zichyfalvi (Plandište) Dositej Obradović Általános Iskola kihelyezett tagozatán négy magyar elsős kisdiák van. Tanító bácsijuk Cseh János.

VERSEC
A Vuk Karadžić Általános Iskolában a Pancsováról utazó Györfi Mónika tart heti rendszerességgel anyanyelvápoló órát.

UDVARSZÁLLÁS
A Fehértemplom községben bejegyzett karasjeszenői (Jasenovo) Đorđe Maletić Általános Iskola kihelyezett tagozatára az idén is jutott egy anyanyelvén tanuló elsős. Tanító nénije Virág Gizella.

SZÉKELYKEVE
Kevevára község, illetve a régió továbbra is színmagyar Žarko Zrenjanin Általános Iskolájában 16 kisdiák rajtolt. Tanítónőjük Bíró Mlekov Éva.

SÁNDOREGYHÁZA
Az ugyancsak Pancsova községhez tartozó bolgár—szerb—magyar etnikumú szigettelepülés Moša Pijade Általános Iskolájában 11 elsős kezdte meg a tanévet államnyelven, Almási Irénke tanítónő osztályában. Arról, hogy közülük hányan élnek majd az anyanyelvápolás lehetőségével, lapzártakor még nem értesültünk.

HERTELENDYFALVA
Pancsova külvárosának a Testvériség-egység nevű általános iskolájában két új elsőssel gazdagodott az immár második éve működő magyar tannyelvű kombinált tagozat. A három generációhoz tartozó alsósokkal Kató Valéria tanítónő foglalkozik.

TORONTÁLVÁSÁRHELY
Az új tanév a torontálvásárhelyi Moša Pijade Elemi Iskolában huszonhét magyar elsőssel kezdődött el. A debellácsi tanintézet legifjabb diákjait Antal Ferenc tanító bácsi vette szárnyai alá.

Az iskolákban MNT-s beiskolázási tanszercsomagokat osztottak ki, a szülőknek és az őket bátorító szűkebb közösségnek pedig őszinte köszönetnyilvánítás járt, amiért bátran vállalták gyermekük magyar nyelven való iskoláztatásának kihívását.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..