home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Táncba csallak
Szerda Zsófi
2015.04.28.
LXX. évf. 17. szám
Táncba csallak

Ha nem mozogsz, talán már halott vagy. Ez a gondolat bevésődött a memóriám legmélyébe. A mozdulatlanság halál. És nagyon sokan vagyunk félholtak. Ha táncolsz, ünnepled az életet, feloldódsz, kikapcsolsz. Április 29-e a tánc világnapja. Ha még nem jutott eszedbe, akkor ajánlom, ünnepeld meg. Olyanokat kérdeztem a táncról, akiknek az egy picit több, mint puszta szórakozás.

„Lélegzem. A tüdőm megtelik levegővel, és már mozdul a mellkasom. Egyszerű és természetes dolog, viszont egészen máshogy lélegzem, amikor szomorú vagyok, vagy amikor örömömben felkiáltok, és a karjaim az égbe lendülnek. Miközben egyszerre lélegzem, mozdulok, és érzek, gondolkodom is, próbálom megérteni azt, ami abban a pillanatban történik, vagy éppen fordítva, ha valami érdekel, elmélkedem rajta, és keresem a hozzá kapcsolódó érzelmi tartalmat, meg persze az is előfordul, hogy egyáltalán nem gondolok semmire, csak úgy jólesik táncolni, lélegezni, lenni.” Kiss Anikó, Magyarkanizsa/Budapest (mozgásszínház)

Ha azt gondolod, hogy nem tudsz táncolni, tévedsz. Mindenki tud, hiszen nincsenek szabályok, és mindig mondhatod, hogy ez a te stílusod.

„Nekem a tánc az előadó-művészetek alfája és ómegája, eredője, legősibb formája. Olyan közösségi élmény, amely képes lehet kimozdítani aktív és passzív részvevőit a hétköznapi tudatállapotukból.” Cserepes Gyula, Brüsszel (kortárs táncművész, koreográfus)

Csárdás, salsa, foxtrott, keringő, flamenco és sorolhatnánk. Lehet demokrácia, lehet diktatúra, lehetsz jobbos vagy balos vagy éppen mindennek a közepén, ha táncolsz, nincs jobb és bal, nincs fehér és fekete. Van a zene és vagy te. 

„Nekem a tánc az élet. Bár nem minden pillanatban táncolok, mégis minden pillanatban érzem a táncot.” Lengyel Katalin, Budapest (kortárs táncművész, koreográfus)

Régen sok mindenre használták a táncot. Például a legények a táncházak alkalmával érhettek hozzá igazoltan a lányokhoz. Elkapták a derekukat, és felmérték, mennyire kedvükre való a menyecske.

„Nekem a tánc az a pont az életben, amely körül mozog a világom. A tánc segítségével az lehetek, aki vagyok, a tánc az életformám.” Cseszák Balázs, Óbecse (néptáncos, koreográfus)

Balettelőadást nézni élőben a második sorból olyan könnyed, felemelő érzés, amelyet semmi sem tud helyettesíteni. Felemelkedünk a székből, és lebegünk.

„Nekem a tánc az, amiben otthon vagyok. Amire azt mondom, hogy ez az, ami nekem valóban jól megy. Kikapcsol, feltölt, elmúlik a rosszkedv, a nyűg, a baj. Akkor is, ha csinálom, és akkor is, ha csak nézem.” Gyurján Ágnes, Szeged (volt balett-táncos)

Amikor már annyit táncoltál, hogy nem érzed a lábad, sajog a hátad, hólyagos a talpad, folyik rólad a víz, az izmaid lázban égnek... Na akkor érzed igazán, hogy élsz. Én ilyenkor mindig mosolygok.

„Nekem a tánc a test materialitását, a heterogenitás megtestesítését és a folytonos transzformációt jelenti.” Börcsök Boglárka, Brüsszel (előadó/tánc: performance)

Táncba csalni, táncot ropni. Előbb egy kicsit lejtsünk, majd csörögjünk, utána jöhet egy kis boogie-zás és lötyögés, aztán a végén rúghatjuk a port, és riszálhatunk.

„A mozgó test egy állapot, egy hangulat, egy nyelv, egy üzenet, egy akarat, egy vágy, egy forma, egy lendület, egy pillanat. A mozgó test egy lendület, egy pillanat, egy forma, egy hangulat, egy állapot, egy vágy, egy nyelv, egy üzenet, egy akarat. A mozgó test egy üzenet, egy akarat, egy hangulat, egy pillanat, egy állapot, egy forma, egy nyelv, egy lendület, egy vágy. A mozgó test… Szerintem.” Réti Anna, Budapest (mozgásszínház)

Tegyetek hát ti is így, kedves olvasók! Tegyétek le az újságot, kapcsoljátok be a rádiót, és az első hangra, melyet meghallatok, kezdjetek el táncolni. Nem nehéz, csak adjátok át magatokat a zenének. Ő már tudja, hova kell hogy vigyen. Jó repülést! Mert nekem a tánc repülés!


Szerda Zsófi felvételei

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..