home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Táncünnep a Tisza mentén
Csermák Zoltán
2018.07.02.
LXXIII. évf. 26. szám
Táncünnep a Tisza mentén

A Kárpátaljai népzene, néptánc és kézműves tábort immár huszonharmadik alkalommal rendezik Tiszapéterfalván.

A Hagyományok Háza Hálózat Kárpátalja rendezvénye a XI. Kárpátaljai Népzene és Néptánc Találkozóval, valamint a II. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójával kiegészülve várja az érdeklődőket.

A XXIII. Kárpátaljai népzene, néptánc és kézműves tábort július 6-14. között rendezik Tiszapéterfalván. A Tisza menti település a kezdetektől ad otthont a kezdeményezésnek, az első összejövetelen a Muharay Elemér Népi Együttes húzta még a talpalávalót. A több mint két évtized megváltoztatta a tábor arculatát, míg az úttörő korszakban a résztvevők a sportpálya sátraiban laktak, addig a jeles programsorozat központja mára a Református Líceum épülete. A nagyszabású esemény ilyenkor a kultúrházat és a zeneiskolát is birtokba veszi.

„A tábor alapküldetése a népzene kezdő és haladó szinten való oktatása — értékeli a rendezvényt Pál Katalin, a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltségének vezetője. —  Az egyhetes együttlét program-palettája igen színes, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség nyári akadémiáinak is helyszíne, a résztvevőket gyermekjáték oktatás, népmese-, hangszeres zene-, kórus kurzus, szakmai találkozók várják.”

A XI. Kárpátaljai Népzene és Néptánc Találkozó a Hagyományok Háza mentorprogramjában résztvevő együttesek seregszemléje, a II. Táncházzenészek Találkozójára pedig immár az egész Kárpát-medencéből érkeznek művészek. Július 8-án a jelenlévők szakmai napon értékelik az elmúlt év eredményeit.

A zenészek oktatói a Magyar Örökség-díjas Pál István Szalonna és Bandája tagjai, a néptánc rejtelmeibe pedig a Magyar Állami Népi Együttes táncosai avatják be a jelenlévőket. A foglalkozások délelőtt és délután is tartanak, a köztes időszakokban helyi kézművesek tartanak bemutatókat. A kulináris élmények iránt rajongók - szakavatott helyi szakácsok segítségével - a tiszai gasztronómia rejtelmeibe is betekinthetnek.

A tábor méretei figyelemreméltóak, a hétre 250-300 vendéget várnak. A falubeliek is magukénak tekintik a találkozót, mint igazi vendéglátók, aktívan vesznek részt a rendezvényeken is.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a Kárpát-medencéből és a diaszpórából.


Információ:
pal.katalin@hagyomanyokhaza.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..