home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Találkozunk Budapesten!
VARJÚ Sára
2013.08.28.
LXVIII. évf. 35. szám
Találkozunk Budapesten!

A Nemzeti Vágta vajdasági előfutamán az első és a harmadik helyen ért célba a Magyarkanizsa község két településének színeiben induló Csinibaba és Cézár. Ők indulhatnak a szeptember 20 —22-én a Hősök terén megszervezésre kerülő budapesti Nemzeti Vágtán. A nagy megmérettetésig egy hónap van még hátra, ezért a nyertes lovak zsokéi már meg is kezdték a felkészülést.

Az egész falu Viktornak és Józsefnek szurkol

— Mindennap folyamatosan edzünk a lovakkal, naponta minimum kétszer másfél, két órán át a töltésen, ott ugyanis megfelelő a talaj. Az iramot lassan, fokozatosan növeljük, nem szabad egyből vágtatni velük, nehogy lesérüljenek  — nyilatkozta lapunknak az oromhegyesi származású, de Adorjánt képviselő Gulyás Viktor, a Vajdasági Vágta győztese. Megtudtuk tőle, hogy már gyerekkora óta nagyon szereti a lovakat, a helyiek szerint kimondottan lóra termett ember.
— Noha már tizenkét éve aktívan lovagolok, pontosan nem is tudom megmondani, miért szeretem ennyire a lovakat, és azt sem tudom, miért hallgatnak rám olyan nagyon. A versenylovak érzékelik a parancsokat, velük könnyebb a kommunikáció. Sok helyen jártunk már lovasbemutatón, és lovastalálkozókra is elmegyünk. Saját lovam is van odahaza. Másfél hónapja pedig rendszeresen eljárok Borsos Csaba vállalatába, és edzek, ő kért fel ugyanis rá, hogy szerepeljek a versenyen. Körülbelül két hónapra van ahhoz szükség, hogy egy zsoké összeszokjon, összehangolódjon a lóval. Szeretném megköszönni Borsos Csabának és a szüleimnek, hogy részt vehettem a Zobnaticán megszervezett megméretésen, és hogy felkerülhettem Pestre.
A rakoncátlan, Cézár nevet viselő csődör harmadikként futott be a célba, és Martonost képviselte. Tulajdonosa, a szintén oromhegyesi származású Dudás József elmondta, hogy ő is naponta többször lovagol, hogy felkészüljön a rangadó erőpróbára. Együtt edzenek Gulyás Viktorral.
— Korán reggel, amikor még hűvös van, megkezdjük az edzést, délután pedig szintén azokban az órákban zajlik a felkészülés, amikor kicsit lehűl a levegő. Hezitáltam, hogy benevezzek-e  vágtára, de végül hallgattam Borsos Csabára, és én is jelentkeztem. A versenyen a várakozás volt a legrosszabb, nehéz volt kivárni a futamot, nagyon izgultunk. A lovaknak legalább olyan megterhelő volt a vágta, mint nekünk, mivel aznap negyven fokot mértek, ezért vízzel öntöztük a lábukat, hogy kicsit felfrissüljenek. Nem volt szabad abban a felhevült állapotban a testüket is hűteni, mert a hideg víztől megfáztak volna. Körülbelül tíz éve foglalkozom lovakkal. Cézár hétéves, nálunk született. Nehéz természetű, de énrám hallgat. Véleményem szerint sokkal nehezebb egy lovat megszelídíteni és megnevelni, mint egy kutyát  — magyarázta a huszonöt éves József.
A verseny előtt két hónappal Borsos Csaba vállalkozó, gazda, Adorján polgármestere, a Vajdasági Vágta kezdeményezője két lovat vásárolt, Csinibabát és Csillagvirágot, hogy versenyeztesse őket. Rövid idő volt ugyan a felkészülésre, a lovasok naponta kétszer is edzettek. Csillagvirág a verseny előtti héten megbetegedett. Másik ló híján egy szinte felkészületlen csődört indítottak, Cézárt.
— A Vajdasági Vágta megszervezésének ötlete tavaly szeptemberben a Nemzeti Vágtán pattant ki a fejemből, amikor egy székely származású zsoké lett a nyertes. Úgy gondoltam, ha már Székelyföldön megszervezték az előfutamot, akkor mi itt a Vajdaságban is szervezhetnénk egyet. Viktort régebb óta ismerem, tisztában voltam a képességeivel, amikor felkértem rá, hogy Adorjánt képviselje, hiszen 7-8 éves korától itt él. Először csak egy lovat szerettem volna venni, de mivel Csinibaba Csillagvirág testvére, megvettem mind a kettőt. Sajnos Csillagvirág nyaka bedagadt, kehes lett a verseny előtti hétfői napon, a pénteki vizsgálatokon pedig kiderült, hogy nem vehet részt a viadalon. Emiatt aztán pótlovat kellett szereznünk, Cézárt. És végül nagyon jól szerepelt. Nem volt ideje edzeni, nem részesült semmilyen felkészítésben. Tudtam, hogy jó lovaim vannak, és azt is, hogy a lovasok is jók, mégis meglepett az eredmény. Nem számítottunk rá. A falu apraja-nagyja örül a sikernek, szeptember 21-én buszok indulnak a faluból Budapestre, hiszen mindenki kíváncsi a Nemzeti Vágtára, mindenki szurkolni szeretne Viktornak és Józsefnek  — mondta Borsos Csaba.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..